Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
5 akadály az újévi fogadalmad sikere előtt - győzd le őket!

5 akadály az újévi fogadalmad sikere előtt - győzd le őket!

Már nem is akarsz fogadkozni, mert sosem sikerül betartanod őket? Ne add fel, az újévi fogadalom fantasztikus új kezdeteket nyithat meg előtted! Leírtuk az 5 legfőbb akadályt, amelyeken elbuknak a fogadalmak, hogy Te elkerülhesd őket!

ujevi_fogadalomEgy új év kezdete tökéletes alkalom arra, hogy új fejezetet nyissunk az életünkben – pontosan ezért tesznek olyan sokan szilveszterkor fogadalmakat. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy csak nagyon kevés embernek sikerül ezeket később be is tartani. Kutatók megnézték, hogy milyen az újévi fogadalmak sikerességi aránya: az első két hétben általában még minden rendben megy, ám februárra már elkezdenek jelentősen romlani a dolgok, a következő decemberre pedig az emberek többsége ugyanott van, ahol év elején, sőt, sokan még rosszabb helyzetben. De mi ennek az oka? Cikkünkből megtudhatod!

John Norcross kutató és kollégái a Journal of Clinical Psychology szaklapban jelentették meg tanulmányukat, mely szerint a népesség kb. 50%-a tesz valamilyen fogadalmat újévkor. A legnépszerűbb fogadalmak: fogyás, testmozgás, dohányzásról való leszokás, jobb pénzgazdálkodás és adósság csökkentése.

Általában arra, hogy miért nem volt sikeres egy újévi fogadalom, szinte mindenki tud magyarázatot, kifogást találni, de az esetek 90%-ában 5 fő ok valamelyike áll a háttérben – vagy néha egyszerre több is ezek közül. Nézzük meg, hogy mi ez az 5 ok!

1. A fogadalmad nem volt teljesíthető

Remek dolog olyasmit megfogadni, ami kihívást jelent számodra, amitől fejlődhetsz és akár új dolgokat is tanulhatsz, de ha túl sokat vállalsz, azzal csak a csalódottság és sikertelenség esélyét növeled. Az „Elmegyek az edzőterembe minden egyes nap, felhagyok minden rossz szokásommal és lefogyok 15 kilót 30 nap alatt” nem realisztikus terv. Ezek önmagukban is kihívást jelentő fogadalmak, amik sok akaraterőt és odafigyelést igényelnek. Fontos tudnod, hogy egy fogadalom valóra váltása időbe telik és először sokáig az eredmények még nem is látszanak. Egy realisztikus cél azonban sokat segíthet abban, hogy hosszú távon is motivált maradj.

2. A fogadalmad nem volt megfelelően körülhatárolva

„Többet fogok utazni”, „Le fogok fogyni” vagy „Keményebben fogok dolgozni”, ezek nem igazán jó fogadalmak. Túl homályosak, nem elég konkrétak. Nincs meghatározva egy világos cél. Egy jó célmeghatározás az úgynevezett S.M.A.R.T. kritériumokat használja, vagyis specifikus (Specific), mérhető (Measurable), megvalósítható (Achievable), lényeges (Relevant) és időalapú (Time-Based). Nem csak a végső célt kell tudnod pontosan meghatározni, de az odavezető folyamatot is, lépésről lépésre. A jól körülhatárolt cél és akcióterv alapvető fontosságú a sikerhez.

3. Nem voltál eléggé elkötelezett

Akarni (megfogadni) valamit és tenni érte két alapvetően eltérő dolog. Nem könnyű egy fogadalom betartására koncentrálni, amikor az életed tele van egyéb problémákkal. Például lehet, hogy elhatároztad, hogy több feladatot fogsz vállalni a munkahelyeden, de az otthoni gondok folyton elterelték a figyelmedet. Vagy éppen le akartál szokni a dohányzásról, de nem igyekeztél elkerülni a csábítást és egy hét után már vissza is tértél a rossz szokáshoz. Egy cél elérése mentális elkötelezettséget igényel, ha nem vagy felkészülve a kemény munkára, az akadályokra és buktatókra, akkor inkább ne is kezdj neki.

4. Rosszul gazdálkodtál az időddel

Az időmenedzsment vagy időgazdálkodás olyan képesség, amit a legtöbbünknek fejleszteni szükséges. Tegyük fel, hogy elhatároztad, az új évben több időt fogsz tölteni a barátaiddal, gyakrabban jársz el közös programokra, stb. Megvolt a cél, a terv és az igyekezet is. Mégis, mindezek ellenére, a barátokkal való időtöltés egyre inkább hátra sorolódott a tennivalók listáján, valahová a „levinni a kutyát sétálni” és a „megvenni a hozzávalókat vacsorához” közé. A hatékony időgazdálkodás nem arról szól, hogy minden tennivalót kihúzol a listádról, hanem a prioritásokról, azaz a fontosabb dolgok előre helyezéséről. Ebben segíthet az is, ha fogadalmadnak fix helyet keresel a naptáradban: egy lefoglalt időpontot sem mondasz le, hanem ahhoz igazítod a napodat. Tervezd be a fogadalmadhoz szükséges tennivalót (pl. nyelvóra, edzőterem, stb) megadott időpontra.

5. Te be akartad tartani a fogadalmat, de „közbeszólt az élet”

Minden zavaró tényező időt és energiát vesz el tőled – és csak több stresszt visz a mindennapjaidba – így elvonja a figyelmedet attól, amit igazán el szeretnél érni. Emiatt sok lehetőséget kihagyunk az életünk során. Mik lehetnek ezek a zavaró, figyelemelvonó tényezők? Az interneten (közösségi oldalakon, videómegosztó portálokon) töltött hosszú órák minden nap, a felesleges konfliktusok, TV-zés, munkahelyi stressz, stb. Ezek elfoglalják a gondolataidat, fáradttá tesznek és frusztrálttá, amiért nem tudod elérni, még legnagyobb igyekezeted ellenére sem, a valódi céljaidat. Ha ezeket a felesleges zavaró tényezőket eltávolítod az életedből, vagy csökkented őket (pl. meghatározott ideig böngészhetsz az interneten) akkor felszabadulhat sok időd arra, hogy közelebb kerülj a saját magadnak tedd ígéreteid megvalósításához.

Felhasznált irodalom
https://www.psychologytoday.com/blog/wired-success/201012/why-new-years-resolutions-fail
https://www.psychologytoday.com/blog/understand-other-people/201512/5-reasons-why-new-year-s-resolutions-fail
Ezt láttad már?
4 tipp az újévi fogyáshoz
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér