Bár szinte egész évben kapható, most van a karalábé igazi szezonja, ezért érdemes külön figyelmet fordítani rá. Egy jó kiadós hús-vagy zöldségleves nem nélkülözheti, de mit tudunk róla azon kívül, hogy ízletes?
Összegyűjtöttük néhány kiemelkedő tulajdonságát, hogy Neked is megmutassuk, érdemes lehet jobban beépíteni a mindennapi étkezésbe!
1) Kincs az immunrendszerednek
Sokan nem tudják, de a karalábé rendkívüli C-vitamin forrás! Egy csészényi nyers karalábé nagyjából a napi szükségletünk (RDA-érték szerint) 140%-át fedezi!
2) A szíved védelmezője
A magas vitamintartalom mellett az alacsony koleszterin-szint teszi igazán értékes táplálékká. Ez a tulajdonsága és a benne található kálium mennyisége miatt segíthet a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.
3) Vitaminraktár a hajadnak és a bőrödnek
Kalcium, vas, foszfor, magnézium, B1-és B6-vitamin, niacin, pantoténsav – azaz minden, amire az egészséges bőrnek és hajnak szüksége van, megtalálható a karalábéban! Fogyaszd lé formájában minden reggel, répa-és almalével keverve – a bőröd nagyon hálás lesz érte!
4) Társad a fogyókúrában
Egészen hihetetlen mértékű a tápanyag-kalória arány ebben a zöldségben! Ennyi vitamin és nyomelem mellett mindössze 36 kalóriát tartalmaz egy csészényi zöldség. Emellett olyan élelmi rostokban is gazdag, melyek támogatóan hatnak az egészséges anyagcsere-folyamatra, így bármely fogyókúrába beépíthető.
5) Asztmások figyelmébe
Magas antioxidáns tartalma miatt több szakértő is javasolja rendszeres fogyasztását mindazoknak, akik asztmával küzdenek. Zellerrel és zöld almával összeturmixolva fokozható a hatás!
KARALÁBÉ-TIPPEK
Mire ügyelj a vásárlásnál?
Ahhoz, hogy elkerüld, hogy szárazabb, fás karalábét vásárolj, ügyelj arra, hogy a felszínén ne legyenek foltok és vágások, levele (ami egyébként szintén ehető!) pedig friss és élénk színű legyen.
Mire jó még a leveseken túl?
Nyersen is kiváló rágcsálnivaló, de kókuszolajban kisütve jó kis ropogtatnivaló is lehet belőle! Reszelj le 2 zsenge karalábét, keverd össze 1 tojással és 1 kanál liszttel, sózd, borsozd, majd kanállal szaggass falatkákat az olajba, kicsit lapítsd össze őket, és süsd jól át mindkét oldalát.
Grillezheted is, de kiváló főzeléket is készíthetsz belőle, egy kis répával kiegészítve.
Milyen fűszerek illenek a karalábéhoz?
Ha nekilátsz a kísérletezésnek, ezeket a fűszereket javasoljuk a karalábé mellé: bazsalikom, metélőhagyma, kapor, édeskömény, lestyán, petrezselyem, szegfűbors, koriander, szerecsendió-virág.