fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Koronavírus (COVID-19)
Maszkviselés problémák nélkül – mit csinálj és mit ne csinálj?

Maszkviselés problémák nélkül – mit csinálj és mit ne csinálj?

Bepárásodó szemüveg? Torokfájás? Légszomj? Pattanások kialakulása? Így kerüld el a legtipikusabb maszkviselési problémákat + a helyes használat alapszabályai!

Maszkviselés problémák nélkül – mit csinálj és mit ne csinálj?A szájat és orrot egyaránt takaró arcmaszk használata jelenleg az egyik legalapvetőbb védekezési eszközünk a koronavírus-fertőzéssel szemben. Kutatások alapján a maszk segít a kilélegzett és a bejutó vírusrészecskék számának csökkentésében is, így másokat és saját magunkat is védjük vele. Helytelenül használva azonban a maszk nemcsak megfelelő védelmet nem biztosít, de kellemetlen „mellékhatásokat” is okozhat a viselőnél, például szemszárazság, bőrirritáció vagy torokfájás. Cikkünkből megtudhatod, milyen lépésekkel előzheted meg ezeket a problémákat!

1. Szemszárazság és egyéb szemproblémák

Több szakcikk is megjelent már arról, hogy a rendszeresen maszkot viselők körében nagyobb a szemszárazságot, szemirritációt tapasztalók aránya. Ha a maszk nem illeszkedik elég szorosan, kilégzésnél a levegő érintkezik a szem felszínével, ami egy idő után kiszáríthatja azt. Emellett a kilélegzett, baktériumokban gazdag levegő különböző gyulladásokat, például szemárpát is okozhat.

Másfelől a túl szoros maszk sem jó, hiszen ha egy picit is lefelé húzza a szemhéjat, akkor nem tudunk a megszokott módon pislogni és ez szintén a szem kiszáradásához vezethet.

A megoldás: Használj minél tökéletesebben illeszkedő maszkot, ami se nem túl laza, se nem túl szoros. Legjobb, ha a maszk állítható szárral és orrpánttal is rendelkezik, a levegő áramlás lefelé terelése érdekében. Emellett a gyakori pislogás, jó minőségű műkönny használata is segíthet.

2. Bőrirritáció, pirosság, pattanások

Sokan panaszkodnak arra, hogy a maszk kényelmetlen, irritálja a bőrt, nyomot hagy az arcon vagy netalán kipirosodást és pattanásokat is okoz. A maszk feladata az, hogy megakadályozza a köhögés, tüsszentés vagy légzés során távozó kisebb cseppek levegőbe jutását. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a baktériumok és a pára maszkviselés közben irritálhatják a bőrt, pattanások alakulhatnak ki.

A megoldás: Válassz pamutból készült maszkot, és lehetőleg minden viselés után mosd ki. Az egyszer használatos maszkokat csak egyszer használd! Ha száraz, érzékeny a bőröd, akkor a maszk felvétele előtt használj hidratáló krémet, ne sminkelj, illetve a maszk levétele előtt és után is mosd meg az arcod.

3. Nehezebb légzés, légszomj

Néhányan arra panaszkodnak, hogy maszkban nem kapnak rendesen levegőt, sőt, olyan tévhit is kering, mely szerint a maszk veszélyes, oxigénhiányos állapotot okoz. Valójában mérésekkel igazolt tény, hogy a maszkviselés miatt nem csökken a szervezet oxigénszintje. Szakértők szerint a helyesen viselt, minőségi maszk nem okozhat légzési nehézséget, vagyis ha mégis ilyesmit érzel, annak nem fizikai, hanem pszichés okai lehetnek.

A megoldás: Gyakorold otthon, nyugodt helyen a maszkviselést. Maszk viselésekor összpontosíts a hosszú, lassú, mély légzésre. Mellkasi légzés helyett próbálj átváltani hasi (rekeszizom) légzésre: ez azt jelenti, hogy a mellkasod, a vállad meg sem moccan, csak a hasad emelkedik és süllyed. Ha biztonságosan megteheted, időnként tarts maszkmentes szüneteket és ilyenkor lélegezz tudatosan: belégzés orron át (4 másodperc), benntartás (2 másodperc), kilégzés szájon át (6 másodperc).

4. Bepárásodó szemüveg

Amikor nem takarja maszk a szánkat és az orrunkat, a légzéssel kifújt meleg, nedves levegőnek van hova távoznia. Maszkviselés esetén azonban leginkább az orr körüli réseken, a maszk felső részén áramlik ki ez a levegő, méghozzá egyenesen a szemüveg lencséjére, ahol pára formájában csapódik le. Természetesen a párásodás függ a hőmérséklettől és számos egyéb környezeti tényezőtől is.

A megoldás: Használj olyan maszkot, ami tökéletesen felveszi az arc formáját, így az orrnyeregnél nem alakul ki rés. Az is segíthet, ha visszahajtod a maszk tetejét, esetleg zsebkendőt teszel az orrnyergedre vagy sebtapasszal, bőrre használható ragasztószalaggal leragasztod a maszkot. Használhatsz profi párátlanító spray-t is, vagy ennek egyszerű, otthoni alternatíváját: öblítsd át a lencséket szappanos vízzel, majd hagyd őket maguktól megszáradni.

5. Szájszárazság, torokfájás, torokgyulladás

A tartós maszkviselés szájszárazságot okozhat, a csökkent nyáltermelés miatt pedig a baktériumok és egyéb kórokozók elszaporodhatnak a szájban és a torokban. Ez rossz lehelethez, de súlyosabb esetben torokgyulladáshoz is vezethet. A probléma kialakulásához a szájon át légzés, és ebből fakadó szájszárazság mellett a koszos maszk viselése is nagymértékben hozzájárulhat.

A megoldás: Ne feledkezz meg a rendszeres folyadékpótlásról, lélegezz az orrodon keresztül, ügyelj a megfelelő szájhigiéniára és mindig tartsd tisztán a maszkodat (a textilmaszkot naponta mosd ki, az egyszer használatos maszkot pedig semmiképp ne használd újra).

+1. Hamis biztonságérzet

Az arcmaszk viselésének egyértelműen fontos szerepe van a koronavírus elleni védekezésben, ugyanakkor nem szabad áthatolhatatlan védőpajzsként gondolni rá. A helyes maszkviselés mellett fontos az egyéb, bizonyítékokon alapuló szabályokat is betartani – úgymint távolságtartás, gyakori kézmosás és a sokszor érintett felületek gyakori fertőtlenítése. Ha ezeket még helyes táplálkozással, egészséges életmóddal is társítod, akkor jelentősen csökkentheted a fertőzés esélyét.

Ha egyszer felvetted, kívülről ne igazgasd a maszkot.A helyes maszkhasználat legfontosabb szabályai

  • A maszk felvétele előtt alaposan moss kezet szappannal és meleg vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel.
  • A maszkot úgy vedd fel, hogy az orrodat, a szádat és az álladat is takarja, valamint a lehető legszorosabban illeszkedjen az arcodhoz.
  • Ha egyszer felvetted, kívülről ne igazgasd a maszkot. Amennyiben a külső felszínéhez hozzányúltál, mosd vagy fertőtlenítsd a kezedet.
  • Ha a maszk átnedvesedik, vagy szennyeződik, azonnal cseréld.
  • Az orvosi maszk egyszer használatos, a levétel után zárt tárolóba ki kell dobni.
  • A textilmaszkot első használat előtt, majd legalább naponta egyszer, legalább 60 fokon mosd ki, majd száradás után – lehetőség szerint – vasald is ki.
  • A maszk levétele előtt és után is alaposan moss kezet szappannal és meleg vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel.
  • A maszkot a fülénél fogd meg meg levételkor.

Felhasznált irodalom

nature.com/articles/s41598-020-72798-7
theconversation.com/cloth-masks-do-protect-the-wearer-breathing-in-less-coronavirus-means-you-get-less-sick-143726
eatthis.com/face-masks-side-effects/
boston25news.com/news/trending/fact-check-will-masks-lower-oxygen-level-raise-carbon-dioxide-your-blood/EY5GWRIYVVAN7H3IDLPCNL6MNQ/
health.clevelandclinic.org/can-you-get-a-sore-throat-from-wearing-a-dirty-mask/
healthing.ca/diseases-and-conditions/coronavirus/the-pitfalls-of-wearing-a-mask
mok.hu/koronavirus/velemenyek/hasznaljanak-szajmaszkot

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér