fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Koronavírus (COVID-19)
COVID-19, oltás: lehet hatásuk a menstruációra?

COVID-19, oltás: lehet hatásuk a menstruációra?

Tudtad, hogy a megszokott menzeszed 1-2 ciklus erejéig változhat, ha koronavírus fertőzésen estél át, vagy COVID-19 elleni oltást kaptál? Részletek a cikkben!

Hatással lehet-e a COVID-19 a menstruációs ciklusra?Az új koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott megbetegedés, vagyis a COVID-19 tipikus tünetei közé tartozik a láz, a száraz köhögés, a légszomj és a fáradékonyság. A vírus első megjelenése óta már nagyon sok információ összegyűlt a fertőzés lefolyásáról és ezekből az látható, hogy a COVID-19 nemcsak a légutakat támadhatja meg. Egyeseknél emésztőrendszeri, idegrendszeri, illetve szív- és érrendszeri problémákat is okozhat. Emellett bizonyítékok (anekdotikus beszámolók, kutatások) vannak arra is, hogy a koronavírus-fertőzés a menstruációs ciklust is felboríthatja. Sőt, valószínűleg a COVID-19 elleni védőoltások egyik mellékhatása is lehet ugyanez.

Tényleg okozhat-e a koronavírus és az ellene védő oltás is menstruációs zavarokat? Kell-e aggódni, ha így van? És egyáltalán mennyi ideig tarthat ez a mellékhatás? Igyekszünk választ adni ezekre a kérdésekre, az eddig ismert információk alapján – olvass tovább!

Ez a cikk a 2021. augusztus 5-én rendelkezésünkre álló információk alapján íródott. A cikk tájékoztató jellegű, nem minősül orvosi tanácsadásnak és semmiképp nem helyettesíti azt.

Hatással lehet-e a COVID-19 a menstruációs ciklusra?

A pandémia kezdete óta számos nő arról számolt be, hogy amíg COVID-19 betegségben szenvedett, az idő alatt változásokat tapasztalt a menstruációs ciklusában. Sőt, egyeseknél még jóval a fertőzés leküzdése után is fennálltak ezek a szokatlan tünetek.

Ezen változások között szerepeltek például az alábbiak:

 • gyengébb menstruációs vérzés
 • erősebb menstruációs vérzés
 • rendszertelen menstruációs ciklus
 • kimaradó menstruációs vérzés
 • nagyobb vérrögök a menstruációs vérben

Ahogy látható, egészen széles skálán mozognak a tapasztalt tünetek. Hogy pontosan mi is lehet az oka ezeknek, azzal egyelőre még csak nagyon kevés tudományos vizsgálat foglalkozott.

Egy 2020 júniusában publikált tanulmány arra jutott, hogy a méhnyálkahártya (endometrium) szöveteit nagy valószínűséggel nem veszélyezteti a koronavírus. A vírus tüskefehérjéje itt nem tud behatolni a sejtekbe, mégpedig azért, mert a ciklus alatt végig alacsony az ACE2 szint (ez az a receptor, amihez a koronavírus tüskefehérje segítségével hozzákapcsolódik).

2020 szeptemberében született egy másik vizsgálat is, amit Vuhanban, a járvány első gócpontjában végeztek. Ebben 177 COVID-19-cel diagnosztizált nő adatait elemezték ki. A 177-ből összesen 50 nőnél (28%) voltak változások a menstruációs ciklusban, leggyakoribb a vérzés mennyiségének csökkenése (20%) és a ciklus meghosszabbodása (19%) volt.

45 nő (25%) tapasztalt változást a menstruációs vér mennyiségében, közülük 36 tapasztalt enyhébb és 9 tapasztalt erősebb vérzést. Emellett a súlyos betegségben szenvedő nőknél gyakoribb volt a 37 napnál hosszabb ciklus. A súlyos betegek 34%-ánál volt hosszú a ciklus, az enyhén betegeknél ez az arány csak 19% volt. Ritkábban, de a ciklus lerövidülése is előfordult.

A COVID-19-cel diagnosztizált nők körében a nemi hormonok (FSH, ösztrogén, progeszteron) és a petefészkek működését jelző AMH koncentrációja sem tért el a hasonló életkorú, egészséges nőknél mért értékektől.

Végül, de nem utolsósorban, az is kiderült a kutatásból, hogy a betegségből való felgyógyulás után 1 hónappal a nők 84%-ánál, 2 hónappal pedig a nők 99%-ánál a vérzés normális mennyisége és a ciklus normális hossza is visszaállt.

Hatással lehet-e a koronavírus elleni védőoltás a menstruációs ciklusra?

Hatással lehet-e a koronavírus elleni védőoltás a menstruációs ciklusra?A világon már több mint 4,2 milliárd adagot beadtak a koronavírus elleni védőoltásokból és, mint minden más gyógyszernek, így a vakcináknak is lehetnek mellékhatásai. Azonban fontos tudni, hogy a súlyos mellékhatások előfordulása ezrelékekben mérhető. Minden elérhető oltás hatékony és biztonságos, a COVID-19 pedig nagyságrendekkel veszélyesebb, mint bármelyik oltóanyag.

Egyik lehetséges mellékhatás, amiről egyre többet hallani, a menstruációs vérzésben és ciklusban bekövetkező változás. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) több mint 13 ezer bejelentést kapott olyanoktól, akik ciklusbeli változást tapasztaltak az oltás felvétele után.

A bejelentésekben leírt változások többek között az alábbiak:

 • erősebb és/vagy hosszabb menstruációs vérzés
 • gyengébb menstruációs vérzés
 • két menstruáció közötti vérzés
 • erős PMS tünetek és menstruációs fájdalmak
 • késő vagy kimaradó menstruációs vérzés
 • menopauza utáni hüvelyi vérzés

Habár ezek a tünetek a védőoltás beadását követően jelentkeztek, egyelőre még nem végeztek olyan kutatásokat, amelyek a menstruációs változások és a koronavírus elleni vakcinák közti kapcsolatot vizsgálták volna. Számos tényező befolyásolhatja a menstruációs ciklust: a stressz, a szorongás, az utazás, a diétázás, a fizikai aktivitás vagy éppen egy fertőzéses betegség is.

A korábban végzett vakcinavizsgálatok arra utalnak, hogy a menstruációs változások jellemzően az oltás beadása után 1-2 ciklus erejéig tartanak, ezt követően visszaáll a korábban megszokott ciklus. A legfontosabb dolog, amit a megelőzés érdekében tehetsz, hogy igyekszel nyugodt maradni, megpróbálod enyhíteni magadban a stresszt és a szorongást az oltás előtti és utáni napokban.

Ha erős fájdalmat érzel, szédülsz vagy bármilyen jelentős, szűnni nem akaró változást tapasztalsz a menstruációdban, akkor keresd fel az orvosodat. Ilyen lehet például a heves, nagy vérveszteséggel járó vérzés vagy a 7 napnál tovább tartó vérzés.

Mi lehet az oka a menstruációs változásoknak?

A tudósok egyelőre nem tudnak pontos választ adni erre a kérdésre. Teóriák azonban már vannak. Egyesek szerint a COVID-19 betegség, illetve a védőoltás is olyan stresszreakciót válthat ki, amely felboríthatja a menstruációt szabályozó hormonális mechanizmusokat. Régóta bizonyított, hogy a kortizol nevű stresszhormon hatással lehet az ovulációra, az FSH/LH hormonok szintjére.

Habár a menstruációs ciklus kapcsán elsősorban a hormonok összjátékára gondolunk, nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a méhnyálkahártya folyamatos felépítésében és lebontásában gyulladásos, gyulladásgátló és immunológiai folyamatok is részt vesznek. Könnyen lehet, hogy a COVID-19, illetve a vakcina ezeket a folyamatokat zavarja meg átmenetileg.

Azt is tudjuk, hogy a nők erősebb immunválaszra képesek, és akár kétszer annyi antitestet termel a szervezetük, mint a férfiaké. Ennek oka az eltérő hormonszintekben lehet, illetve egyes elméletek szerint az X kromoszóma is szerepet játszhat benne, amiből nőknek kettő, férfiaknak csak egy van. A női szervezet a gyógyszereket is másképp bontja le, ez is erősebb mellékhatásokhoz vezethet.

Van-e ok aggodalomra, ha menstruációs változást tapasztalsz?

COVID-19, oltás: lehet hatásuk a menstruációra?Akár a COVID-19 betegség, akár a koronavírus elleni védőoltás után jelentkeznek a menstruációs változások, 1-2 hónap után gyakorlatilag mindenkinél visszaáll minden a megszokott rendbe. Ma már elég jelentős mennyiségű tudományos bizonyíték van arra, hogy a koronavírus elleni védőoltás sem a termékenységre, sem a terhességre nincs negatív hatással.

Maga a koronavírus-fertőzés azonban, a kezdeti vizsgálatok alapján, negatívan befolyásolhatja a női és a férfi termékenységet is, illetve fokozhatja a terhességi és szülési komplikációk kockázatát. Éppen ezért olyan fontos az oltás felvétele a babát tervező vagy már várandós nők számára.

Felhasznált irodalom
asbmb.org/asbmb-today/science/051121/covid-19-women-physical-health
thelily.com/these-women-say-covid-19-changed-their-periods-theyre-calling-for-more-research/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7298504/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7522626/
pharmaceutical-technology.com/features/covid-19-vaccines-periods-menstrual/
covid.joinzoe.com/post/covid-vaccines-menstruation
medicalnewstoday.com/articles/can-covid-19-vaccines-affect-periods
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér