Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
Az alkohol és a rák kapcsolatára ad magyarázatot egy brit kutatás

Az alkohol és a rák kapcsolatára ad magyarázatot egy brit kutatás

Tudósok rájöttek, hogyan károsíthatja az alkohol az őssejtek DNS-ét, ami segít magyarázatot adni arra, hogy az alkoholfogyasztás miért növeli a rák kockázatát.

Tudósok rájöttek, hogyan károsíthatja az alkohol az őssejtek DNS-ét, ami segít magyarázatot adni arra, hogy az alkoholfogyasztás miért növeli a rák kockázatát. A tanulmányt részben a Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet finanszírozta, és a Nature című szakfolyóiratban került publikálásra.

Bebizonyosodott, hogy alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat képes okozni a DNS-ben – ezzel növelve a mellrák és egyéb daganatos megbetegedések kockázatát. Kutatók most először találtak egy „egyszerű és valószínű magyarázatot” arra, hogy miért zavarodnak össze a sejtjeink az alkoholtól. Az áttörés egyúttal megfejtést adhat hét különböző tumortípus, többek között a száj- és torok-, a máj-, a vastagbél- és a mellrák alkohol okozta keletkezésére is.

Amikor az alkohol lebomlik a szervezetben, egy mérgező vegyület keletkezik, amit acetaldehidnek hívunk. A túl sok acetaldehid károsítja az őssejteket a szervezetben – ezek az ún. anyasejtek vagy mestersejtek, mert belőlük fejlődnek ki az emberi test összes sejtjei. A károsodás növeli a tumor keletkezés kockázatát.

Az alkohol maradandó károkat okoz a DNS-ben

Becslések alapján világszerte a rákos halálesetek majdnem 6 százalékért az alkohol tehető felelőssé. Magyarországon évente 30 ezer ember hal meg rákos megbetegedésben – vagyis minden évben több ezer ember életét menthetné meg az, ha letenné a poharat.

Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is fokozza a mellrák kialakulásának kockázatát, míg a gyakori és nagy mennyiségű alkohol jelentősen növeli a száj- és torokrák, a gégerák, a májrák és a vastagbélrák kockázatát.

Az új tanulmány részeként a Cambridge-i Egyetem MRC molekuláris biológia laboratóriumának munkatársai telített alkoholt, azaz etil-alkoholt adtak egereknek. Ezután kielemezték az egerek DNS-ét, hogy megállapítsák az acetaldehid okozta károsodást.

A kutatók azt találták, hogy az acetaldehid megtöri és károsítja a vér őssejtekben lévő DNS-t, amitől átrendeződnek a kromoszómák és véglegesen megváltoznak a DNS szálak génszekvenciái.

Az alkoholfogyasztás növeli a károsodás kockázatát

Ketan Patel professzor, a tanulmány vezető szerzője, elmondta, hogy egyes esetekben a rákos megbetegedéseket az őssejtek DNS-ének károsodása okozza.

Míg bizonyos károsodások véletlenszerűen következnek be, a kutatási eredményeink azt mutatják, hogy az alkohol növeli ezen károsodások kockázatát.”1

A szervezet képes az acetaldehidtől megszabadulni, méghozzá olyan enzimek termelésével, melyek lebontják a vegyületet. Másik védelmező mechanizmusként ott vannak még a különböző DNS-helyreállító rendszerek, amelyek feladata kijavítani és visszafordítani a különféle károsodásokat.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségű károsodást ki tudna javítani a szervezet, sőt, egyes emberekben maguk a javító folyamatok is hibásak lehetnek.

Patel professzor szerint a tanulmány rámutatott arra, hogy ha a szervezet nem tudja hatékonyan feldolgozni az alkoholt, az még tovább növeli az alkohol okozta DNS károsodás és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a védekező mechanizmusok sem mindig tökéletesek, sőt, az alkohol még olyan esetekben is rákot okozhat, amikor ezek a mechanizmusok teljesen jól működnek.

Akárhogy is nézzük, az alkoholfogyasztás semmi jóval nem kecsegtet. Ezek az új információk is csak azt bizonyítják, hogy az alkohol semmi esetben nem lehet része az életünknek, ha hosszú távon egészségesek szeretnénk maradni.


Hivatkozás:

1 http://www.dailymail.co.uk/health/article-5232193/Drinking-causes-cancer-permanently-damaging-genes.html

Felhasznált irodalom
http://www.dailymail.co.uk/health/article-5232193/Drinking-causes-cancer-permanently-damaging-genes.html
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180103132629.htm
Ezt láttad már?
Keresztesvirágú zöldségek: miért fontos beiktatni őket étrendünkbe?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér