fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Megéri sanyargatni magad? A Candida diéta

Megéri sanyargatni magad? A Candida diéta

Mi a Candida diéta lényege, miért lehet vele fogyni és mennyire hatékony hosszú távon? Miért pont a candidától kell megszabadulni? Katt!

Diet and weight loss war with healthy foodMi pontosan az egyre népszerűbb Candida diéta lényege? A Candida gomba elleni diéta nem a fogyást tűzte ki célul. Bár elnézve az alapelveket, jó eséllyel számíthatunk a leoldódó kilókra. Az elsődleges szempontja a cukrok és a szénhidrátok kiiktatása az étrendből, ami bizonyára fogyáshoz vezet.

A Candida diéta műkédési mechanizmusa

A diéta kifejlesztői szerint a Candida gomba (amely egyébként is a szervezetünkben él) olyan mértékben képes felszaporodni a helytelen étrend hatására, hogy egyfajta fertőzést generál. Ez számos tünetet vagy konkrét betegséget okoz. Ennek a gombának a tápláléka a cukor és a szénhidrát (és sok más kerülendő étel), ezért kell drasztikusan csökkenteni ezen tápanyagok bevitelét. Ha csökken a gomba tápláléka, akkor pusztulásnak indulnak a fölösleges „telepek“ és így helyreáll az egyensúly.

Mit nem enged a diéta?

A cukrok szinte minden fajtája kerülendő, és mivel ebbe a körbe a gyümölcscukor is beletartozik, ezért a gyümölcsök számos fajtáját is negligálnunk kell. Kivétel a tejcukor, így a tejtermékek szabadon fogyaszthatóak (kivétel a sajtok, mert azok meg baktériumtenyészetet tartalmaznak).

Úgyszintén kerülendőek az „elszigetelt“ keményítőt tartalmazó ételek, az élesztő (és mindenfajta baktériumkultúrát tartalmazó étel, pl. kefir) és a feldolgozott húsáruk is. Nem javasoltak a kész szószok, a sajtok, a fehér lisztből készült pékáruk, a gyümölcslevek, a dinnye, a gomba.

Előnyök

  • Érdekes módon a Candida diéta pont a magas glikémiás indexű ételeket jelöli meg kerülendőnek, ez pedig bizonyítottan fogyáshoz fog vezetni, ami jó.
  • A Candida diéta része a megemelt rostbevitel, amelynek célja a belek átsúrolása, tisztítása és méregtelenítése. Ez egyrészt egészséges, másrészt szintén támogatja a fogyást.

Hátrányok

  • Jobban megvizsgálva a diétát, ez a candida-sztori igazából egy kitalált történet, ami egységbe igyekszik kovácsolni a diéta alapelveit. Helytelen táplálkozás esetén százával indulnak el az egészséget romboló folyamatok a szervezetben, ezért nem tudni, mi alapján lett épp a Candida a bűnös, mivel nem is került ez még bizonyításra. Innentől fogva hiába tartalmaz sok jó tanácsot ez a diéta, az, hogy egy igazából bizonyíthatatlan, légből kapott körítéssel adják el, megkongat bennem egy vészcsengőt, hogy vajon mennyi bizalmat szavazzak egy olyan módszernek, aminek az alapvetése sem bizonyítható. Hogy az éhezéssel megdöglik a candida az nyilvánvaló, de sajnos egy idő után mi magunk is. (Ezzel az ál-tudományos módszerrel igazából minden gyógyítható, mert ha halálra éhezek, akkor velem hal a rák/AIDS/akármi. Én nem ruletteznék, hogy ki bírja tovább.)
  • A testünkben élő organizmusok karban tartásáért az immunrendszerünk felel. Egy erős immunrendszer kordában tartja a testünkben esetlegesen előforduló gombákat is, egy gyenge immunrendszer pedig – diéta ide vagy oda – nem tud gátat szabni a szaporodásuknak. (Ezért gyakori az AIDS betegek körében a Candidiasis nevű, „szájpenész”-ként ismert gombás fertőzés. Ez is az AIDS miatti gyenge immunrendszer, és nem a diéta miatt alakul ki.)
  • Aki mégis erre a diétára adja a fejét, az készüljön kemény csatára: a diéta első két hete igen szigorú, nem könnyű betartani.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Létezik olyan, hogy tuti fogyás?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér