fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyerekek egészségéről felnőtteknek
Miért akart Kanga Zsebibabának csukamájolajat adni?

Miért akart Kanga Zsebibabának csukamájolajat adni?

boldog gyerekekDédanyáink idejében napi szinten ajánlották fogyasztását, sőt Kanga is ezt adta Zsebibabának (a kis kenguru hangos ellenkezése mellett) A. A. Milne világhírű Micimackó-meséjében. Közel 2000 éve használják tradicionális kanalas orvosságként, napjainkra viszont meglepő módon igencsak a háttérbe szorult az étrend-kiegészítők egyre szélesedő tárházán belül. Hogy miről van szó? Természetesen a csukamájolajról. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen jótékony hatásokkal bír a csukamájolaj, és miért érdemes ma is rendszeresen adnod gyerkőcödnek – de akár a család többi tagjának is!

A tőkehalból készült csukamájolajat az ókori rómaiak és a rettegett skandináv vikingek szent ételként tisztelték, bámulatos hatásokat tulajdonítottak neki az egészségre és erőnlétre nézve. Orvosság formájában a tuberkulózis, az angolkór és a szaruhártya-elfajulás kezelésére ajánlják a magyar gyógyszerkönyvekben. Az 1900-as évek elején a szülők és nagyszülők a fejlődés és növekedés elősegítése érdekében adták gyerekeiknek és unokáiknak. Bizony, elődeink nagyon is tisztában voltak vele, hogy a természet mekkora erőt rejtett el ebben a rendkívül értékes olajban.

De mivel járul hozzá a gyerekek egészségéhez a csukamájolaj?

A csukamájolaj hatásáért elsősorban a magas A- és D-vitamin tartalom, illetve az egészséges telítetlen zsírok felelősek. A pozitív élettani hatások sora ugyanakkor itt még nem áll meg, ezért azt feltételezik a szakértők, hogy az egyes összetevők között létrejövő szinergikus, egymást erősítő együttműködés is hozzájárul a csukamájolaj rendkívüli értékéhez.

Íme 9 ok, amiért valamennyi gyerkőcnek és felnőttnek egyaránt érdemes csukamájolajat szednie:

1. Magas EPA és DHA tartalmának köszönhetően hozzájárul a normál agyi és idegrendszeri működéshez.

2. Az immunerősítés! Nem véletlen, hogy régen meghűlés és influenza esetén is csukamájolajat kaptak a gyerekek. A D-vitamin az immunrendszer normál működéséhez elengedhetetlen.

3. A csukamájolajban található A-vitamin segíthet a látás egészségének megőrzésében, valamennyi korosztály esetében.

4. D-vitamin, kalcium és magnézium tartalmával hozzájárul a fogak és a csontok egészségének megőrzéséhez, amire minden növekedésben lévő szervezetnek szüksége van.

5. Egyes tanulmányok szerint az omega-3 tartalma miatt kifejezetten hasznos terhesség és szoptatás alatt, mivel a gyermek fejlődő intelligenciáját serkentheti. Szedését a terhesség harmadik trimeszterében javasolják kezdeni.

6. A csukamájolaj D-vitaminja és ásványi anyagai (magnézium, kalcium) támogatják a jobb alvást.

7. Enyhíti a pikkelysömör vagy ekcéma jellegű problémák tüneteit. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmas ilyen esetben.

8. A legújabb kutatások szerint a csukamájolajban fellelhető omega-3 zsírsavak javítják a gyermekek tanulási képességét, memóriáját, koncentrációját – ezért „okosító vitaminként” is ismerik.

9. A csukamájolaj az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által is megerősítetten részt vesz a normál testi fejlődésben, támogatja a normális növekedést.

Szerencsére ma már nem szükséges a csukamájolajat kanállal fogyasztani, hiszen lágyzselatin kapszula formájában könnyedén, gyorsan és bármiféle kellemetlen mellékíz nélkül bevehető!

Végül egy kis részlet az említett könyvből!  A.A. Milne: Micimackó kuckója - Részlet.

- Segíthetek? - mondta Micimackó előzékenyen, mert olyan tizenegyóraizhatnékja támadt. Találtak egy üveg kondenzált tejet, de valami azt súgta, hogy a tigrisek nem szeretik a kondenzált tejet.

És hiába szaglászott Tigris, hiába dugta bele az orrát, a különféle edényekbe, egyre csak olyan ételeket talált, amiket a tigrisek nem szeretnek. És mikor mindent végigszaglászott az almáriumban, Kangához fordult, és azt mondta:

- Na most mi lesz?

De közben Kanga és Róbert Gida és Malacka és Mackó körülülték Zsebibabát, aki éppen a mindennapi erősítő csukamájolajat szedte be. Zsebibaba nyafogott.

- Muszá...á...j? - kérdezte, és Kanga azt felelte:

- Zsebibaba, drágám, emlékezz rá, mit ígértél.

- Mit ígért? - suttogta Tigris Malackának. - És mi ez?

- Erősítő orvosság - mondta Malacka. - De utálja szegény.

Tigris közelebb jött, könnyedén odatámaszkodott Zsebibaba karosszékének a támlájára. Aztán hirtelen kilökte a nyelvét a szájából, ho...o...oip! - mondta -, és nagyot nyelt. Kanga meglepetve félreugrott, de közben elkapta a kanál nyelét, s a nyelénél fogva kirántotta a kanalat Tigris torkából. A kanál megvolt, de a csukamájolaj hiányzott belőle.

- No de Tigriském! - mondta Kanga szemrehányóan.

- Lenyelte az orvosságot, lenyelte az orvosságot! - énekelte Zsebibaba boldogan. Meg volt győződve róla, hogy ez valami remek tréfa.

Tigris pedig felbámult a mennyezetre, behunyta a szemét, és a nyelve úgy forgott a szájában, mint egy cséphadaró. Még az ajkát is megnyalta. Aztán mennyei mosoly ömlött el az ábrázatán.

- Ez az, amit a tigrisek szeretnek - mondta.

Így magyarázható, hogy ettől fogva főként Kanga háza körül tartózkodott, és csukamájolajat evett reggelire, ebédre és vacsorára. Néha pedig, ha Kanga azt gondolta, hogy egy kis erősítőre van szüksége, egy evőkanál húskivonatot se sajnált tőle étkezés után vagy előtt egy fél órával.

- Csak attól tartok - mondta Malacka Micimackónak -, hogy már nagyon is megerősödött.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér