fbpx
Loading...
1000 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Őszi egészségvédelem
Őszi allergia ellen házi praktikák

4 gyakori őszi allergia + enyhítő tippek

A torokviszketés, a könnyező és kivörösödött szemek, a szipogás és tüsszögés, azaz az allergia kellemetlen tünetei ősszel is megkeseríthetik életünket. Poratka allergia, pollenallergia, háziállat-allergia, penészgomba-allergia: hogyan védekezz ellenük hűvös őszi időben?

Őszi allergia ellen házi praktikákHa szezonális allergiáról esik szó, a legtöbb embernek a tavaszi pollenrobbanás jut eszébe, ami április-május környékén érkezik meg. Ám a torokviszketés, a könnyező és kivörösödött szemek, a szipogás és tüsszögés, azaz az allergia kellemetlen tünetei ősszel is megkeseríthetik életünket. A hűvösebbre forduló időben allergiás reakciót kiváltó anyagok egész sora leselkedik ránk, odakint és a lakásban egyaránt. Hogy pontosan melyek ezek, és miként védekezhetsz ellenük, azt cikkünkből megtudhatod!

Pollenallergia

A pollenallergiát szénanátha néven is szokás emlegetni, ami persze megtévesztő, hiszen sem a szénához, sem a náthához nincs semmi köze. Számos olyan növény van, amelynek virágpora az őszi évszakba nyúlóan is tüneteket okozhat. Például a hírhedt allergén, a parlagfű is augusztustól októberig virágzik (felmérések alapján a tavaszi allergiások kb. 75%-ára a parlagfű is hatással van), de ott vannak még a csalánfélék, a füvek, a libatopfélék, az útifű és az üröm virágaiból kiszabaduló pollenek.

Így védekezhetsz ellene:

Figyeld a pollenjelentést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat például rendszeresen közzéteszi, hogy éppen milyen pollenkoncentrációra lehet számítani – ezt ide kattintva érheted el. Lehetőség szerint csúcsidőben (kora reggeltől kora délutánig) kerüld a szabadban való tartózkodást. Ha hosszabb ideig vagy a szabadban, viselj egy olcsó festőmaszkot, ami megóv a kellemetlen pollenektől.

A lakás, az autó ablakait tartsd teljesen zárva. Tisztítsd meg a cipődet és tedd be a ruháidat a szennyes kosárba, ahogy hazaérsz, hogy legalább az otthonodba ne vidd be a polleneket. A szőnyeget és a kárpitokat is rendszeresen porszívózd ki.

Érdemes akár napi hajmosást is beiktatni. Az ágyneműt, pizsamád, ruháidat, valamint a függönyöket is gyakrabban mosd, de ne a szabadban szárítsd őket. Háziállataidat – különösképpen a kinti kutyát és macskát – gyakran fürdesd meg.

Penészgomba-allergia

A penész egy olyan gomba, ami megtalálható kint is és bent is. Spórákon keresztül terjed, amiket a szél vagy a benti levegőmozgás szállít egyik helyről a másikra. Amint megfelelő körülmények közé kerül, megtelepszik. A penészspórák az egész évben terjedhetnek a levegőben, ősszel a nedves lehullott faleveleken és komposzt halmokon szaporodnak el. A házon belül a nyirkos, nedves, magas páratartalmú helyiségekben jelennek meg előszeretettel, pincékben, fürdőszobákban és konyhákban.

A pollenekkel ellentétben a penészt nem pusztítja el az első fagy, viszont a téli hónapokban általában inaktív, nyugalmi állapotba kerül.

Így védekezhetsz ellene:

Gereblyézd össze a leveleket a kertben és szedegesd ki az ereszcsatornából is mindet. Ne hagyj levélkupacokat a kertben. A komposzt- és kerti hulladék halmot tartsd a lehető legtávolabb a háztól, és viselj védőmaszkot a levelek gereblyézése és a komposztáló láda takarítása során. A komposztáló láda rendszeresen legyen kiürítve.

A házadban, lakásodban használj páramentesítőt, különösképpen a pincében. A páratartalom legyen 35 és 40 százalék között. A fürdőszobát és konyhát rendszeresen takarítsd ki ecettel vagy bolti penész elleni szerrel, hogy a penésznek és egyéb gombáknak esélye se legyen megtelepedni.

Poratka-allergia

A poratka egy mikroszkopikus, szabad szemmel nem látható lény, ami az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkozik. Az ürülékében található fehérje erősen allergizáló. A poratka egész évben jelen van lakásainkban, jellemzően a magas (kb. 60-85%-os) páratartalmú, meleg (20-25 fokos) és rosszul szellőző területeket szereti. Legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben található.

A poratkákat szinte lehetetlen teljes mértékben eltávolítani a lakásból, de megfelelő intézkedésekkel drasztikusan csökkenteni lehet a számukat.

Így védekezhetsz ellene:

A szellőztető vagy légkondicionáló berendezés legyen speciális atkaszűrő technikával ellátva. Használj porvédő, atkavédő huzatot a matracodon és az ágyneműdön is. Minden ágyneműt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) rendszeresen, 1-2 havonta moss át 60 Celsius-fokos vízben.

Használj páramentesítőt, és tartsd a levegő páratartalmát 50% alatt. A poratkák ezt nem élik túl. Rendszeresen söpörd és porszívózd fel az otthonodat, és ügyelj arra, hogy mindig viselj védőmaszkot takarítás közben. Fapadló, linóleum, járólap vagy műanyagborítás ajánlott szőnyegpadló helyett.

Háziállat-allergia

A szezonális allergiában szenvedőknek akár 40%-a allergiás a háziállatokra is. Habár hétköznapi nyelven állatszőr-allergiaként szokás emlegetni, nem csak maga a szőrszál allergizálhat. Háziállat-allergia esetén a túlérzékeny immunrendszer a levált állati hámsejtekre, az állat nyálában, faggyújában, vagy vizeletében található fehérjékre is a kelleténél jobban reagálhat.

Egyes kutyafajták erősebb allergiás reakciókat válthatnak ki. A bernáthegyi és az angol buldog a legrosszabbak közé tartozik ilyen szempontból. A macskák kétszer nagyobb valószínűséggel válthatnak ki allergiát, mint a kutyák.

Így védekezhetsz ellene:

Ha tudsz róla, hogy allergiás vagy, akkor kerülj bármiféle érintkezést szőrös állatokkal, különösen macskákkal és kutyákkal. Ha mindenképp szeretnél háziállatot tartani, válassz hipoallergén fajtát, mint például a bichon havanese (havannai pincs) vagy a schnauzer. Fürdesd, kefélt át rendszeresen az állatot. Egy szűrővel ellátott védőmaszk segít az allergiás tüneteket kordában tartani.

Szintén segíthet, ha a háziállatokat csak meghatározott helyekre engeded be, az ülőgarnitúrára, ágyra pedig egyáltalán nem engeded, hogy felmenjenek. Az almot és a háziállat fekvőhelyét tartsd távol a szellőzőtől, a levegő allergénektől való megtisztításához pedig használj légtisztítót.

Felhasznált irodalom
healthline.com/health/allergies/fall-allergens everydayhealth.com/allergy/8-tips-for-fall-allergy-relief.aspx
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér