fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

A nyári hőség édes csillapítója: a görögdinnye

Már az ókori népek is ismerték a dinnye pozitív hatását a szervezetre. Akkoriban lázcsillapításra, illetve a szoptató anyukáknak adták, ezzel növelve a tejtermelésüket. Emellett a mai napig kiváló a lábadozó betegek számára, hiszen tisztítja a vért, és segít hamarabb felépülni a betegségekből, enyhíti a gyulladásokat.

watermelonElőször is: miért görög a görögdinnye? Évek óta csípi a csőröm, hogyha a franciáknak sincs igazán köze a franciaágyhoz, akkor vajon a görögdinnye is elhatárolódik-e a görögöktől. Nos némi utánajárás után meglepően tapasztaltam, hogy igen. A görögdinnyét nagyon sok nyelvben, többek közt az angol- és német nyelvben is "vízdinnyének" nevezik. A magyaron kívül sehol máshol nem kötik a görög előtagot a dinnyéhez. A rejtély megoldása: A görög ebben az esetben nem a népet jelenti, hanem egy igét. Még több száz évvel ezelőtt aggatták rá őseink a görög előtagot azért, mert a dinnye gurul, gördül, tehát görög. A görögök így jártak, nem az ő érdemük ez a csodás gyümölcs, nekik megmarad a demokrácia, az olimpia, a filozófia és oly sok más, nem fognak sírva fakadni.

Már az ókori népek is ismerték a dinnye pozitív hatását a szervezetre. Akkoriban lázcsillapításra, illetve a szoptató anyukáknak adták, ezzel növelve a tejtermelésüket. Emellett a mai napig kiváló a lábadozó betegek számára, hiszen tisztítja a vért, és segít hamarabb felépülni a betegségekből, enyhíti a gyulladásokat.

A cseresznyéhez hasonlóan, a dinnyének is magas a víztartalma, közel 80%. Ennek köszönhető, hogy remek vízhajtó hatása van és könnyen használhatjuk a nagy melegben folyadékpótlásra is. A görögdinnyének magas C-vitamin, magnézium, B5- és B6-vitamin tartalma van, de kis mennyiségben káliumot és foszfort is tartalmaz. Ez a gyümölcs mindenki számára ideális, még a fogyókúrázóknak is, hiszen 10 dkg dinnyében csak 28 kcal található.

Annak ellenére, hogy nekem speciel a kedvenc gyümölcsöm, mindig félek, hogy hazaérve csalódni fogok, mert a dinnye-vásárlás néha kicsit lutri. Mert bár minden évben, minél hamarabb akar belőle enni az ember, az elején belefuthat a drága, de íztelen, vízízű dinnyébe. Ennek elkerülésére szolgál a lékelés, amit egyébként a piacokon már tiltanak, de vannak még segítőkész kofák. Ha nem tudjuk meglékeltetni, vagy nem akarunk egy egészet megvenni, akkor ott van a kopogtatós módszer. Ha a görögdinnye ütögetésre, erős kopogtatásra minél mélyebb hangot ad ki, annál érettebb a gyümölcs. A másik trükk a kocsány megvizsgálása. Ugyanis, ha a kocsány fonnyadt, vagy tövig ki van vágva - hogy egy kicsit csaljanak az árusok -, akkor a dinnye sem jó. Ha nincs kocsány, akkor a dinnye tutira nem friss.

Watermelon CarvingA legízletesebb dinnyét augusztusban kapni, akkorra érik meg igazán a szabadföldi, hazai termés. Szeptember 5-én, Lőrinc-napig érdemes dinnyét árusítani és vásárolni, utána ugyanis a gyümölcs "lőrincessé", túléretté válik. Legalább a hónapot jegyezzük meg, ugyanis augusztusban is van Lőrinc-nap, sokan ezért nem mernek nyár végén már dinnyét enni.

A dinnye tipikusan olyan gyümölcs, amit szinte csak nyersen fogyaszt az ember. Magas víztartalma miatt sütni vele egyenesen lehetetlen, ám egy kis fantáziával azért lehet belőle különlegességeket alkotni a konyhában. Dinnyés receptjeinkért kattints ide!

Mi általában megveszünk egy egész dinnyét a családnak, páran kivágjuk az összes gyümölcshúst, kimagozzuk és összekockázva a hűtőbe tesszük pár órára. Ilyenkor este, a kertben ülve közösen fogyasztjuk el a friss levegőn, vacsoraként. Nincs is ennél jobb, maximum az, ha nem nekem kéne kimagozni. Az lenne a legjobb. :)

Ezt láttad már?
Receptek: dinnyeleves, dinnyepizza, dinnyeturmix
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér