fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Női egészség: tudnivalók és tanácsok
irritábilis bél szindróma tünetek enyhítése

Hormonmentes válasz a menstruációs gondokra

Rengeteg nő életét nehezítik meg havonta görcsök, mellfeszülés, hangulatingadozás a menstruáció előtt és alatt. Lehet ez ellen természetes módon is tenni! Részletek a cikkben!

Menstruációs görcsökA „havibaj”, azok a „nehéz napok” - ezek a kifejezések mind azt mutatják, hogy a menstruáció egy szükséges rossz a nők életében. Ennek oka többek között az is, hogy sokan küzdenek fájdalmakkal akár már a menstruációt megelőző napokban is, vannak, akik számára pedig a kiszámíthatatlansága bosszantó. A menstruáció pedig a női test egy kiváló jelző-műszere, így a görcsök, a késés hátterében állhatnak speciális okok is, amelyekre érdemes odafigyelni.

NEKED „NORMÁLIS” A CIKLUSOD?

A normális menstruációs ciklus fogalma viszonylag tág: a menstruáció első napjától számítjuk a ciklust, amely átlagosan 28-30 napos, de egyénileg változva 24-36 nap közé eshet (ez alatti vagy efölötti szám esetén már eltér a „normálistól”, ha hosszabb ideig tart ez az állapot, érdemes szakorvossal konzultálni).

A menstruáció során az a petesejt lökődik ki, amely nem termékenyült meg, ez általában 3-6 napig tartó vérzést eredményez (ennél kevesebb, vagy hosszabb ideig tartó vérzés szintén nem ideális). Ahogy véget ért, megindul az újabb pete „előkészítése”, kezdetét veszi egy újabb ciklus.

A ciklus felborulásának okai lehetnek:

- Váratlan stresszhelyzet, vagy bármi gyökeres változás az életben

- Régóta húzódó, megoldatlan feszültségek

- Betegségek és gyógyszerek

- Túl magas, vagy túl alacsony testsúly

- Ovulációs problémák

- Menopauza előjele

PMS-ED VAN?

Nem, ez nem egy súlyos, fertőző betegség. A PMS, azaz a premenstruális szindróma rengeteg nő életét megnehezíti, de többségük úgy gondolja, ez a havi vérzés szükséges velejárója, pedig nem kellene, hogy így legyen: ez egy kezelhető, csökkenthető tünetegyüttes.

A menstruáció előtt pár nappal többen éreznek arra utaló jeleket testükön, hogy hamarosan itt az idő. Amíg ez csak enyhe mellfeszülés, addig tekinthetünk rá úgy is, mint egy biológiai naptárjelzésre, azonban sokaknál ennél jóval többről van szó.

Fájdalmas menstruációA PMS legjellemzőbb tünetei a következők:

- Erős fájdalom a mellben

- Mell megduzzadása, érintésre érzékennyé válása

- Görcsös alhasi fájdalom

- Ízületi és izomfájdalmak

- Erőteljes hangulatingadozás

- Búskomorság, levertség

- Koncentrációs nehézségek

- Döntésképtelenség érzése

- Alvásproblémák

- Puffadás-érzése, enyhe testsúly-növekedés

- Pattanások, zsíros bőr és könnyebben zsírosodó haj

- Fejfájás

A PMS oka:

Tulajdonképpen röviden összefoglalható: felborult hormonegyensúly, azaz az ösztrogén és progeszteron nevű hormonok egymáshoz viszonyított arányának eltolódása.Ennek hátterében viszont rengeteg ok állhat, így a túlzott mértékű, régóta fennálló stressz, cukorban és finomított szénhidrátban gazdag ételek túlsúlya az étrendedben, nagy mennyiségű koffein fogyasztása.

AKKOR MOST SZEDJEK HORMONOKAT?

Ha zavart érzel ciklusodban, nem kell, hogy az első válasz rögtön a hormontartalmú készítmények szedése legyen. Az esetek túlnyomó részében odafigyeléssel és természetes módszerekkel teljesen normalizálható a menstruációs ciklus.

Régóta ismert és alkalmazott módszerek a PMS és a rendszertelen menstruáció kezelésére

Alvással az egészségértNAPIREND, egyéb drasztikus változás:

Mérlegeld, hogy történt-e mostanában valamilyen változás az életedben, ami esetleg megborította addig megszokott napirendedet, Szervezetednek is fontos, hogy legyen egyfajta rutin, amihez alkalmazkodhat, amire számíthat, így pl. a napi 7-8 óra alvás, lehetőleg minden nap ugyanabban az időszakban.

STRESSZ:

Ha az utóbbi időben valami miatt túlzott nyomás helyezkedik rád, frusztrálnak, feszültnek érzed magad, az pillanatok alatt megboríthatja ciklusodat is.

Kortyolj lefekvés előtt levendula vagy citromfű teát, a reggeleket kezdd nyújtózkodással és lassú, mély lélegzetvételekkel, töltsd fel magnézium és B6-vitamin raktáraidat, hogy fejed kitisztulhasson és legyen kellő energiád megoldani az előtted álló helyzetet.

ÉLETMÓD:

Sajnos a rendszertelen, nem eléggé változatos táplálkozás szintén hozzájárulhat a menstruációs problémákhoz. A finomított szénhidrátban és cukorban gazdag ételek visszaszorítása mellett minél több zöldséget és gyümölcsöt iktass étrendedbe. Egyél meg mindennap egy friss szál sárgarépát, vagy igyál sárgarépalevet, ugyanis a sárgarépa szintén jótékony hatással van a felborult hormonegyensúlyra és tele van hasznos vitaminokkal, tápanyagokkal.

GYÓGYNÖVÉNYEK:

Barátcserje, a menstruációs ciklus rendezéséreRengeteg gyógynövény is segíthet ciklusod rendezésében. Legnépszerűbb a barátcserje, amelyet évszázadok óta alkalmaznak különböző hormonális eredetű női gondok (kiemelten a görcsös, kiszámíthatatlan, hangulatingadozással járó menstruáció, peteérés-zavarok) kezelésére. A gyógynövények közül bizonyos problémák, így pl. a görcsök enyhítésére ajánlott még a palástfű és a cickafark is.

VITAMINOK:

A D-vitaminnak kifejezetten fontos szerepe a hormonális egyensúly fenntartásában, így ennek megfelelő pótlása mindenképp legyen életmódod szerves része. Kutatások alapján a mio-inozitol nevű vitaminszerű anyag is hatékony segítség lehet a PMS okozta hangulatingadozások enyhítésében.

+1 SPECIÁLIS TESTMOZGÁS:

Bár ha épp görcsök kínoznak, kifejezetten nehezedre eshet a mozgás, mégis, nagy segítség lehet. Az izmok lazításában, nyújtásában lelhetsz ilyenkor enyhülést.

1) Feküdj a hátadra a földön és húzd fel a lábaidat, érintsd össze a talpaidat és engedd oldalra bukni a térdeidet. Próbáld meg lábaidat közelíteni a talaj felé, közben tenyeredet pihentesd alhasadon.

2) Talpaidat tedd vissza a talajra, majd emeld fel a csípődet. Kezeidet kulcsold össze és tedd őket a megemelt csípőd alá, nyomd jól a talajhoz. A mellkasodat próbáld minél jobban kitárni és lélegezz folyamatosan. Tartsd meg 5-10 lélegzetig ezt a pózt.

3) Térdelj le a földre, majd a homlokodat tedd a talajra. Nyújts ki magad elé karjaidat a talajon és nyújtózz előre a két kezeddel, a csípőddel pedig hátra. Tartsd meg ezt a pózt folyamatosan nyújtózásban 5 mély légvételig, majd engedd a kezed lazán vissza a tested mellé és hagyd sarkaidat is kibukni oldalra. Pihenj ebben a pózban, amíg jól esik.

A testmozgás általánosan is jótékony hatással lehet ciklusod normalizálására, ezért is érdemes rendszeressé tenni életedben.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér