fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
a sárgabarack jótékony hatásai

A sárgabarack jótékony hatásai - Mi rejlik a "hunza-csoda" mögött?

A sárgabaracknak számos jótékony hatása van szervezetünkre. De mi az igazság a hunza barackról? Honnan ered, és kik voltak a hunzák?

A sárgabarack, más néven kajszi nem csak egy egyszerű gyümölcs, hanem úgy tartják, hogy a hunza nép erőt, életet adó csodaszere. Ugyan közeli rokona az őszi baracknak, mégis más az íze, formája és története. Megszépítheti az arcbőrünket, de méregtelenítő hatása is van. Mi az igazság a "hunza-csoda" mögött és milyen jótékony hatásai vannak a sárgabaracknak? Cikkünkből megtudhatod!

Honnan ered a sárgabarack?

A kajszibarack története valahol Kínában kezdődött, ahonnan Örményországon keresztül került hozzánk. Erre utal latin neve is a Prunus Armenica. Az első töveket a 16. században feltehetőleg az oszmán flotta hozta magával, erre az is utal, hogy néhány évvel ezután a kertészeti könyvek már említik is. Régen a szőlősgazdák a szőlő tőkék mellé ültették a sárgabarack fákat, mert ha bármi baj történt a szőlőterméssel, a sárgabarack nem okozott csalódást. A legtöbben kajszibaracknak vagy sárgabaracknak hívják, de néhol tengeribaracknak vagy majombaracknak is nevezik.

Kik azok a hunzák?

A legérdekesebb tudnivaló a sárgabarackról mégis a „hunza-csoda”. A hunzák egy himalájai népcsoport (Kína és Palesztína határán), akiknek az étrendje jelentős hányadát a kajszibarack adja. A hunzákat még nem érte el igazán a 21. század rideg valósága, nincs fizetőeszköz, csak zöldellő mezők és sárgabarack ligetek. A hunzák mégis ezen bio életmódjuknak köszönhetik a csodát, ami miatt az átlagban 90-100 éves korukig élnek egészségesen.

Egy brit orvos 7 éven át tanulmányozta a népcsoportot. A hunzáknál nincs rák, klimax, vérnyomás probléma, melyek táplálkozási szokásaiknak és életmódjuknak köszönhetők. A sárgabarackot fogyasztják magában, aszalva, a magból készült olajjal főznek, és ezzel ápolják a bőrüket is. Emellett étkezésüket főleg nyers zöldségek, más gyümölcsök teszik ki, szinte alig fogyasztanak húst, nem használnak cukrot és sót.

A sárgabarack 6 kedvező tulajdonsága

Antioxidáns hatás

A sárgabarackban található antioxidánsok támogatják a szervezetet a környezeti toxinok és a napsugárzás káros hatásaival szemben, és még a látásunkra is jó hatással vannak, segíthetnek megakadályozni a makuladegeneráció kialakulását. Ez a sárgabarack magas béta-karotin tartalmának köszönhető.

Jó hatással van a szív- és érrendszerre

A sárgabaracknak magas a C-vitamin tartalma, mely segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását. Emellett magas rosttartalma eltávolítja a felesleges koleszterint az érfalakról.

Hidratál

Magas káliumtartalma segíti a vérnyomás és a folyadékháztartás szabályozását. 10 dkg sárgabarack tartalmazza a napi káliumszükségletünk tizedét.

Bőrápolás

A szépségipar kedvelt alapanyag a sárgabarack és a sárgabarack magja, mivel rengeteg olyan vitamint és ásványi-anyagot tartalmaznak, mely jó hatással van a bőr egészségére.

Támogatja az emésztést

Pektintartalmának köszönhetően elősegíti az étel gondtalan áthaladását az emésztőrendszeren keresztül, és megakadályozza a székrekedést.

Alacsony kalóriatartalom

Diétázók is fogyaszthatják, egy szem sárgabarackban körülbelül 17 kalória van. Magas rosttartalma miatt pedig ideális nassolnivaló lehet.

Van akinek nem ajánlott a sárgabarack fogyasztása?

Ritkább esetben előfordulhat kajsziallergia is, ám elsősorban a pollen keresztallergia okozhat problémát a sárgabarack fogyasztásakor. Főleg a nyírfapollenre allergiások körében jelentkezhet.

Felhasznált irodalom
sokszinuvidek.hu/eletmod/egy-kueloenoes-nep-kueloenoes-elete-a-hunzak-titkai

hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_sargabarack_hatasai
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal