fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
D-vitaminról: tudnivalók, kutatások, érdekességek
D-vitamin hiány ősszel és télen: így kerülheted el

D-vitamin hiány ősszel és télen: így kerülheted el

Ha kevés a napsütés, kevés D-vitamin is. A képlet adott, de ez még nem jelenti, hogy télen D-vitamin hiánnyal kell élnünk. Cikk a téli D-vitamin pótlásról!

telen_is_egeszsegesenŐsszel a napsütéses órák száma folyamatosan csökken, a téli  időszakban a legkevesebb. Márpedig a napsugárzás éltető ereje rengeteg szempontból nélkülözhetetlen az egészséges szervezet fenntartásához. Többek között a napból érkező UVB-sugárzás hatására keletkezik bőrünkben a csontok és fogak egészségét fenntartó, a hormonháztartás egyensúlyát biztosító, illetve számos más jótékony hatással bíró D-vitamin is – nem csoda, hogy a d-vitamin hiány télen válik igazán gyakorivá.

A 35. szélességi fok fölött élők számára (Magyarország is ide tartozik) télen szimplán nem lehetséges megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni, még akkor sem, ha valaki elég merész, és fürdőruhában kifekszik a napsütésbe.

A vegetáriánus, vegán étrendet követőknél, illetve az ételintolerancia vagy -allergia miatt bizonyos ételeket elhagyni kényszerülőknél kiemelten magas a D-vitamin-hiány kockázata télen, de egy kis odafigyeléssel ez is elkerülhető.

Mivel vihetsz be télen szervezetedbe D-vitamint?

A napozás ebben az időszakban nem jöhet számításba, így maradnak a megfelelő ételek és étrend-kiegészítők. Sajnos a D-vitamin kevés élelmiszerben fordul elő és még ennél is kevesebb ezek közül az, amelyik nagyobb mennyiségben tartalmazná, ezért – bár nem árt ezekre is odafigyelni – télen szervezeted számára az optimális D-vitamin szint biztosításához a legideálisabb megoldást a megfelelő vitaminkészítmény fogyasztása jelentheti.  Vegyük sorra, mik  segíthetnek a téli d-vitamin hiány elkerülésében!

1. Gomba

Akárcsak mi, emberek, a gombák is képesek D-vitamin előállítására UVB fénynek való kitettség esetén. A gombák ugyanakkor a D-vitamin egy kevésbé aktívabb formáját, a D2-vitamint termelik, az emberi szervezet a D3-vitamint. Habár a D2-vitamin is képes növelni a szervezet D-vitamin-szintjét, egyes kutatások szerint a D3-vitamin kétszer hatékonyabb ezen a téren.

2. Tejtermékek

fresh dairy productsBár a tejtermékekkel kapcsolatban már rég megdőlt a tévhit, hogy a legjobb D-vitamin és Kalcium források, azért közismertségük miatt muszáj megemlítenünk őket.

Fogyasztásuk azonban magas zsírtartalmuk, a velük szembeni gyakori érzékenység miatt csak mértékkel ajánlott, esetleg használhatunk helyettük növényi tejeket, "tejtermékeket" is, melyeket gyakran D-vitaminnal is dúsítanak.

3. Tojás

1 nagyobb méretű tojásban a napi D-vitamin szükséglet kb. 4%-a van – de mindenképp a sárgájával együtt fogyasszuk!

4. Zsíros halak

A zsírosabb halak, mint a lazac, tonhal, makréla igen jó D-vitamin források. A  lazac egyértelműen a legjobb közülük: 10 dkg-ban 1000 IU (nemzetközi egység) D-vitamin található, amivel a napi ajánlott mennyiséget el is érhetjük, ráadásul Omega-3 zsírsavban is gazdag.

5. Dúsított élelmiszerek

Egyre több olyan termékkel találkozhatunk az áruházak polcain, amelyekhez a feldolgozás során adnak plusz vitaminokat. Gabonapelyhek, gyümölcslevek, tejtermékek – érdemes a csomagolásokat figyelni, hogy a kritikus időszakban így is több D-vitaminhoz juthassunk, de csak ezért ne vegyünk magas cukortartalmú ételeket, figyeljünk tehát a többi összetevőre is.

6. Étrendkiegészítők

A táplálékkiegészítés bizonyítottan biztonságos és hatékony módja a D-vitamin pótlásának az őszi-téli hónapokban (és persze szükség esetén a tavaszi-nyári időszakban is). A szájon át bevehető D-vitamin kiegészítők esetén az egyik legfontosabb nem elfelejteni, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért mindig legalább kis mennyiségű zsír társaságában szedjük be őket.

Hozzá tudsz-e jutni télen elég D-vitaminhoz növényi étrend segítségével?

A válasz röviden: nem. Amennyiben étrended megengedi a hal- vagy esetleg a tojásfogyasztást is, valamelyest könnyebb dolgod van a D-vitamin-bevitel szempontjából – de jellemzően így is csak kisebb része fedezhető a szükséges mennyiségnek.

A megoldás: Netamin Vegán D3-vitamin kapszula

A jó hír, hogy növényi étrendet követők és/vagy ételintoleranciában szenvedők számára is létezik tökéletes megoldás: a vegán forrásból származó D3-vitamin Kapszula!

A „hagyományos” D3-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők állati eredetű forrásból készülnek, egészen pontosan lanolinból vonják ki a bennük található hatóanyagot.

A legújabb technológiáknak köszönhetően azonban ma már 100%-ban növényi forrásból is hozzá lehet jutni a D3-vitaminhoz! A Netamin Vegán D3-vitamin kapszulába kizárólag növényi eredetű D3-vitamint tettünk, amit fenyőből származó fitoszterolból állítottak elő, speciális eljárással. A fitoszterolok a koleszterinhez hasonló, természetes növényi molekulák, ezért kiválóan megfelelnek a D3-vitamin előállítására (hiszen napfény hatására az emberi bőrben is koleszterinből képződik a D3-vitamin).

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér