fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Női egészség: tudnivalók és tanácsok
A menstruáció időtartama, mennyisége, színe: mi a normális?

A menstruáció időtartama, mennyisége, színe: mi a normális?

Milyen a normális menzesz? Hány napig tart, milyen gyakorisággal jelentkezik, milyen mennyiségűnek és állagúnak kell lennie a vérnek? Mik a kísérő "tünetek", mikor érdemes orvoshoz fordulnod? Olvasd el a cikket!

A menstruáció időtartama, mennyisége, színe: mi a normális?A női nemi működés ciklikus jellegű (ellentétben a férfi nemi működéssel, amely folyamatos). Az átlagosan 28 nap hosszúságú menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya a nemi hormonok hatására megvastagodik, és felkészül egy esetleges terhességre. Amennyiben a terhesség nem jön létre, úgy a méhnyálkahártya lelökődik és vérzés kíséretében kiürül – ez maga a menstruáció vagy menzesz.

A legelső és a legutolsó menstruáció között hosszú évtizedek telnek el, ami több száz menstruációt jelent. Ez idő alatt a női szervezet is számos változáson esik át, éppen ezért a normális és egészséges menstruáció jellemzői is rendkívül széles skálán mozognak. A következőkben elolvashatod, hogy alapvetően mire kell odafigyelned, ugyanakkor érdemes a leírtakat inkább iránymutatásként, semmint szigorú szabályokként felfognod. Emlékezz arra, hogy igazándiból csakis az számít, hogy a te szervezeted szempontjából mi számít normálisnak!

A menstruáció gyakorisága

A tested minden egyes hónapban felkészül a teherbeesésre. Az egyik petefészek kibocsát egy petesejtet (ovum). A különböző hormonok szintje a ciklus során jellegzetesen emelkedik és csökken. Ezt nevezzük menstruációs ciklusnak, ami a menstruáció (vagyis a vérzés) első napjától a következő menstruáció előtti napig tart.

Egy átlagos menstruációs ciklus hossza 28 nap, de bármi egészségesnek és normálisnak mondható 21 és 38 nap között. Ez 24 napos különbség!

Kezdetben, a legelső menstruáció utáni 1-2 évben, a ciklusok jellemzően hosszabbak, és nem kezdődnek minden egyes hónapban ugyanakkor. Ezzel szemben az idősebb nők esetében gyakori, hogy a ciklusok rövidebbek, rendszeresebbek.

Ha fogamzásgátló tablettát szedsz vagy méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD) használsz, akkor ez megváltoztathatja a menstruációd idejét. Konzultálj az orvosoddal arról, hogy mi számít normálisnak az általad használt fogamzásgátló módszer esetében!

A menstruáció időtartama

A menstruáció időtartama, vagyis a vérzés hossza egyénenként változó, sőt, ugyanannál a nőnél is eltérhet egyik hónapról a másikra. A vérzés első jelétől az utolsóig általában 3-5 nap telik el. Ugyanakkor minden, két naptól egészen egy hétig tartó időtartam normálisnak számít.

A menstruáció mennyisége

A havi ciklus során egy nő átlagosan nagyjából két-három evőkanál (30-40 ml) vért veszít, de alapvetően bármilyen, 5 és 80 ml közötti mennyiség teljesen normálisnak tekinthető. Ha 80 ml (5 evőkanál) feletti a vérveszteség, akkor kórosnak tekintjük. A menstruáció mennyiségét legjobban az elhasznált betétek, vagy tamponok száma alapján tudod megbecsülni.

Erős menstruációs vérzésnek számít, ha egy ciklus alatt 12 tamponnál, napi 4 tamponnál többet használsz, a vérzés időtartama több mint 7 nap és véralvadékot is tartalmaz. A túl erős menstruáció csillapításában segíthetnek olyan gyógynövények, mint a pásztortáska és a palástfű.

Gyenge a menstruáció, ha a távozó vér mennyisége 20 ml-nél kevesebb, illetve ha 1-3 nap múlva véget ér a vérzés.

Hormonális fogamzásgátló (pl. tabletta, hüvelygyűrű, tapasz) használata esetén gyakori a szokásosnál gyengébb vérzés vagy akár a vérzés teljes hiánya is előfordulhat. Emellett a kizárólag progesztint tartalmazó úgynevezett minitabletta, injekció, bőr alá ültethető implantátum, illetve a hormonális méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) használata is okozhat rendszertelen, gyengébb, vagy elmaradó vérzést. A réz IUD ezzel szemben gyakran okoz erősebb vérzést és hosszabb menstruációt, különösképpen a használat első 6-12 hónapjában.

A menstruáció időtartama, mennyisége, színe: mi a normális?A menstruáció színe és állaga

Az egészséges, normális, rendszeres menstruáció színe élénkpiros. Előfordulhat, hogy a menstruációs vér színe barnás vagy éppen fekete, ez azonban jellemzően nem ok aggodalomra. Ilyen színű vér a menstruáció elején vagy végén is megjelenhet, arra utal, hogy régebbi méhnyálkahártya-darabok vagy régebbi vér távozik. A lassan távozó vérnek sok ideje van oxidálódni, ezért lesz a színe barna, sötétvörös vagy szinte feketés.

Egyéb lehetséges színek:

  • Szürke: Általában bakteriális vaginózis jele, amit a hüvelyben található jótékony és káros baktériumok között fennálló egyensúly felborulása okoz. A bakteriális vaginózis egyéb tünetei: viszketés a hüvelyben és a hüvely körül, kellemetlen, halhoz hasonló hüvelyszag és égető vagy fájdalmas vizelés.
  • Rózsaszín: Rózsaszín vérzés vagy pecsételés olyankor fordul elő, amikor a menstruációs vér méhnyaknyákkal keveredik. Ezt a színt hormonális fogamzásgátló használata, alacsony ösztrogénszint, hirtelen fogyás, vashiányos vérszegénység vagy egészségtelen, tápanyagokban szegény étrend is okozhatja.
  • Narancssárga: A méhnyaknyákkal keverődött vér színe narancssárga is lehet. A narancssárga vér vagy váladék ugyanakkor gyakran fertőzésre utal, például bakteriális vaginózisra vagy trichomoniázisra. Ha narancssárga vért tapasztalsz, akkor érdemes figyelned egyéb jellemző tünetekre is, mint a hüvelyi viszketés, a diszkomfort, és a kellemetlen szagú váladékozás.

A menstruációs vér állaga egyénenként, de akár hónapról hónapra is nagymértékű eltéréseket mutathat. Szakértők szerint optimálisnak az tekinthető, ha viszkozitása sűrűbb, mint a vízé és a rendes véré, de hígabb, mint például a ketchupé. A kis méretű, vérrögszerű csomók jelenléte teljesen normális, ám minél nagyobbak a vérrögök, annál több figyelmet érdemes fordítani rájuk.

Ha a vérzés szokatlanul erős (kevesebb mint 2 órán belül cserélned kell a tampont vagy a betétet) vagy a vérrögök százforintosnál nagyobb méretűek, akkor ajánlott felkeresned az orvosodat. A nagy vérrögök lehetséges okai: növekedések a méhben (pl. miómák vagy polipok), hormonális egyensúlyzavar, kismedencei gyulladás, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, vérzési rendellenességek (pl. von Willebrand-betegség), bizonyos gyógyszerek szedése (pl. aszpirin vagy antikoagulánsok), méhnyak- vagy méhrák.

A híg, vizes állagú menstruációs vér jelenthet szimplán csak gyengébb vérzést. A világos, vízszerű, de színes folyadék ürülése azonban bizonyos esetekben méh- vagy petefészekdaganatra is utalhat. Ha ilyesmit tapasztalsz, minél hamarabb keresd fel az orvosodat vagy egy megfelelő szakembert!

A nyálkás állagú menstruációs vér oka az lehet, hogy a vér összekeveredett némi méhnyaknyákkal. A méhnyaknyák a méhnyakban található mirigyek hormon hatására termelt váladéka, melynek feladata, hogy megvédje és segítse a spermiumokat útjuk során a petesejthez. A menstruációs vér és a méhnyaknyák időnkénti keveredése teljesen normális jelenség.

 A menstruáció időtartama, mennyisége, színe: mi a normális?A menstruációval járó tünetek

A menstruációs ciklushoz kötődő mellfájdalom (orvosi kifejezéssel mastodynia, mammalgia vagy mastalgia) kifejezetten gyakori tünetnek számít a menstruáló nők körében. Ciklikus fájdalomnak is nevezik, hiszen többnyire a ciklus előtt 3-5 nappal kezdődik és a menstruáció végén befejeződik. Jellemzően mellérzékenység, elnehezedő emlők, fájdalom, és esetlegesen csomók formájában jelentkezik.

Előfordulhat az is, hogy a menstruáció ideje alatt hasi puffadást vagy épp hangulatingadozásokat tapasztalsz. De vannak ezek mellett még egyéb, teljesen normálisnak számító menstruációs tünetek is, például:

  • Pattanások
  • A has alsó részében vagy a hátban jelentkező görcsök
  • Megnövekedett étvágy
  • Alvásproblémák

A menstruációval járó kellemetlen tünetek csökkentését segítik természetes gyógynövények, például pásztortáska, palástfű, cickafark vagy gyermekláncfű. Mindezek, és még további hatóanyagok is megtalálhatóak a Netamin Ciklus Komfort kapszulában!

Felhasznált irodalom
webmd.com/women/normal-period helloclue.com/articles/cycle-a-z/what's-normal-period-volume-and-heaviness medicalnewstoday.com/articles/324848.php healthline.com/health/womens-health/period-blood
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Ciklus Komfort kapszula - OUTLET
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal