fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
A szétválasztás rossz választás? - A 90 napos diéta

A szétválasztás rossz választás? - A 90 napos diéta

Mi is az a 90 napos, azaz szétválasztó diéta? Miért olyan népszerű, mik az előnyei és mit a hátrányai? Mennyire hatékony, utána megtartható az elért fogyás? Olvasd el Péter összefoglalóját a népszerű 90 napos fogyókúráról!

FruitsA 90 napos diéta egyike azon fogyást elősegítő étrendeknek, amelyek az úgynevezett szétválasztó táplálkozáson alapulnak. A közvélekedés szerint amerikai sportorvosok által kifejlesztett diéta alapelve az, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozást úgy valósítja meg, hogy az egyes tápanyagtípusoknak egy-egy napot szentel, vagyis négy napos ciklusokban egymást követi egy fehérjenap, egy keményítőnap, egy szénhidrátnap, és egy gyümölcsnap.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Gyümölcsöt egyébként minden nap szabad, illetve ajánlott enni, reggelire. Vacsorára általában ugyanazt javasolja, mint amit ebédre ettünk, csak csökkentett mennyiségben. Az egyes napokra konkrét étrendet is ajánl, de nagyon fontos, hogy az adott tápanyagtípus legyen túlsúlyban.

Havonta egyszer érdemes víznapot tartani, ami tulajdonképpen egy böjt. A felszabaduló méreganyagok távozását segíti elő, átmossa a szervezetet. Ha a fogyás elakadna, állítólag a víznap átlendíti a szervezetet a mélyponton és újra megindulnak lefelé a kilók.

Miért pont 90 nap?

A 90 napos diéta onnan kapta a nevét, hogy átlagosan ennyi ideig érdemes fenntartani a megkötéseket, de az időtartam valójában a leadni kívánt kilók számától függ. Ha elértük az ideális testsúlyt, hagyjuk abba a diétázást, bár ha nem tartunk ki 90 napig, állítólag elmarad az étrend azon áldásos hatása, hogy átállítja az anyagcserét. Az anyagcsere-átállás gondoskodik arról, hogy a leadott kilók később se jöjjenek vissza.

Mik az előnyei?

A betartása egyszerű, csak azzal kell tisztában lenni, hogy éppen „milyen nap van“.

Gyümölcsöt enni jó. Ez nem sokunknak új hír, de attól még igaz.

A víznap, a böjt nagyon egészséges.

Minden diéta hatékony valamilyen szinten, de erről nem a diéták tehetnek, hanem egy egyszerű pszichológiai „mellékhatás”: táplálkozási döntéseink 90%-ról nem hozunk tudatos döntéseket, hanem szokás alapján tesszük. Mikor diétázunk, ezen döntések jelentős részét tudatos szintre emeljük, és ilyenkor tűnik fel számunkra, mikor és mennyit is eszünk valójában. Ha odafigyelünk, jelentősen kevesebbet eszünk – és ez tesz szinte minden diétát valamilyen szinten hatékonnyá.

Mik a hátrányai?

A szétválasztó étrend egészséges volta erősen kérdőjeles. Igaz, hogy a diéta sikerét nagyjából ez hordozza, de nem azért, mert fogyasztana, hanem mert van annyira körülményes mindig az adott nap étrendjének megfelelni, hogy a diétázó egyszerűen kevesebbet eszik, mint amúgy. De nem azért, amiért mondják, hanem azért, mert körülményesebb. Ennyi erővel együnk csak fél lábon ugrálva, garantáltan fogyni fog!

Ha van diéta amit nem lehet arra visszavezetni, hogy az emberi szervezetnek ez volna a természetes mert évezredekig így volt – akkor az ez a diéta. A való életben nem volt ilyen ciklizálás soha. Innentől fogva jó kérdés, hogy miért lenne ez egyáltalán jó.

A diéta végén bonyolult „fixálási“ metódus van. (Mindent ehetünk, de további 90 napig csak gyümölcs lehet a reggeli. Ha ez alatt a három hónap alatt tovább fogyunk, akkor átállt az anyagcsere, abba lehet hagyni a diétát, nem indul be a jojó-effektus, ha nem akkor az egész diétát meg kell ismételni.) Ennek ellenére az a tapasztalat, hogy a diéta abbahagyása után nem tartós az eredmény.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Létezik olyan, hogy tuti fogyás?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér