Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Koronavírus (COVID-19)
ALA Liponsav a covid elhúzódó idegrendszeri tünetei ellen

Alfa-liponsav a Covid elhúzódó idegrendszeri tünetei ellen

Mi az az Alfa-liponsav (ALA)? Hogyan segíthet az elhúzódó Covid tünetek – fáradtság, szaglásvesztés, memóriazavarok – kezelésében? Olvasd el cikkünket!

A koronavírus által okozott megbetegedés (COVID-19) sokaknak még a negatív teszteredmény után is megnehezíti a mindennapjait. Igen gyakori jelenség, hogy a beteg szervezetében ugyan már nincs jelen a vírus, ám a kellemetlen vagy egészen kínzó tünetek folytatódnak – vagy akár újfajta tünetek jelennek meg. Ennek a hetekig, akár hónapokig eltartó állapotnak a neve long COVID (magyarul „hosszú COVID”) vagy poszt-COVID szindróma. Sokan keresnek kiutat belőle, különösen a két leggyakoribb tünetére, a fáradékonyságra és a szaglásvesztésre. Most úgy tűnik, egy kevésbé ismert antioxidáns, az alfa-liponsav hasznos segítséget nyújthat ebben!

A koronavírus utóhatásai: mi is az a long COVID?

A koronavírus okozta COVID-19 leggyakoribb tünetei a láz, köhögés, fáradtság, szaglás vagy ízlés elvesztése. Enyhe esetekben körülbelül egy-két hétig tart a gyógyulás, ám súlyosabb esetekben a felépülés hat hétig vagy tovább is eltarthat. Egyesek teljesen tünetmentesen esnek át a fertőzésen.

Melyek a long COVID tünetei?

A long COVID azt jelenti, hogy a fertőzést követő négy hét múlva vagy még tovább is fennállnak olyan tünetek, mint aALA Liponsav a covid elhúzódó idegrendszeri tünetei ellen krónikus fáradtság, fejfájás, légszomj, köhögés, ízületi vagy izomfájdalmak, szorongás, depresszió, memória- és koncentrációzavar, szaglás és/vagy ízlelés elvesztése, láz, heves szívdobogás, kiütések, hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, étvágyvesztés és hajhullás.

Kutatások azt mutatták ki, hogy a COVID-19-en áteső emberek több mint fele még 6 hónappal a felépülés után is tapasztal magán különböző tüneteket.

Kiket érint ez a tünetegyüttes?

Kínából, Wuhanból származó statisztikák szerint a koronavírus okozta fertőzés miatt kórházban kezelt, majd hazaengedett emberek több mint 75%-ának még 6 hónappal később is legalább egy tünete jelen volt. De nemcsak a súlyosabb esetek után léphet fel long COVID, az enyhe vagy akár tünetmentes esetek után is, és bármilyen korú beteget érinthet, beleértve a gyerekeket is.

Egy kutatás azt találta, hogy a long COVID egyértelműen gyakoribb idősek, nők és azok körében, akik a betegségük első hetében hat vagy több tünetet is produkáltak. Emellett ma már azt is tudjuk, hogy a long COVID tünetei jelentősen ritkábban fordulnak elő oltottaknál: egy izraeli kutatás szerint a fejfájás 54%-kal, a fáradtság 64%-kal, az izomfájdalom pedig 68%-kal ritkább.

Alfa-liponsav (ALA): az elhúzódó COVID egyik ellenszere

Mi okozza a fáradtságot és szaglásvesztést?

A long COVID leggyakoribb tünetei közé tartozik a krónikus fáradtság, gyengeség, a szaglásvesztés (anozmia) és a vele gyakran együtt járó ízlelésvesztés (ageúzia). Habár az elhúzódó COVID tünetek pontos okát még ma is keresik a tudósok, egyre inkább úgy tűnik, hogy a vírusfertőzés által kiváltott gyulladás és oxidatív stressz állhat a szűnni nem akaró idegrendszeri panaszok hátterében.

A koronavírus a szervezetbe jutva heves gyulladásos reakciót vált ki, ami nemcsak a tüdőt, hanem lényegében minden szervet, szövetet és sejtet károsíthat – az agyat, idegrendszert és szaglóideget is. A betegség erős oxidatív stresszel és az energiaképzésért felelős sejtalkotók (mitokondriumok) hibás működésével is együtt jár, ami energiahiányt, fáradtságot, izomgyengeséget eredményezhet.

Mit érdemes tudni az alfa-liponsavról?

Az alfa-liponsav (ALA), vagy más néven tioktánsav, egy rendkívül hatékony antioxidáns vegyület, mely annyira sokféle szabad gyököt képes semlegesíteni, hogy kutatók univerzális antioxidánsnak is szokták nevezni. Vízben és zsírban is oldódik, ezért a sejteken belül és kívül is hatásos.

Különleges tulajdonsága, hogy számos fontos antioxidánst képes újrahasznosítani, pl. a C- és E-vitamint, a Q10 koenzimet és szervezetünk legfőbb antioxidánsát, a glutationt is. Ezzel még tovább fokozza a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszel szembeni védelmet.

Alfa-liponsavval a fáradtság és szaglásvesztés ellen - kutatások

ALA Liponsav a covid elhúzódó idegrendszeri tünetei ellenAz alfa-liponsav minden emberi sejtben megtalálható, egészen pontosan a sejtek energiatermelő központjában, ahol támogatja a tápanyagokat energiává alakító enzimek működését. COVID-fertőzés utáni krónikus fáradtság esetén napi 200-600 mg ALA az energiatermelés támogatásával és az oxidatív stressz csökkentésével segíthet a mielőbbi felépülésben.

Kutatásokban az ALA gyulladáscsökkentő és idegsejt-regeneráló képességét is bizonyították. Fontos szerepe lehet az idegrendszert ért sérüléseket követően, így például a COVID-19 utáni gyógyulás időszakában is.

Egy klinikai vizsgálatban felső légúti fertőzésen átesett, csökkent szaglástól vagy szaglásvesztéstől szenvedő betegnek adtak napi 600 mg alfa-liponsavat, átlagosan 4 és fél hónapon át. 23 betegből hatnál (26%) mérsékelten, nyolcnál (35%) jelentős mértékben növekedett a szaglási funkció. Az eredményből arra lehet következtetni, hogy az ALA az idegnövekedési faktor serkentésével és antioxidáns hatásával segítette a szaglószervi idegsejtek regenerálódását.

Ugyan erről nincs konkrét kutatási eredmény, de hasonló hatásmechanizmus révén az ALA minden bizonnyal egyéb szaglási zavar esetén is segítségre lehet. Ilyen például a COVID-betegeknél szintén előforduló parozmia (torz szagérzékelés) vagy fantozmia (szaglási hallucináció).

Az alfa-liponsav ételekben csak nagyon kis mennyiségben fordul elő. Pótlásában hatékony segítség a Netamin Alfa-liponsav kapszula, ami adagonként 200 mg alfa-liponsavat tartalmaz! 

Felhasznált irodalom
hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/diagnosed-with-covid-19-what-to-expect

yalemedicine.org/conditions/long-covid-post-acute-sequelae-of-sars-cov-2-infection-pasc

sciencedaily.com/releases/2021/10/211013114112.htm

cidrap.umn.edu/news-perspective/2021/01/covid-19-symptoms-often-linger-6-months-or-more-study-finds

responsumhealth.com/covid/can-vaccinated-people-get-long-covid/

nature.com/articles/d41586-022-00177-5

hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/covid-19-news-for-many-long-covid-looks-a-lot-like-chronic-fatigue

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7670822/

abcnews.go.com/Health/covid-19-people-lose-sense-smell-regain/story?id=82353411

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34653099/

bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/prp2.911

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7680046/

zrtlab.com/blog/archive/long-covid-and-mitochondrial-dysregulation/

examine.com/supplements/alpha-lipoic-acid/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4565289/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12439184/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Alfa-liponsav (ALA) kapszula 200 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér