fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Látás (szem) egészsége
Szemszárazság ősszel - hogyan kerüld el?

Szemszárazság ősszel és télen: hogyan kerüld el?

Miért gyakoribb aszemszárazság télen és ősszel? Milyen tüneteket okoz és hogyan lehet enyhíteni vagy megelőzni a kialakulását? Részletek itt!

Szemszárazság ősszel - hogyan kerüld el?Ahogy egyre hűvösebbre fordul az idő, gyakrabban fúj a szél, ráadásul a fűtés is beindul, csökken a levegő páratartalma. Ezzel párhuzamosan pedig nő azok száma, akik a szemszárazság kellemetlen tüneteitől szenvednek. 

A szemszárazság akkor alakul ki, ha a szem nem tud elég mennyiségű, vagy elég jó minőségű könnyet termelni. A szárazságra hajlamos szemet a kedvezőtlen időjárás még jobban kiszárítja.

Szemszárazság tünetei

  • Kivörösödött szemek
  • Fényérzékenység
  • Olyan érzés, mintha valami belement volna a szembe
  • Szúró, csípő, viszkető érzés (csak az egyik vagy mindkét szemet érintheti)
  • Kényelmetlenné váló kontaktlencse
  • Homályos látás, fáradt szem

Furcsán hangzik, de a könnyezés, váladékozás is lehet a szemszárazság tünete.

Hogyan lehet elkerülni a szemszárazságot?

Párásíts!

Sokszor a benti levegő a fűtési szezonban sokkal szárazabb, mint a kinti, ez pedig megviseli a szemszárazságra hajlamos szemet. Növeld a levegő páratartalmát, hogy megkönnyebbülhessen a szemed!

Védd a szemed, ha kimész!

Viselj napszemüveget, szemüveget ha a szabadban tartózkodsz, így a szél kevésbé fogja irritálni a szemed. Az UV szűrő pedig télen is véd a nap káros sugaraitól.

Hidratálj!Hidratálj!

A szem szempontjából sem mellékes, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot viszel-e be nap közben a szervezetedbe. Ősszel és télen hajlamosabb vagyunk kevesebbet inni, mert kevésbé érzünk szomjúságot, nem kívánjuk annyira a hideg vizet - de ettől még a szervezetnek szüksége volna rá. Ha nem esik jól a sima, hideg víz ilyenkor, készíts gyógynövényteát és azt fogyaszd helyette!

Rendezd át a szobát!

Ha a kanapé vagy az íróasztal, ahol a legtöbb időt töltöd otthon, túl közel van a radiátorhoz, hősugárzóhoz, a szemed folyamatosan a száraz meleg levegővel fog érintkezni.

Korlátozd a monitor előtt töltött időt!

A nyári szünet és a sétára csábító langyos esték elmúltával az ember hajlamos sokkal több időt tölteni TV-t, monitort vagy kijelzőt bámulva a kötelező munka- és tanulási időn kívül is. Keress olyan szórakozást, amihez nem kell monitor, ha pedig mégis nézed, ne felejts el gyakrabban pislogni!

Hord a szemüveged is, ne csak a kontaktlencséid!

A száraz szemet irritálhatja a kontaktlencse, ellenben a szemüveggel, mely még védi is a szemed a széltől vagy a hősugárzó meleg fuvallatától. Hord gyakrabban a szemüveged, mint nyáron szoktad!

Mosd le jól a sminked!Mosd le jól a sminked!

Ha szoktad festeni a szemed, szempillaspirált használni, jó alaposan távolítsd el a festéket, mielőtt lefekszel! Így nem fogja irritálni a szemed még álmodban is, illetve eltömíteni a könnycsatornád reggelre.

Szokj le, ha dohányzol!

Kerüld a passzív dohányzást is, mert a füst nem csak a tüdőd, de a szemed is irritálja!

Fogyassz kevesebb koffeint!

Vízhajtó tulajdonsága miatt érdemes csökkenteni vagy teljesen elhagyni a koffeines italok (kávé, fekete tea, kóla), de ételek (csokoládé) fogyasztását is. Ugyan ezen okból érdemes az alkoholt is mellőzni!

Ügyelj a vitaminbevitelre!

Fogyassz sok A-,C- és E-vitamint tartalmazó ételt, antioxidánsokban gazdag friss gyümölcsöt és zöldséget!

Fogyassz egészséges zsírokat!

Lehetőleg egyél Omega-3 zsírsavakban gazdag, de Omega-6 zsírsavakban szegény fogásokat!  Az Omega-6 túlzott bevitele kevés Omega-3 fogyasztással karöltve a Meibom mirigy diszfunkciójának kialakulásához vezethet. Ez a mirigy felelős a könnyet befedő zsíros filmréteg képződéséért, ami meggátolja a könny elpárolgását. Működésének megváltozása esetén száraz szembetegség is kialakulhat!

Ne dörzsöld a szemed!

Próbáld megállni, hogy a szemedhez érj, pláne ne dörzsöld. Ez gyulladáshoz vezethet, ráadásul a kézről különféle kórokozók kerülhetnek ilyenkor a szembe.

Járj rendszeresen szemészeti szűrésre! Járj rendszeresen szemészeti szűrésre!

A szemszárazságnak sokféle oka lehet, akár komoly probléma is húzódhat a háttérben. Konzultálj orvossal a tüneteidről, amennyiben tartósan fennállnak hogy pontos diagnózist kaphass! Tőle kérhetsz javaslatot számodra megfelelő szemcseppre is.

Ne feledd, ezek a tippek segíthetnek enyhíteni a tüneteket, de nem alternatívái az orvosi ellátásnak! Ha extrém, krónikus szemszárazsággal küzdesz, éles fájdalmat érzel a szemedben, ne halogasd felkeresni a szemészetet!

Felhasznált irodalom
charlotteoptometry.com/how-to-prevent-winter-dry-eyes/
xanitmedicaltourism.com/how-to-prevent-dry-eye-in-autumn/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Bőrproblémák ősszel-télen: mit tudsz tenni ellenük?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér