Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Csukamájolaj – a természetes D-vitamin és omega-3 forrás

A csukamájolajat már nagyanyáink idejében is előszeretettel alkalmazták többféle betegség kezelésére és megelőzésére egyaránt. Magas a D-vitamin és Omega-3 tartalma, így a modern világ is elismeri hatékonyságát. Olvasd el cikkünket erről a csodaszerről!

Csukamájolaj

Kutatások szerint a fejlett országokban krónikus D-vitamin-hiány jellemző, pedig e vitamin nélkülözhetetlen a csontok felépítéshez, a csontanyagcsereréhez - fokozza a vesékből és a belekből a csontok szilárdságáért felelős kalcium, illetve foszfor visszaszívását, azaz gátolja kiürülésüket a széklettel, vizelettel és azokat hormonok segítségével beépíti a csontokba, segíti a csontlebontó sejtek működését, ami emeli a kalcium-foszfor vérszintet. Szerepet játszik a sejtek működésében, osztódásában, differenciálódásában és az anyagcserében.

Mivel e vitamin zsírban oldódó, ezért a szervezetben a zsírban raktározódik, nem ürül ki mint a vízben oldódó társai. Emiatt a túladagolásnak van veszélye, ügyelni kell a bevitt mennyiségre. Hiánya esetén csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota. angolkór alakulhat ki, a csontok deformálódnak. A nem megfelelő ellátottság növeli számos betegség előfordulási gyakoriságát. A D-vitamin túladagolás esetén gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizelet kiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság lép fel. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.

A D-vitamin forrásai

A csukamájolaj – amely a tőkehal májából készül - a legmagasabb D-vitamin tartalmú élelmiszer, éppen ezért megfontoltan kell alkalmazni. Hatását erősíti az A-vitamin és az omega-3, ezek beviteléről is gondoskodni kell. A 330 mikrogramm/100g vitamintartalmú olaj mellett jelentős a tojássárgája (60 mikrogramm/100g) a tej és tejtermékek is tartalmaznak vitamint. A hering és a lazac D-vitamin tartalma, tehát az élelmiszerrel bevitt ergokalciferol (D2-vitamin) a vékonybélből szívódik fel, a kolekalciferol (D3-vitamin) a bőrben képződik UV-B sugárzás hatására. A tej, tejtermékek, tojás tartalmaznak D-vitamint, de a rendszeres napon való tartózkodással is elláthatjuk szervezetünket D-vitaminnal, a téli időszakban vitaminkészítmény alkalmazása hasznos.

A D-vitamin szerepe, hiánya 

A fejlett országokban a krónikus D-vitamin hiányt több tanulmány is kimutatta, pozitív összefüggést mutatható ki az alacsonyabb D-vitamin-szint és az összhalálozások száma között. Egy hazai vizsgálat szerint a 19 év feletti lakosság átlagos bevitele férfiak esetén 2,2, nőknél 1,9 mikrogramm/nap volt. A hazai ajánlás 30 év alatt 5 mikrogramm/nap (200 NE/nap), ennél idősebb korban 6 mikrogramm/nap (240 NE/nap). A nemzetközi ajánlás 50 év felett 10 mikrogramm/nap (400 NE/nap), 70 év felett 15 mikrogramm/nap (600 NE/nap).

Láthatjuk, hogy a hazai beviteli értékek nagyon lesújtóak. A hiány oka a kevés napozás, a test ruhával való fedése, elhízás (a bőr alatti zsír ugyanis megköti a bőrben szintetizált vitamin jelentős részét), idős korban a bőr szintetizáló képességének a csökkenése, veseműködési zavarok, májbetegségek.

Összefüggés mutatható ki a vitaminszint és a felső légúti fertőzések között, de a kevés vitaminbevitel növeli a felnőttkori asztma gyakoriságát is. Segít a tuberkulózis bacillus elleni védelemben, de csökkenti az influenzafertőzések gyakoriságát is. A csukamájolaj vagy az egyes összetevők kedvező hatásúak a rheumatoid arthritisben.

Az 1-es típusú diabetes autoimmun folyamat, melynek során az inzulint termelő béta-sejtek károsodnak. Egy vizsgálat szerint e betegeknek gyakran alacsonyabb D-vitamin-szintjük van. A csukamájolaj fogyasztása csecsemőkorban csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát, csakúgy mint a megfelelő D-vitamin ellátottság a felnőttkori kettes típusú cukorbetegség kockázatát és a kialakulását is. A Crohn-betegség és a kardiovaszkuláris betegségek esetében a gyulladásos folyamat játszik szerepet, mely mindig mikrobás fertőzésből származik. A D-vitamin-hiány nagyon gyakori idős korban, hajlamosít a kardiovaszkuláris betegségekre, és növeli a mortalitást (halálozást) is. Hazai vizsgálat szerint inverz összefüggés van a D-vitaminszint és a vérnyomás, ebből eredően a krónikus szívelégtelenség – ami a leggyakoribb halálozási ok – között.

Az időskori rossz kedélyállapot, csökkent agyi teljesítőképesség és az Alzheimer kór is kapcsolatban áll a nem megfelelő vitaminszinttel. A D-vitamin-hiány növelheti a Parkinson-kór kockázatát is.

Összefüggés mutatható ki a vér alacsonyabb D-vitamin szintje, illetve az időskori csontritkulásból eredő elesés gyakorisága, a csonttörés kockázata, valamint a combnyaktörés között.

Keresik a választ arra, hogy mely rákbetegségek között van összefüggés a nem megfelelő D-vitaminszint és a betegség kialakulása között. Fordított összefüggés van a colorectalis carcinoma, az emlőrák és a hasnyálmirigyrák között, ugyanakkor más tanulmányok ezt nem erősítették meg a nyelőcső- és gyomorcarcinoma esetében. A megemelt D-vitamin-szint csökkentheti a prosztatarák kockázatát. A kalcium csökkentheti a biológiailag aktív D-vitamin mennyiségét a testben, így érdemes pótolni azt.

Összességében elmondhatjuk, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szint fokozza a fertőzéses eredetű betegségek, az autoimmun betegségek, a neurodegeneratív betegségek, a kardiovaszkuláris betegségek, az osteoporosis és a daganatos betegségek kockázatát. Ugyanakkor a D-vitamin bevitelével ezt a kockázatot csökkenthetjük. A napon való tartózkodás segít a vitamin szintézisében, de a hidegebb időszakban már nem elégséges ez, tehát kívülről kell bevinni a vitamint. A túladagolásra azonban ügyelni kell, mivel a zsírban oldódó vitaminoknál ez kockázatot jelent. A D-vitaminnal együtt a szinergens hatású A-vitamint és omega-3 zsírsavat is alkalmazni kell. E tápanyagokat természetes formában együttesen tartalmazza a csukamájolaj.

Omega-3 zsírsavak

Magyarországon az emberek általában telített állati eredetű zsírokat fogyasztanak, kevés a telítetlen zsírsavak aránya, pedig ezek védik a szív és érrendszert, míg az állati zsírok károsítják azt, emelve a koleszterinszintet. A telített és telítetlen zsírsavak ideális aránya 1:3 lenne, manapság viszont 20:1-hez arány jellemző. A bevitt omega-3 (n-3) zsírsav mennyisége napi 1-2 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Az esszenciális n−3 zsírsavak közé tartoznak a többszörösen telítetlen alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), és dokozahexaénsav (DHA). A szervezet ALA-ból korlátozott mértékben ugyan, de elő tud állítani EPA-t, DHA-t.

Szükséges a normális növekedéshez és az egészséghez, szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása is közismert, ezzel csökkentve a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázatát, a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést. A repce, a halolaj, csukamájolaj, dióolaj, mandula- és mogyoróolaj, valamint a lenmagolaj értékes e telítetlen zsírsavak tekintetében. Az omega-3 zsírsav megakadályozza a vérrögök képződését, elősegíti az erek elernyedését és tágulását (rugalmasságát), javítja a vérkeringést, növeli a HDL-koleszterin-szintet, daganatmegelőző hatású, a csontleépülés ellen is véd. Az időskori sárgafolt-degeneráció kockázatát is csökkenti, de a szemszárazság előfordulása is csökkenthető vele. Az omega-6-zsírsav a növényi olajok fő alkotóeleme, kedvező kardiovaszkuláris hatású, azonban nincs daganatprevenciós szerepe.

Felhasznált irodalom
Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina 1995, 40-41 Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 95-103 Rigó J.: Dietetika, Medicina, 2007, 60 Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 56-57 Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 84-89 Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo Kiadó, 2004, 34-35 Dr Fehér J., dr Kovács I., dr Balacco Gabrieli C.: Csukamajolaj – a természetes D-vitamin forrás Ophthalmic Neuroscience Program Orv. Hetil., 2011, 152, 323–330 Dr. Balogh A.: Kóros D-vitaminhiány: az angolkórwww.webbeteg.hu 2012.01.12. Öt módszer a prosztatarák kockázatának csökkentésére www.webbeteg.hu B. M., szakfordító 2009.09.07 Kiss É.: Így táplálkozzon, hogy szeme is egészséges maradjon! A természet ajándékai www.hazipatika.com 2012.06.04.
Ezt láttad már?
Miért akart Kanga Zsebibabának csukamájolajat adni?
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér