fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Koronavírus (COVID-19)
Arctapogatás - miért ne csináld és hogy szokj le róla?

Arcunk tapogatása: miért veszélyes, hogy lehet leszokni róla?

Tényleg egyfolytában az arcunkhoz érünk, csak nem vesszük észre? Miért probléma ez járvány idején és hogyan lehet leszoktatni róla magunkat? Mit tehetünk, hogy elkerüljük a vírusos vagy egyéb elkapható megbetegedéseket? Olvasd el a cikket!

Arctapogatás - miért ne csináld és hogy szokj le róla?Mit gondolsz, mi az, amit szinte mindenki csinál legalább 16-szor óránként? Az arcához nyúl! Pedig nagyon fontos a betegségek elkerülése érdekében, hogy ne tapogassuk folton az arcunkat, pláne koszos kézzel. Sokan azt gondolják, hogy nem is koszos a kezük, ha a kosz mint olyan, nem konkrétan látható, sokan pedig azt gondolják magukról, hogy nem is érnek az arcukhoz. Pedig igen is nagyon sokszor nyúlunk a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz és észre sem vesszük! De miért is olyan nagy baj ez és hogyan lehet leszoktatni magunkat erről a beidegződésről? Erről írunk bővebben.

Baktériumok, vírusok elsődleges behatolási pontja

Miért pont az arc, amit nem szabad fogdosni? Azért, mert a szem és a száj az, ahol a baktériumok és vírusok legkönnyebben a testen belülre kerülhetnek. Az arc fogdosása nagyban megnöveli a fertőzések, betegségek kialakulásának veszélyét, ez pedig most kiemelten igaz a koronavírus-járvány időszakában. Tanulmányok szerint az ember óránként(!) több mint 16-szor nyúl az arcához. Valljuk be, ennél sokkal kevesebbszer mosunk viszont kezet. Tehát minden szennyeződés, ami a kezünkön található, részben az arcunkon köt ki.

Hogyan tud a bejutni a szervezetbe a betegség

A koronavírus is, mint általában a légúti betegségek, cseppfertőzéssel terjed. A fertőzött ember tüsszentésével, köhögésével a levegőbe kerülő részecskéket ha belélegezzük, akkor tudunk megfertőződni - illetve ha ezek a részecskék valamilyen felületre kerülnek, melyet megfogunk és a kezünkről továbbítunk az arcunkra, szemünkbe, szánkba.

Ha távol tartjuk magunkat a láthatóan beteg embertársainktól, vagy maszkot viselünk, viszonylag könnyen védhetjük magunkat a levegőben szálló cseppekkel szemben, a felületeken lévő vírusokat viszont szinte lehetetlen elkerülni.

Több kutatás is kimutatta 1-2, hogy az arcunkat nagyon gyakran érintjük - sokszor úgy, hogy ezt észre sem vesszük. Sokan, ha belemélyednek például a munkába, rázzák a lábukat, csavargatják a hajukat, de ilyen akaratlan mozgás a körömrágás és az arcfogdosás is. Gondoljunk csak a tipikus gondolkodó gesztusra, amikor az állát vagy a szakállást simogatja valaki, de tipikus a szemek alapos megdörzsölése is, főleg számítógép előtt végzett munka esetén.

A kézmosás a kulcs

Mossunk kezet gyakran! Ez az elsődleges megelőzési módja annak, hogy  kezünkről kórokozók kerüljenek a szervezetünkbe. Az sem mindegy viszont, hogy mit értünk kézmosás alatt - ide kattintva megtalálod a hatékony kézmosás szabályait.

Hiába mosunk viszont kezet, ha utána nem sokkal megfogunk egy kilincset például, ami tipikus olyan felület, ahol hemzseghetnek a kórokozók.

Egy feltűnő gyűrű, új karkötő például sokat segíthet emlékeztetni, hogy ne felejtsünk elégszer kezet mosni. Lényeg, hogy legyen valami, ami a figyelmünket időről időre a kezünkre irányítja emlékeztetőül.

Hogy neveld le magad az arcfogdosó szokásodról

  • Tarts szüneteket az elfoglaltságodban, maradj tudatában a szándékodnak, hogy nem akarsz az arcodhoz érni. Ha időnként beiktatsz egy kis pihenőt, az segít, hogy ne merülj el annyira valamiben, hogy beinduljanak a tudatalatti testmozgások. Ez nem a flow-élmény ideje :).
  • Kondícionálhatod magad post-itekkel is, amiket elhelyezel feltűnő helyeken a lakásban, hogy ne feledkezz meg erről a szándékodról.
  • Foglald le a kezeidet! Tévézés, telefonálás közben is csinálj valamit, ami leköti a kezeid. Hajtogasd össze a tiszta ruhákat, vasalj, fűzz gyöngyöt, horgolj - mindegy mi az, csak ne legyen alkalmad pótcselekvésként arcot matatni.
  • Használj erős illatú kézfertőtlenítőt vagy szappant, legyen elég intenzív az inger ahhoz, hogy időben figyelmeztessen, megint közeledik a kezed.
  • Ha fegyelmezetten kell ülnöd egy megbeszélésen vagy tanórán mondjuk, fond össze az ujjaid és így tedd a kezed az öledbe - ez is segíthet kordában tartani őket.
  • Hordhatsz kesztyűt akár otthon is, amíg leszokóban vagy az arcfogdosásról.

Végezetül pedig fontos, hogy azokat a dolgokat, amiket gyakran fogdosunk kézmosás nélkül házon kívül és otthon is, ugyan úgy tisztítsuk, mint a kezünket. A mobiltelefont például érdemes fertőtlenítővel letörölni, mikor hazaértünk és megállni, hogy unalmunkban azt nyomkodjuk a boltban és az utcán is!


Hivatkozások:

Nicas M, Best D. A study quantifying the hand-to-face contact rate and its potential application to predicting respiratory tract infection.+J Occup Environ Hyg. 2008 Jun;5(6):347-52.

Yen Lee Angela Kwok, Jan Gralton, Mary-Louise McLaws. Face Touching: A Frequent Habit That Has Implications for Hand Hygiene, Am J Infect Control. 2015 Feb;43(2):112-4.

Felhasznált irodalom
healthline.com/health-news/how-to-not-touch-your-face
Ezt láttad már?
Netamin Probiotikus élesztő kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér