Tipikus magyar alapanyag a paprika - őrölve fűszernek, sütve vagy főzve. Töltött paprika, lecsó és pörköltek, paprikás krumpli, gulyásleves, halászlé - a paprika minden igazi hagyományos ételben megtalálható valamilyen formában. Egy jó ideje pedig tarol a chili-láz, minden tisztességes gourmet nevel otthon palántát vagy tart kézműves chilli szószt, chili lekvárt a kamrában. Úgy gondoltuk tehát, hogy itt az ideje nekünk is írni róla!
A paprika eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik. Először csak mint dísznövényt kezdték termeszteni Európában, mivel azt hitték, mérgező. Magyarországon a 18. században terjedt el a termesztése, olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé és lett a magyar konyha egyik védjegye.
Paprikafogyasztás előnyei
Talán legismertebb előnye a paprikának, hogy tele van C-vitaminnal - Szent-Györgyi Albert professzor Nobel-díjat kapott kutatásaiért, melyhez paprikából vonta ki a C-vitamint. Rosttartalma magas, ami segíthet a fogyásban is, de az egészséges emésztéshez elengedhetetlen - emiatt is ajánlott akár minden nap fogyasztani. Tápanyag összetétele fajtánként változik, de megtalálható benne B6, E és A-vitamin, valamint folát és kálium. Színanyagai antioxidáns hatással bírnak, számos jótékony élettani hatásuk ismert. A vörös színét adja például a kapszantin, sárgás színéért többek között a lutein és zeaxanthin felelős, mely a szem egészségének támogatására kitűnő, de astaxanthin vagy likopin is található egyes árnyalatokban. Az erős paprikák csípős ízéért felelős kapszaicin pedig a fogyókúrában lehet segítségedre.
Paprika fajtái - a teljesség igénye nélkül
Számtalan fajta húsos vagy vékony, csípős és édes, mindenféle színű és formájú paprika létezik. A színbeli eltérés nem feltétlen jelent külön fajtát, sokszor ugyan az a paprika hamarabb leszedve sárga vagy zöld, viszont idővel bepirosodik. Ilyenkor az íze is egészen más tud lenni - vegyünk példának egy "fűízű"zöld kápiát, mennyire más ugyan az bepirosodva - kifejezetten édes íze lesz, miután beérett.
Mi itt azokat a fajtákat vesszük sorra, melyeket itthon is viszonylag könnyen beszerezhetünk.
TV paprika
Minden boltban megtalálható. Nevét nem a televízióról kapta, a TV a "tölteni való" rövidítése. A TV paprikát nem kell senkinek bemutatni - fogyasztható nyersen (ezt szoktuk leginkább kenyér mellé enni), ebből készül a savanyított, káposztával töltött változat és a hagyományos darált húsos töltött paprika. Lecsóba és mindenféle pörköltbe is ez kerül alapvetően.
Hegyes erős
Szintén hagyománya van a fogyasztásának, ez az, ami után csuklani lehet de azért meg kell enni :)! Ha nem bírod a nagyon csípős ételeket, de az ízét szereted, vágd ki az ereket és kerüld el a magokat - ügyelj arra, hogy miután megfogtad, alaposan moss kezet és szembe semmiképp ne nyúlj! Ezt is szokás nyersen fogyasztani, de bármelyik paprikás ételhez adhatjuk, ha szeretjük a pikáns, csípős ízeket.
Kápia
Piros változata édes, kicsit olyan ízű, mint a kaliforniai paprika, de az állaga inkább a hegyes erősére emlékeztet. A kápia remek alapanyag a grillezéshez,. Elkészíthető belőle a hagyományos izraeli reggeli a shakshuka, ami a mi tojásos lecsónkra hasonlít leginkább. Szokták olajban tartósítva antipastiként árulni, de a kápia a híres ajvár, azaz sült paprikakrém alapanyaga is.
Kaliforniai paprika
Ez a vastag húsú paprikafajta, amit érdemes hidegtálakra megtölteni, grillezni, ázsiai ihletésű wokos zöldségek közé pirítani, pizza tetejére csíkozni. Itt is a zöld a legkevésbé édes, egészen más íze van, mint a pirosnak..
Jalapeno és chili
A csilinek egész kultusza alakult ki az utóbbi időben. Bulikban a férfiasság és bátorság fokmérője, hogy ki mennyire bírja. Csípősségét az úgynevezett Scoville-érték alapján határozzák meg. Kapható csilipehely, őrölt fűszer formában, de végtelen számú chiliszósz ,lekvár, dzsem és mindenféle egyéb termék kapható már - különböző vicces és brutális névvel, attól függően, mennyire brutálisan csípős a vásárfia.
A jalapeno paprika tulajdonképpen egy chili fajta, melyet nem érlelnek be pirosra. Szószokba, salátákba, pizzára szokták tenni. Itthon ritkán lehet frissen kapni, de sós lében eltéve már a legtöbb nagy áruházának polcain megtalálható. Frissen grillezve is nagyon finom, de tényleg csak azoknak, akik bírják azt, ami kétszer csíp..
Nyers paprika vásárlásnál mire figyelj és hogyan tárold
Amikor megveszed, ügyelj rá, hogy fényes, sima legyen a héja, ne legyen rajta puha folt - nézd meg a végeit is, azon hamarabb látszik, ha már nagyon régen le lett szedve. Hibátlan de ráncos paprikát is nyugodtan meg lehet venni, ha nem akarod még rakosgatni és rögtön meg is főzöd, a lecsónak például semmi baja nem lesz az ilyentől.
Tárolása nagyon egyszerű, száraz, hűvös helyen kell tartani - így mehet mosás nélkül a hűtő zöldségtartó fiókjába. Vigyázni azzal kell, hogy a fölösleges nedvességtől romlásnak indul.
..és ha olvasgatás közben megkívántad a paprikát, innen tudsz ötleteket gyűjteni, miket készíthetsz vele :):