Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Neked való a paleó?

Neked való a paleó?

Mi a paleó diéta lényege, mik az előnyei ls a hátrányai? Mennyire megalapozott tudományosan és milyen filozófia rejlik a diéta mögött? Válaszok és gondolatok a paleóval kapcsolatban!

cavemanMi is az a paleó diéta?

Az evolúciós diéta neve abból az alapelképzelésből származik, hogy ha az ember génkészlete a paleolit korszak óta, 2,5 millió év alatt nem változott, akkor arra sincsen berendezkedve, hogy a földművelés kialakulása óta rendelkezésre álló „új“ táplálékokat megfelelően megeméssze.

A paleolit diéta szerint ugyanazon alapelvek szerint kellene étkeznünk, ahogy az ő elgondolásuk szerint a paleolit korszak embere tette, aki halászatból, vadászatból és gyűjtögetésből tartotta fenn magát. Elkerülésre javasolja gabonákat, a tejtermékeket és a cukrokat, mert a diéta kidolgozóinak véleménye szerint ezek okozzák az ún. civilizációs megbetegedéseket, mint szív- és érrendszeri betegségek, emésztőrendszeri érzékenységek, rák, pajzsmirigybetegségek, cukorbetegség, ízületi gyulladások stb.

Előnyök

Magasan feldolgozott élelmiszerek kerülése nagyon jó.

Magasan feldolgozott, magas glikémiás indexű szénhidrátok – mint fehér liszt, cukor – kerülése szinte azonnal javulást hoz nem csak a testsúlycsökkentés, de a közérzet és teljesítmény terén is.

A paleósok egymást támogatják receptekkel, ötletekkel, beszerzési forrásokról szóló információkkal.

Hátrányok

Ma már a paleósok is kihátrálnak a mögül az elmélet mögül, hogy a régen élt, kőkorszaki ember táplálkozását képviselik. Most már azt mondják, hogy a „ma is élő természeti népek” táplálkozását képviselik. Ennek oka egyszerű: lehet dobálózni azzal, hogy mit evett százezer éve az ember, mikor feljegyzéseink csak néhány ezer évre mutatnak vissza. Minden ami ezen felül van: feltételezés.

Amit viszont biztosan tudunk a több ezer évvel ezelőttiek táplálkozásáról, az pont nem a paleósoknak kedvez: döntően növényi alapú táplálkozás volt, köztük kezdetektől fogva gabonákkal. Bizony, gabonával, ezt bizonyítják a legrégebbi leletek.

Húst korántsem ettek a régiek annyit, ezt csak a mai emberrel lehet elhitetni, akinek hollywood-i elképzelései vannak a régi idők emberéről miközben ketrecben nevelt csirkét eszik. A valóság ezzel szemben az, hogy modern fegyverek nélkül baromi nehéz elejteni bármit is, és modern technika nélkül az elég gyorsan meg is romlik.

Mindemellett akármennyire is próbálják elhitetni velünk, hogy a húsevés az emberi táplálkozás egyik alapja, ennek valójában semmi anatómiai alapja nincsen. Valójában az emésztőrendszerünk alapvetően növények fogyasztására készült, az ember a növényevőkkel mutat hasonlóságot minden tekintetben (a húsevők elő tudják állítani a C-vitamint, mi nem; a húsevők emésztőrendszere rövid, a miénk hosszú; húsevőknek nincs őrlőfoga, nekünk van; a sor elég hosszú, ezért egy táblázatot is mellékelek néhányról).

TulajdonságRagadozóNövényevőMindenevőEmber
Fog- MetszőfogakRövid és hegyesSzéles, lapos és ásó alakúRövid és hegyesSzéles, lapos és ásó alakú
Fog - SzemfogakHosszú, éles és hajlított Fakó és rövid vagy hosszú, vagy nincsHosszú, éles és hajlítottRövid és tompa
Fog - ŐrlőfogakÉles, szaggatott és penge alakúLapos csúcspontokkal vagy bonyolult felületÉles penge alakú vagy laposLapos, noduláris csücskökkel
VastagbélEgyszerű és rövidHosszú és összetettEgyszerű és rövidHosszú és összetett
KörmökÉles karmokLaposÉles karmokLapos
Vékonybél hossza3-6-szorosa a testhossznak10-12-szerese a testhossznak4-6-szorosa a testhossznak10-11-szerese a testhossznak
NyálNincsenek emésztőenzimekSzénhidrát-emésztőenzimekNincsenek emésztőenzimekSzénhidrát-emésztőenzimek

Aki azt gondolja, hogy a szemfogunk húsevő ősökre utal, az nézzen meg egy csak növényeken élő pandát, mert ha valami, akkor az szemfog.

Tehát egy dolog biztos: a paleós ember nem paleózott. Ez azért már önmagában elég érdekes, nem?

Christina Warinner előadásában részletesen bemutatja azt is, hogy a paleósok ma is olyan ételeket esznek, amiket az általuk ördögként feltüntetett földművelés fejlesztett ki. A paleósok által nagy örömmel fogyasztott zöldségek ehetetlen gazok lennének a mezőgazdasági nemesítés nélkül. A brokkoli például nem is létezett, de a répára sem ismernénk már rá. Tehát a mai paleósok olyan ételeket ajánlanak, melyeket nem ehetnének.

A paleó erősen promótálja a húsevést, amiről tanulmányok hatalmas nagy száma bizonyította, hogy számos betegség kialakulásának a kockázatát növeli. Minél több vörös húst eszünk, annál nagyobb eséllyel lesz végbélrákunk. Például. De a jelentős állati fehérjefogyasztás kedvez a szív- és érrendszeri betegségeknek és egyéb anyagcsere-betegségeknek is. Hogy arról ne is beszéljünk, hogy az ízületeid is a sok hústól lesznek köszvényesek. De ezekről a paleó nem vesz tudomást. Vagyis foglalkozik velük, ezekre azt mondják, hogy nem igaz egyik sem.

És ezzel elérkeztünk a paleó egyik nagy problémájához, mégpedig ahhoz, hogy a paleó elég szelektíven válogat a tudományos eredmények között. Minden ami alátámasztja az igazát az OK, az szuper, ami pedig nem, az botrányos hazugság, összeesküvés, ördög és pokol. Így azért ne próbáljunk meg tudományos igénnyel fellépni. Persze ezzel le lehet hengerelni a tudatlan tömegeket, de így azért ez nem tudomány.

Hogyan érvel a paleó?

Az emberi táplálkozás az elmúlt 100-150 évben hatalmas változáson ment keresztül, és ebben a paleónak nagyon igaza van, hogy összefüggést lát eközött és számos betegség gyakoriságának a kiugró növekedése között. A probléma viszont az, hogy ebből olyan összefüggéseket vezet le, melyek tudományosan nem megalapozottak, csupán illeszkednek az elképzelésükbe. Bármi, amit 150 éve nem csinált, de ma csinál az emberiség, okozója lehet ezeknek a civilizációs betegségeknek. Mivel ez elég komplex, több tízezer tényezős ismeretlen, csupán bizonyos mértékig lehetünk biztosak a dolgunkban. Ezért óvatosságra intenék mindenkit, aki ilyen kimutatásokat nézeget, mert 5 perc alatt mutatok Neked összefüggést a cipőfűző-használat és a hasnyálmirigyrák között (mindegyik száma radikálisan nőtt az elmúlt 100 évben. Sőt, ma már szinte mindenki cipőfűzőben kap hasnyálmirigyrákot! De nézd csak! A természeti népek mezítláb járnak! Akkor le a cipőfűzővel? Na ugye milyen könnyű áltudományos magyarázatokkal előállni...)

A paleó nagy ereje abban rejlik, hogy nagyon jó dolgokat (mint feldolgozatlan ételek fogyasztása, zöldségek fogyasztása, gyors szénhidrátok kerülése, tejtermékek visszafogása) vegyít elementáris baromságokkal (ősember/természeti nép sztori, gabonák démonizálása, húsevés ilyen mértékű promótálása) és a jó dolgok jó hatása gyorsabban érkezik, mint a rosszak káros hatása.

Mert a gyorséttermi ételek és a cukor/fehérliszt elhagyásától már másnap jobban vagy, de a sok hústól csak évtizedek múlva leszel rákos és köszvényes. Azt hiszem közösen remélhetjük, hogy ez a paleó-divat ahogy jött, úgy fog elmenni, és minél kevesebb ember fogja bevárni a kevésbé pozitív hatásokat.

Filozófia az étrend mögött?

Sokakat visszariaszt a paleó „kultusz” vagy „szektás” jellege, ami nem minden alap nélküli, tekintve hogy ha a felszínt megkaparjuk, a paleó több, mint egyszerű diéta, de erről a következő pontban gondolkodom bővebben.

Az egyik legnagyobb problémám a fentieken felül a paleóval szubjektív, kérem az olvasót, hogy vegye személyes véleménynek. Mint sok más diéta mögött, a paleó mögött is egy filozófia áll. Erre sok paleós büszke, sok természetesnek veszi, sok pedig az állítólagos tudományos alapokra mutogat, de ettől még a tény az, hogy a paleó alapját a kőkemény materialista filozófia adja. Az erősebb kutya jut érvényre, a természetes szelekció, az evolucionista gondolkodás az egész elmélet alapja, melyek valódiságáról soha nem fogsz tudni egy paleóssal sem vitatkozni, mert ez „annyira alap”. Ezzel szemben a tény az, hogy az ember törzsfejlődéséről alkotott elméletek korántsem olyan megkérdőjelezhetetlenek, könnyedén tévednek több ezer, de akár millió éveket a hívői (mert igenis minden hit, ami nem reprodukálható vagy bizonyítható egzakt módon, így ez is), ami azért jogosan ad aggodalomra okot, hogy vajon mennyire lehet megalapozott az az elmélet ami ekkora, beláthatatlan időket is „becslési tévedésként” tud kezelni.

Én magam nyíltan vállalom, hogy „kreacionista” vagyok, azaz én nem tartom tudományosan megalapozottnak, hogy a véletlenek sora évcsilliárdok alatt értelmes élethez vezet (de matematikusok szerint egy árva fehérjelánchoz sem a valószínűség-számítás törvényei szerint). Szerintem az élet keletkezése mögött kell, hogy legyen egy tervező intelligencia. Én annak a világnézetnek a szemüvegén keresztül tekintek az életre, aminek nem a másik legyűrése, hanem a másikért való élet törvénye, a szeretet az alapja.

Személyes aggodalmam, hogy vajon mennyire lesz megbízható barát a bajban az, aki szerint a barátság önérdekű érdekszövetség, mennyire lesz felelős társadalmi lény, aki szerint az önmagukat ellátni képtelen embereknek „ki kellene szelektálódnia”, mennyire lesz hű férj az, aki szerint a gének továbbörökítése a legfőbb cél... Mert egy kőkemény evolucionista az nem játszhat olyan „evolúciós szempontból hátráltató tényezőkkel”, úri hóbortokkal mint a gyengébb segítése, jótékonyság, vagy éppen egy hölgy „megtermékenyítésének kihagyása”.

És ez a baj, hogy a paleóval jön ez a gondolkodásmód is, ha akarod, ha nem.

 

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Rákot okoz a hús?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér