A sárgabarack, más néven kajszi nem csak egy egyszerű gyümölcs, hanem úgy tartják, hogy a hunza nép erőt, életet adó csodaszere. Ugyan közeli rokona az őszi baracknak, mégis más az íze, formája és története. Megszépítheti az arcbőrünket, de méregtelenítő hatása is van. Mi az igazság a "hunza-csoda" mögött és milyen jótékony hatásai vannak a sárgabaracknak? Cikkünkből megtudhatod!
Honnan ered a sárgabarack?
A kajszibarack története valahol Kínában kezdődött, ahonnan Örményországon keresztül került hozzánk. Erre utal latin neve is a Prunus Armenica. Az első töveket a 16. században feltehetőleg az oszmán flotta hozta magával, erre az is utal, hogy néhány évvel ezután a kertészeti könyvek már említik is. Régen a szőlősgazdák a szőlő tőkék mellé ültették a sárgabarack fákat, mert ha bármi baj történt a szőlőterméssel, a sárgabarack nem okozott csalódást. A legtöbben kajszibaracknak vagy sárgabaracknak hívják, de néhol tengeribaracknak vagy majombaracknak is nevezik.
Kik azok a hunzák?
A legérdekesebb tudnivaló a sárgabarackról mégis a „hunza-csoda”. A hunzák egy himalájai népcsoport (Kína és Palesztína határán), akiknek az étrendje jelentős hányadát a kajszibarack adja. A hunzákat még nem érte el igazán a 21. század rideg valósága, nincs fizetőeszköz, csak zöldellő mezők és sárgabarack ligetek. A hunzák mégis ezen bio életmódjuknak köszönhetik a csodát, ami miatt az átlagban 90-100 éves korukig élnek egészségesen.
Egy brit orvos 7 éven át tanulmányozta a népcsoportot. A hunzáknál nincs rák, klimax, vérnyomás probléma, melyek táplálkozási szokásaiknak és életmódjuknak köszönhetők. A sárgabarackot fogyasztják magában, aszalva, a magból készült olajjal főznek, és ezzel ápolják a bőrüket is. Emellett étkezésüket főleg nyers zöldségek, más gyümölcsök teszik ki, szinte alig fogyasztanak húst, nem használnak cukrot és sót.
A sárgabarack 6 kedvező tulajdonsága
Antioxidáns hatás
A sárgabarackban található antioxidánsok támogatják a szervezetet a környezeti toxinok és a napsugárzás káros hatásaival szemben, és még a látásunkra is jó hatással vannak, segíthetnek megakadályozni a makuladegeneráció kialakulását. Ez a sárgabarack magas béta-karotin tartalmának köszönhető.
Jó hatással van a szív- és érrendszerre
A sárgabaracknak magas a C-vitamin tartalma, mely segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását. Emellett magas rosttartalma eltávolítja a felesleges koleszterint az érfalakról.
Hidratál
Magas káliumtartalma segíti a vérnyomás és a folyadékháztartás szabályozását. 10 dkg sárgabarack tartalmazza a napi káliumszükségletünk tizedét.
Bőrápolás
A szépségipar kedvelt alapanyag a sárgabarack és a sárgabarack magja, mivel rengeteg olyan vitamint és ásványi-anyagot tartalmaznak, mely jó hatással van a bőr egészségére.
Támogatja az emésztést
Pektintartalmának köszönhetően elősegíti az étel gondtalan áthaladását az emésztőrendszeren keresztül, és megakadályozza a székrekedést.
Alacsony kalóriatartalom
Diétázók is fogyaszthatják, egy szem sárgabarackban körülbelül 17 kalória van. Magas rosttartalma miatt pedig ideális nassolnivaló lehet.
Van akinek nem ajánlott a sárgabarack fogyasztása?
Ritkább esetben előfordulhat kajsziallergia is, ám elsősorban a pollen keresztallergia okozhat problémát a sárgabarack fogyasztásakor. Főleg a nyírfapollenre allergiások körében jelentkezhet.