Ősszel a napsütéses órák száma folyamatosan csökken, a téli időszakban a legkevesebb. Márpedig a napsugárzás éltető ereje rengeteg szempontból nélkülözhetetlen az egészséges szervezet fenntartásához. Többek között a napból érkező UVB-sugárzás hatására keletkezik bőrünkben a csontok és fogak egészségét fenntartó, a hormonháztartás egyensúlyát biztosító, illetve számos más jótékony hatással bíró D-vitamin is – nem csoda, hogy a d-vitamin hiány télen válik igazán gyakorivá.
A 35. szélességi fok fölött élők számára (Magyarország is ide tartozik) télen szimplán nem lehetséges megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni, még akkor sem, ha valaki elég merész, és fürdőruhában kifekszik a napsütésbe.
A vegetáriánus, vegán étrendet követőknél, illetve az ételintolerancia vagy -allergia miatt bizonyos ételeket elhagyni kényszerülőknél kiemelten magas a D-vitamin-hiány kockázata télen, de egy kis odafigyeléssel ez is elkerülhető.
Mivel vihetsz be télen szervezetedbe D-vitamint?
A napozás ebben az időszakban nem jöhet számításba, így maradnak a megfelelő ételek és étrend-kiegészítők. Sajnos a D-vitamin kevés élelmiszerben fordul elő és még ennél is kevesebb ezek közül az, amelyik nagyobb mennyiségben tartalmazná, ezért – bár nem árt ezekre is odafigyelni – télen szervezeted számára az optimális D-vitamin szint biztosításához a legideálisabb megoldást a megfelelő vitaminkészítmény fogyasztása jelentheti. Vegyük sorra, mik segíthetnek a téli d-vitamin hiány elkerülésében!
1. Gomba
Akárcsak mi, emberek, a gombák is képesek D-vitamin előállítására UVB fénynek való kitettség esetén. A gombák ugyanakkor a D-vitamin egy kevésbé aktívabb formáját, a D2-vitamint termelik, az emberi szervezet a D3-vitamint. Habár a D2-vitamin is képes növelni a szervezet D-vitamin-szintjét, egyes kutatások szerint a D3-vitamin kétszer hatékonyabb ezen a téren.
2. Tejtermékek
Bár a tejtermékekkel kapcsolatban már rég megdőlt a tévhit, hogy a legjobb D-vitamin és Kalcium források, azért közismertségük miatt muszáj megemlítenünk őket.
Fogyasztásuk azonban magas zsírtartalmuk, a velük szembeni gyakori érzékenység miatt csak mértékkel ajánlott, esetleg használhatunk helyettük növényi tejeket, "tejtermékeket" is, melyeket gyakran D-vitaminnal is dúsítanak.
3. Tojás
1 nagyobb méretű tojásban a napi D-vitamin szükséglet kb. 4%-a van – de mindenképp a sárgájával együtt fogyasszuk!
4. Zsíros halak
A zsírosabb halak, mint a lazac, tonhal, makréla igen jó D-vitamin források. A lazac egyértelműen a legjobb közülük: 10 dkg-ban 1000 IU (nemzetközi egység) D-vitamin található, amivel a napi ajánlott mennyiséget el is érhetjük, ráadásul Omega-3 zsírsavban is gazdag.
5. Dúsított élelmiszerek
Egyre több olyan termékkel találkozhatunk az áruházak polcain, amelyekhez a feldolgozás során adnak plusz vitaminokat. Gabonapelyhek, gyümölcslevek, tejtermékek – érdemes a csomagolásokat figyelni, hogy a kritikus időszakban így is több D-vitaminhoz juthassunk, de csak ezért ne vegyünk magas cukortartalmú ételeket, figyeljünk tehát a többi összetevőre is.
6. Étrendkiegészítők
A táplálékkiegészítés bizonyítottan biztonságos és hatékony módja a D-vitamin pótlásának az őszi-téli hónapokban (és persze szükség esetén a tavaszi-nyári időszakban is). A szájon át bevehető D-vitamin kiegészítők esetén az egyik legfontosabb nem elfelejteni, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért mindig legalább kis mennyiségű zsír társaságában szedjük be őket.
Hozzá tudsz-e jutni télen elég D-vitaminhoz növényi étrend segítségével?
A válasz röviden: nem. Amennyiben étrended megengedi a hal- vagy esetleg a tojásfogyasztást is, valamelyest könnyebb dolgod van a D-vitamin-bevitel szempontjából – de jellemzően így is csak kisebb része fedezhető a szükséges mennyiségnek.
A megoldás: Netamin Vegán D3-vitamin kapszula
A jó hír, hogy növényi étrendet követők és/vagy ételintoleranciában szenvedők számára is létezik tökéletes megoldás: a vegán forrásból származó D3-vitamin Kapszula!
A „hagyományos” D3-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők állati eredetű forrásból készülnek, egészen pontosan lanolinból vonják ki a bennük található hatóanyagot.
A legújabb technológiáknak köszönhetően azonban ma már 100%-ban növényi forrásból is hozzá lehet jutni a D3-vitaminhoz! A Netamin Vegán D3-vitamin kapszulába kizárólag növényi eredetű D3-vitamint tettünk, amit fenyőből származó fitoszterolból állítottak elő, speciális eljárással. A fitoszterolok a koleszterinhez hasonló, természetes növényi molekulák, ezért kiválóan megfelelnek a D3-vitamin előállítására (hiszen napfény hatására az emberi bőrben is koleszterinből képződik a D3-vitamin).