Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fáradtság, depresszió
A depresszió leküzdése természetes úton

A depresszió leküzdése természetes úton

Világszerte emberek százmilliói szenvednek depresszióban. A legtöbbjük sajnos vagy gyógyszert szed vagy teljesen kezeletlenül hagyja a problémát. Pedig már tudományos kutatások igazolják, hogy a különféle kemikáliák helyett természetes gyógymódok használatával is lehetséges a hangulat javítása és akár a depresszió leküzdése.

Family in park.Világszerte emberek százmilliói szenvednek depresszióban. A legtöbbjük sajnos vagy gyógyszert szed vagy teljesen kezeletlenül hagyja a problémát. Pedig már tudományos kutatások igazolják, hogy a különféle kemikáliák helyett természetes gyógymódok használatával is lehetséges a hangulat javítása és akár a depresszió leküzdése. Cikkünk ezeket a módszereket foglalja röviden össze.

Kalcium

A kalcium nem csak az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen, de fontos szerepet tölt be az idegrendszer működésében is. A vér alacsony kalciumszintje okozhat ingerlékenységet, idegességet, depressziót. Felnőttek számára a napi ajánlott bevitel 1000 mg, de stresszes időszakban ennél többre is szüksége lehet a szervezetnek. Kiváló kalciumforrások: tejtermékek, szezámmag, szója, kendermag, sötétzöld levelű zöldségek.

Ginkgo biloba

A ginkgo biloba egy Dél-Kelet-Ázsiában honos fa, amit a hagyományos kínai orvoslásban már legalább 5 ezer éve használnak. Serkenti a neurotranszmitterek (egyik idegsejttől a másikig üzeneteket szállító ingerületátvivő anyagok) termelését az agyban. A depresszió egyik oka lehet a hangulatért felelős monoamin neurotranszmitterek, mint például a dopamin és a szerotonin, alacsony szintje. A ginkgo biloba ezt képes orvosolni.

Egészséges zsírok

Az omega-3 esszenciális zsírsavak az agy egészséges működését támogatják. Agyunknak közel 60 százaléka zsír, amiből kb. 18 százalékot az omega-3 zsírok tesznek ki. A testünk nem képes előállítani az omega-3-at, ezért külső forrásból kell bevinnünk. Kutatók szerint az egészséges zsírsavak hiánya depresszióhoz vezethet. Felmérések arra mutattak rá, hogy azok az országok, ahol sok halat fogyasztanak, alacsonyabb a depresszió előfordulási aránya. A tengeri halakon kívül az olajos magvak is bővelkednek omega-3-ban.

Kamillatea

A depresszió legtöbbször alvászavarokkal is jár. Mintegy 30 flavonoid található a kamillában, ezeknek egy része nyugtatólag hat az idegekre. Elalvás előtt egy csésze tejjel és mézzel ízesített kamillatea segít az álomba merülésben. Egy, a Pennsylvania Egyetemen 2012-ben végzett tanulmány szerint a kamilla természetes antidepresszánsként is hatékony lehet.

B-vitaminok

A B-komplex vitaminok fontos szerepet töltenek be az egészséges idegrendszer fenntartásában. A B-vitaminok elsősorban a hangulatszabályozásért felelős szerotonin, dopamin és epinefrin termelődéséhez szükségesek, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be belőlük szervezetünkbe. Hiány esetén többek között fáradtság, levertség, memóriazavar, rossz közérzet léphet fel. B-vitaminokat tartalmaz: tojás, joghurt, avokádó, tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak, leveles zöldségek.

Életmód változtatás

A helytelen táplálkozás, a koffein, a dohányzás, az alkohol, a drogok, a hormonális problémák és az alacsony vérnyomás mind csökkentik a szerotonin-szintet. A szerotonin hiánya vagy alacsony szintje minden bizonnyal közrejátszik a depresszió és más hangulatzavarok kialakulásában. Ahhoz, hogy a depressziót sikeresen leküzdjük, nem elég pusztán egy szertől – legyen az vitamin, ásványi anyag vagy gyógynövény – várni a gyógyulást. Jóval nagyobb léptékű változtatásra van szükség, hogy elérjük, aktívan kell tennünk érte.

Ha úgy érzed, azonnali segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 810 600 telefonszámot (Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége számai)!

Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér