fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
A Valentin-nap margójára

A Valentin-nap margójára

Az ókori, római pogány szokásból eredő, pár éve Magyarországon is intenzíven promótált Valentin-nap kapcsán írta le Péter gondolatait, fogadjátok szeretettel!

valentines day dogAz ókori, római pogány szokásból eredő, pár éve Magyarországon is intenzíven promótált Valentin-nap kapcsán vegyes érzéseim vannak. Pár gondolatot megosztok veletek.

Mint mindig, kezdjük most is a jóval. Valentin-napon a szerelmesek köszöntik egymást, és a szerelem elvitathatatlanul értékes dolog. Napjainkban, mikor a válások és boldogtalan párkapcsolatok sosem látott csúcsokat döntögetnek, különösen fontos figyelmet fordítani mindkét fél számára a közös boldogságot, küzdelmeket, fejlődést hordozó kapcsolatokra. De vajon a Valentin-nap segít-e nekünk ebben?

Az első problémám a Valentin-nappal, hogy nem tartom fairnek egy olyan dolog ünneplését, melyben nem mindenkinek lehet része – és erről nem feltétlenül a szenvedő alany tehet. Sokan nem élnek párkapcsolatban, és sokaknak nem azért van rossz kapcsolatuk mert ők tehetnek róla, hanem mert „kettőn áll a vásár”. Egyedülálló ismerőseim közül nem mindannyian örülnek a pár nélküli életnek, és megmondom őszintén nem öröm látni, ahogy ez a nap sokuk számára keserűbb, mint a többi.

Aztán azt gondolom, két élű kard az, ha egy olyan dolgot ünneplünk, melynek minden nap élő, eleven dolognak kell(ene) lennie. Vannak ünnepek, melyek emlékeztetnek bennünket fontos dolgokra, és ezek lehetnek nagyon hasznosak. De a párkapcsolat egy olyan intézmény, amiben minden nap aktívan gyakorolni kell a másikért élés törvényét, különben egyszerűen nagyobb átok lesz, mint áldás. Vajon boldog lehet az a párkapcsolat, melyet évente egyszer „gyújtanak lángra”?

Két üzenetem lenne így Valentin-napon. Egyrészt ne keseredjen el, akit társ nélkül ér ez a nap. A párkapcsolat jó dolog, de nem szabad bedőlnünk a filmek által sugallt, csöpögős, „csak veled boldog az élet”, „nélküled nem érdemes élnem” szövegeknek. Örök szabály: csak azok lesznek boldogok egy párkapcsolatban, akik egyedül is kiegyensúlyozottak, mert akik csak párkapcsolatban tudják a boldogságot elképzelni, azok nem egy egészséges társas viszonyt, hanem csak egy társfüggő (kodependens) poklot hoznak létre. Ennél az egyedüllét sokkal jobb. Ha már kiegyensúlyozott, érett személyiséged van, akkor a társ is megérkezik, ha eljön az ideje. Méghozzá a megfelelő társ!

A párkapcsolatban élőknek pedig azt javaslom: legyen minden nap Valentin-nap! Minden nap igyekezzünk a társunkat felvidítani, meghallgatni, segíteni, tisztelni! Törekedjünk szüntelenül olyan dolgokat tenni, aminek a helyében mi nagyon örülnénk!

Férfitársaimnak külön javaslom: a virágárus küszöbét más napokon is át lehet lépni!

Benkovics Péter

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
„A szeretetben nincsen félelem*
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér