A fekete áfonya sokoldalú termés. Amellett, hogy fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségekre gyógyírt nyújthat, segít frissen tartani az agyunkat és nem mellesleg különlegesen finom íze van. Kevés olyan étel van, ami mellé ne tudnánk fogyasztani.
Az Észak-Amerikából származó fekete áfonya az Egyesült Államok és Kanada dús fenyőerdeiben őshonos. A korai telepesek az ott élő indiánok révén ismerkedtek meg a "csodabogyóval", akik főbb élelmiszereik között tartották számon. A síkvidéki indiánok például a színhúson felül megmaradt húsdarabok, faggyúdarabok, velő tartósítására használták. A húsdarabokat faggyúval és áfonyával egy meglehetősen bizarr fasírttá keverték össze, ezt az ételt nevezték pemmican-nak. Észak- és Közép-Európában a fekete áfonya az alpesi tájakon jellegzetes nyári gyümölcs, hiszen 2500 méter tengerszint feletti magasságig jókedvűen eléldegél.
A Hupikék Törpikék kedvenc eledele nem csak egyszerű bogyó. A fekete áfonyának sok beceneve van, így ha valaki havasi meggyről, kukujzáról, afinyáról vagy molabogyóról kezd nekünk beszélni, akkor erre a növényre gondol. Az alacsony félcserjék közé tartozik, amely kedveli a fenyőerdőket, tölgyeseket, bükkösöket. Az áfonya ezen fajtájának sötétkék termése van, amelyet a levelek tövében hoz. Testvérkéje a vörös áfonya, szintén szeret a hegyvidéken élni, de ezt önmagában, nyersen nem fogyasztjuk, ugyanis borzasztóan savanyú az íze. Azon kevés termés közé tartozik, amit feldolgozott formában érdemes ennünk.
Magas kalcium-tartalma miatt csökkentheti a bosszantó allergiás tüneteket, stresszoldó hatású és természetesen közrejátszik a csontok megerősítésében. Emellett sok C-vitamin és folsav is található benne. Kiemelkedő kálium-mennyiséget tartalmaz, továbbá flavonoidokat. A szembetegségek természetes kezeléséhez hozzájárulhat, ha sokat fogyasztunk belőle, ugyanis A-vitamin tartalma segíthet a látási zavarok javításához. Azoknak különösen ajánlott az "áfonya-falás", akik számítógép előtt ülve dolgoznak. Az öregedéssel járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére időseknek diétaként ajánlják. A népi gyógyászat vérnyomáscsökkentőként, vizelethajtóként és köhögéscsillapítóként is számon tartja.
Az áfonya nem csak magában, hanem szörpök, lekvárok, borok, köretek, szószok alapanyagaként is jól szuperál. A vadételek mellé kifejezetten ajánlatos valamilyen áfonya kompótot, lekvárt vagy mártás tálalni, hiszen tökéletesen kiegészítik egymást az ízek. Mivel 100 gramm áfonya csak 42 kalóriát tartalmaz, a legtöbb fogyókúrába kérdés nélkül beilleszthető a fogyasztása.