fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fáradtság, depresszió
A cink- és magnéziumhiány szerepe a depresszióban

A cink- és magnéziumhiány szerepe a depresszióban

Mi az összefüggés a tápanyaghiány és a depressziós tünetek között? Mi köze a cink gyulladáscsökkentő szerepének a depresszió kezelésében? Hogyan hat a magnézium az idegrendszerre? Milyen mennyiségben érdemes bevinni a magnéziumot és a cinket a szervezetbe megelőzés gyanánt? Olvasd el a cikket!

A cink- és magnéziumhiány szerepe a depresszióbanAz ásványi anyagok megfelelő bevitelének egyértelműen szerepe van a hangulati zavarok elkerülésében, hiszen számos olyan funkciót támogatnak a szervezetben, amely szükséges a jó hangulat fenntartásához. Klinikai vizsgálatok újra és újra kimutatták, hogy a depressziós tünetek előfordulása és megnövekedett kockázata összefüggésben áll bizonyos tápanyagok hiányával. Kiemelt helyet foglal el ezek között a cink és a magnézium.

A mikrotápanyagok és a depresszió összefüggései

Szomorú tény, hogy a mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek) hiánya nemcsak a szegényebb országok lakóit sújtja, egyre gyakrabban fordul elő az egyébként élelmiszer-felesleggel rendelkező iparosodott országokban is. A modern kori alultápláltság a rossz étrendre vezethető vissza, amit a finomított cukrok túlzott bevitele és a tápanyagdús ételek hiánya jellemez.

Kutatások számos alkalommal találtak pozitív kapcsolatot a nem megfelelő táplálkozási szokások és a depressziós tünetek jelenléte között. Egy 184 idős résztvevővel készült tanulmányban a kutatók az alanyok 50%-ánál azonosítottak tápanyaghiányt és ezzel társuló depressziót.

A mikrotápanyagoknak létfontosságú szerepük van az idegi ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) előállításában és megőrzésében. Nélkülözhetetlenek az agyi eredetű növekedési faktor (BDNF) enzimatikus aktiválásában. A BDNF egy fehérje, ami az agy képlékenységét, változásra való képességét szabályozza, illetve az új idegsejtek képződését is stimulálja a központi és környéki idegrendszerben. Depressziós betegeknél jellemzően alacsony a BDNF vérszintje.

Cink, a természetes antidepresszáns

A cink egy esszenciális nyomelem, hiánya meglehetősen gyakori, különösen az olyan cinkszegény termőtalajjal rendelkező országokban, mint amilyen Magyarország is. Emellett a feldolgozott étrend, szigorú vegetarianizmus, emésztőrendszeri problémák és az idős kor miatt is kialakulhat cinkhiány.

A depresszióban szenvedő emberek szervezetében alacsony a cink szintje – sőt, minél depressziósabb valaki, annál kevesebb cink található a vérében. Egy 2009-es tanulmányban az antidepresszáns gyógyszeres terápiát cinkpótlással együtt alkalmazták, és kiderült: a cink hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a kezelést, különösen azoknál, akik korábban egyáltalán nem reagáltak a gyógyszerekre. Ami talán ennél is jobb hír, hogy a cinkpótlás számos kutatásban már önmagában is antidepresszáns hatást mutatott!

A szervezet cink-ellátottsága több különböző úton befolyásolja a központi idegrendszer működését. Hatással van a már említett BDNF nevű fehérje szintjére, aminek növekedésével enyhülnek a depressziós tünetek. Emellett a glutamát nevű aminosav aktivitását is csökkenti – a glutamát egy izgató hatású idegi ingerületátvivő anyag, aminek szintje a depressziós betegekben jelentősen magasabb, mint egészséges emberekben.

Létezik egy másik elmélet is, amely szerint a depresszió kialakulása lényegében gyulladásos folyamatokra vezethető vissza. A gyulladás kimeríti a szervezet cink-raktárait, ugyanakkor maga a cinkhiány is fokozza a gyulladás esélyét, tehát egyfajta ördögi körről lehet szó, amire egyedül a megnövelt cinkbevitel lehet a megoldás.

Magnézium, az idegrendszer nyugtatója

A magnézium megtalálható minden emberi szövetben és a kálium után a második leggyakoribb kation a sejten belüli térben. Több mint 300 létfontosságú biokémiai reakcióban vesz részt, például szabályozza az anyagcserét és segíti a kalcium és kálium ionok sejthártyán keresztüli szállítását. Kutatások szerint a lakosság 70-80 százalékának alacsony a magnéziumszintje.

A cinkhez hasonlóan a magnézium is kritikus jelentőségű az enzimatikus, hormonális és ingerületátvivő folyamatok szempontjából. A magnéziumot már csaknem 100 éve alkalmazzák depressziós betegség esetén, méghozzá jelentős sikerrel. Egy 1921-es tanulmányban 250 betegből 221-et eredményesen kezeltek magnézium segítségével. A tudományos bizonyítékok ezt követően fokozatosan tovább halmozódtak.

Egy 2008-ban publikált, 12 hétig tartó klinikai vizsgálat arra jutott, hogy napi 450 mg magnézium szedésével hasonló javulás érhető el a depressziós tünetekben, mint napi 50 mg imipramin hatóanyagú antidepresszáns gyógyszer szedésével. Egy 402 fős kutatás kapcsolatot mutatott ki a magnéziumhiány és a depressziós tünetek között, függetlenül a nemtől, életkortól, életmódtól, társadalmi-gazdasági státusztól és egyéb tényezőktől.

A magnézium nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pozitív hangulatért és nyugalomért felelős ingerületátvivő anyagok – szerotonin, dopamin, noradrenalin, GABA – kifejthessék a hatásukat. Emellett a cinkhez hasonlóan gátolja az izgató hatású glutamát aktivitását is.

A krónikus stressz fokozza a kortizol szintjét a szervezetben, ami negatív hatással lehet például a szerotonin-termelésre is, így hozzájárulhat a depresszióhoz. Szerencsére a magnézium ilyenkor is segíthet, hiszen a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyre hatva támogatja az egészséges stresszválaszt és csökkenti a kortizol szintjét.

Cink + magnézium depresszió ellen: miből mennyit?

Az emberi szervezet nem tudja hosszú távon tárolni a cinket, ezért fontos rendszeresen fogyasztani. A klinikai vizsgálatok alapján depresszió esetén napi 30-40 mg cink bevitele javasolt, lehetőleg szerves formában.

A felnőttek számára javasolt napi magnéziumbevitel 375 mg. A klinikai vizsgálatokban depresszió megelőzésére vagy kezelésére napi 250-500 mg magnéziumot alkalmaztak. Étrend-kiegészítés útján is történhet a pótlása, akár a két hatóanyag kombinált szedésével.

Felhasznált irodalom
psychiatrictimes.com/special-reports/evidence-based-research-role-zinc-and-magnesium-deficiencies-depression nutri-facts.org/en_US/news/micronutrients-and-depression.html psychologytoday.com/us/blog/evolutionary-psychiatry/201309/zinc-antidepressant ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19278731 holisticprimarycare.net/topics/topics-h-n/nutrition-a-lifestyle/1289-depression-think-zinc.html healthandscience.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2445:there-is-a-link-between-depression-and-brain-inflammation&catid=20&lang=en&Itemid=198 canprev.ca/blog/magnesium-anxiety-depression-and-the-brain/ psychologytoday.com/us/blog/open-gently/201709/magnesium-might-boost-mood
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves CINK tabletta SZERVES MAGNÉZIUMMAL
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér