fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Keresztesvirágú zöldségek: miért fontos beiktatni őket étrendünkbe?

Keresztesvirágú zöldségek: miért fontos beiktatni őket étrendünkbe?

Brokkoli, karfiol, káposzta: mi a közös a keresztesvirágú zöldségekben? Mi a hatásuk az egészségre? Mire jó az indol-3-karbinol, amit mindegyik tartalmaz? Kiderül cikkünkből!

Brokkoli, karfiol, bimbós kel, fodros kel, káposzta. Mi a közös ezekben a zöldségekben? Először is az, hogy valamennyien a keresztesvirágúak családjába tartoznak. Másodszor pedig mind rendkívül egészségesek: tele vannak fitonutriensekkel (növényekből származó tápanyagok), vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Nem véletlen, hogy számos közegészségügyi szervezet ajánlja a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségekből napi 1 adag fogyasztását. De miben rejlik az erejük, és milyen hatásokkal bírnak? Erről lesz szó ebben a cikkben.

Egyedi hatóanyagok

A keresztesvirágú zöldségek, vagyis a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó családjába tartozók, sajátságos, semmilyen más élelmiszerben meg nem található fitonutrienseket tartalmaznak. A tudományos kutatások mondhatni minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy ezek a fitonutriensek nagyon fontos szerepet játszanak a betegségmegelőzésben. Többek között képesek csökkenteni a magas vérnyomás, a cukorbetegség és egyes tumorok kialakulásának kockázatát.

A keresztesvirágúak gazdag forrásai a glükozinolátoknak, melyek kén- és nitrogéntartalmú szerves vegyületek. A szeletelés, rágás és emésztés során ezek a glükozinolátok olyan biológiailag aktív anyagokká bomlanak le, mint indolok, nitrilek, tiocianátok, és izotiocianátok. Ezekből az indol-3-karbinol (egy indol vegyület) és a szulforafán (egy izotiocianát) az, melyekkel a legtöbb vizsgálat foglalkozik.

Indol-3-karbinol

Az indol-3-karbinol (I3C) valószínűleg a keresztesvirágúak legtöbbet tanulmányozott összetevője. Először az 1970-es években figyeltek fel lehetséges rákellenes hatására, azóta több száz orvosbiológiai kutatás növelte már ismereteinket az indol-3-karbinolról. Egy kifejezetten sokoldalú hatóanyagról van szó, ami a kutatási eredmények alapján jótékony hatással bír a szervezet ösztrogén egyensúlyára, ezért védelmet nyújthat a hormonfüggő daganatok (emlő-, méhnyak-, prosztatarák) ellen. Ezenkívül egyéb rákfajtákon is végeztek kutatásokat vele, valamint bizonyítékok vannak arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is csökkentheti. Antioxidáns tulajdonsága miatt védelmezi a sejteket a káros környezeti hatások, az oxidatív stressz ellen.

Indol-3-karbinol és hormonegyensúly

Ebben a pillanatban jó és rossz ösztrogének is vannak a szervezetedben. Azt követően, hogy az ösztrogének elvégezték feladatukat, le kell bomlaniuk és távozniuk kell a szervezetből. Ahhoz, hogy az ösztrogén elhagyja a szervezetet, az ösztrogének egy ún. hidroxilációs folyamaton mennek keresztül, amelyért egy P-450 enzim felel. A hidroxilált ösztrogéneket (melléktermékek) aztán vér útján és vizelettel ki tudjuk üríteni.

Az ösztrogén-lebontás során keletkeznek jó és rossz ösztrogén-melléktermékek. Előbbi véd a daganatok ellen, utóbbi növeli azok kockázatát. Ha felborul az ösztrogének egyensúlya, az ösztrogén dominanciához, illetve abból adódó testi tünetekhez, nőgyógyászati problémákhoz és betegségekhez (meddőség, endometriózis, PCOS, ciszták) vezethet.

Az indol-3-karbinol segíti a jó ösztrogén termelését, és csökkenti a rossz ösztrogénét, ezzel javítja a két ösztrogén-melléktermék arányát, támogatja a hormonális egyensúly helyreállítását. Ez a pozitív hatás nőknél és férfiaknál egyaránt tapasztalható.

Keresztesvirágúakkal a rák ellen?

A rák akkor alakul ki, ha a test valamely pontján abnormális sejtek kezdenek irányíthatatlan módon növekedni. Normális esetben a sejtek átesnek az úgynevezett apoptózis, vagyis programozott sejthalál folyamatán. A rákos sejtek ezzel szemben képesek elkerülni az apoptózist, ezért tudnak tovább növekedni és terjedni.

A keresztesvirágúakban található indol-3-karbinol, és más fitonutriensek kutatások alapján valószínűleg többfajta mechanizmus révén is segítenek a rák elleni harcban:

• Serkentik azon enzimek termelődését, amelyek felveszik a harcot egyes rákkeltő hatóanyagokkal szemben

• Javítják az ösztrogén-melléktermékek optimális arányát

• Megakadályozzák, hogy a rossz ösztrogének kifejthessék káros hatásukat

• Gátolják a rákkeltő anyagok képződését

Az Amerikai Rák Szövetség állítása szerint a daganatos betegségek 35%-a megelőzhető lenne helyes táplálkozással. Ez a szervezet, az Egyesült Államokbeli Nemzeti Onkológiai Intézet és a Nemzeti Kutatói Tanács, a többi egészségügyi világszervezethez hasonlóan, naponta 5 adag (összesen 400 gramm, adagonként 80 gramm)  – amelyek közül egy keresztesvirágúakból álló – zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja a rákos daganatok megelőzése céljából.

Egyéb jótékony hatások

Azon túl, hogy csökkenthetik a rákos megbetegedések előfordulásának a kockázatát, a keresztesvirágúakban található fitotápanyagoknak még számos egyéb jótékony hatásai is vannak:

• csökkentik a koleszterinszintet;

• segítik a szervezet méregtelenítését;

• hozzájárulnak az immunrendszer jó működéséhez;

• csökkentik a gyulladásokat;

• javítják az inzulin érzékenységet;

• szabályozzák az anyagcserét.

Végezetül, itt van a keresztesvirágú zöldségek listája (a teljesség igénye nélkül):

borsmustár

brokkoli

fodros kel

karalábé

karfiol

karórépa

káposztafélék

kelbimbó

leveles kel

mustár

retekfélék

torma

vízitorma

wasabi

Felhasznált irodalom
http://www.livestrong.com/article/549673-what-foods-are-high-in-indoles/ http://www.webmd.com/food-recipes/features/super-veggies-cruciferous-vegetables https://hu.wikipedia.org/wiki/Keresztesvir%C3%A1g%C3%BAak https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cruciferous-vegetables-fact-sheet http://www.aafp.org/afp/2002/1015/p1555.html https://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=1417 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737735/ https://foodrevolution.org/blog/food-and-health/cruciferous-vegetables-cancer-health-benefits/ https://en.wikipedia.org/wiki/Cruciferous_vegetables#List_of_cruciferous_vegetables
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Indol-3-karbinol kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér