fbpx
Loading...
1000 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Őszi egészségvédelem
A természetes fény jótékony hatásai

A természetes fény jótékony hatásai

Azt legtöbben érezzük, hogy a tartós napfény-hiány rossz hatással van ránk, egy kis napsütés pedig csodákra képes, ha éppen mélyponton van a hangulatunk. A világos élettér pedig kardinális kérdés az otthonválasztáskor, de akár a munkahely-választáskor is. Cikkünkben a természetes fény élettani hatásairól olvashatsz.

A természetes fény jótékony hatásaiAhogy egyre rövidülnek a nappalok, hamarabb sötétedik és később jön fel a nap, egyre inkább érezzük úgy, hogy valami nagyon hiányzik - és ez a fény, mégpedig  a természetes fény. De miért olyan fontos ez nekünk? Miért akkor találunk szépnek és vonzónak egy lakást vagy irodát, ha világos, ha nagy ablakai vannak? Miért nem ugyan az, ha lámpát gyújtunk? 

A természetes fény egészségügyi előnyei

Felturbózza a D-vitamin szinted

A napfénynek kitett bőr D-vitamint termel, melynek jelenléte a szervezetben alapvető szükséglet. Fontos a csontok egészségéhez, de a szívbetegségek kockázatát is növeli, ha nem jut elég D-vitaminhoz az ember. Sajnos az üvegen keresztül nem jutnak át azok a sugarak, melyek aktiválják a D-vitamin termelést, de szép, napos időben akár benn a lakásban is tudsz napfürdőzni egyet, ha egy kényelmes széket a nyitott ablak alá húzol és ott lazítasz egyet.

Elűzi a szezonális depressziót

Van, akinek az ősz színes faleveleket, hangulatos sétákat, sütőtök- és fűszerillatot jelent - van, akinek pedig a hosszú őszi-téli szorongásos, depressziós időszak kezdetét. A szezonális depresszió (seasonal affective disorder – SAD) jellemzően késő ősszel vagy kora télen kezdődik és tavaszra, kora nyárra ér véget. Ez az állapot körülbelül a lakosság 6%-át érinti, 14% pedig kevésbé drasztikus, de jelentős "winter blues"-t tapasztal magán1. Ennek megelőzésében vagy a kezelés részeként is javasolt minél több időt tölteni természetes fényben - vagy fényterápiát alkalmazni, ha erre nincs lehetőség.

Segíti a jó alvást

Mivel a mentális egészség és az alvás minősége, mennyisége erősen hatnak egymásra, így a természetes fény jótékonyan hat az alvásra is. Egy érdekes, bár kisebb volumenű tanulmány azt bizonyította, hogy minél több természetes fényhez jutottak egy iroda dolgozói, annál jobban aludtak.2

Csökkenti a mesterséges fény egészségtelen mellékhatásait

Teljesen logikus, hogy minél több időt töltesz természetes fényben, annál kevesebb ideig vagy kitéve a mesterséges fényforrások hatásának. A fénycsövek, CFL izzók ugyan egészségügyileg biztonságosnak vannak titulálva, mégis az emberek egy részében stresszreakciót váltanak ki.Szemfáradtságot, migrént is okozhat, ha valaki a nap nagy részét ilyen környezetben tölti.

Hogyan juthatsz több természetes fényhez a lakásban?

Pár lakberendezési trükkel könnyen növelhetjük a fényérzetet.

Tükröm, tükröm...

Ha csak a szoba egy része napfényes, tegyél tükröt a falra, így a visszatükröződő napsugarak nagyobb részét be fogják világítani a szobának. Használhatsz fémes, csillogó tárgyakat is, nem csak tükröt!

Szabadulj meg a nehéz, sötét drapériáktól

Nagyon elegáns látvány a vastag, földig érő sötét függöny, de ha világosabb szobát szeretnél, felejtsd el őket! Használj vékony, világos anyagokat, amik nem zárják ki teljesen a fényt.

Színválasztás

Fesd világosra a falakat! A fehér veri vissza legjobban a fényt, de ha ezt túl unalmasnak tartod, egy halvány, világos pasztell szín is jó választás lehet. Bútorokat is érdemes ehhez mérten vásárolni - a padlóra pedig világos árnyalatú szőnyeget teríteni.

Összefoglalva: éljen a skandináv enteriőr - ők tudják tapasztalatból, hogy kell a kevés fényt jól kihasználni!

Mit tehetsz, ha sem a munkahelyeden, sem otthon nem tudsz elég fényhez jutni

Természetesen van, hogy akár mennyire szeretnénk változtatni a dolgokon, nem tudunk. Ha olyan a munkahelyed ahol nincs, vagy nagyon kevés az ablak, ha egyáltalán nem napos a lakás, ahol laksz, vagy az albérletben nem tudsz saját kedvedre alakítani a falfestésen, bútorokon, akkor sincs minden veszve...

Irány a szabad levegő, amikor csak lehet!

Menj ki szünetekben, járd körbe az épületet. Ha van rá lehetőség, ebédelj az irodán kívül. Iktass be munka előtt és/vagy után egy kis sétát, menj pár megállót gyalog, ha nem kocsival jársz. A hétvégéket, szabadnapokat pedig használd ki - kirándulj, sétálj nagyokat! Fuss a szabadban, tornázz kinn a levegőn, bicajozz!.

Pótold a D-vitamint

A magyar lakosság 91%-a D-vitamin hiányos a kutatások szerint. Ha szinte alig jutsz ki a természetes fényre, akkor te minden valószínűség szerint beletartozol ebbe a 91%-ba. Beszélj a háziorvosoddal, akár csináltass vérképet, és pótold a D-vitamint étrend-kiegészítés útján, ha szükséges!


Hivatkozások:

Steven D Targum, MD and Norman Rosenthal, MD: Seasonal Affective Disorder, Psychiatry (Edgmont). 2008 May; 5(5): 31–33.

2 Mohamed Boubekri, Ph.D., Ivy N. Cheung, B.A.,2 Kathryn J. Reid, Ph.D., Chia-Hui Wang, and Phyllis C. Zee, M.D., Ph.D., F.A.A.S.M.: Impact of Windows and Daylight Exposure on Overall Health and Sleep Quality of Office Workers: A Case-Control Pilot Study, J Clin Sleep Med. 2014 Jun 15; 10(6): 603–611.

3 psychologytoday.com/us/blog/mental-wealth/201409/why-cfls-arent-such-bright-idea

Felhasznált irodalom
healthline.com/health/natural-light-benefits
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér