Az almát már az ókorban is a gyümölcsök királynőjének nevezték. Ha odafigyelünk a tárolására, egészen addig eláll, amíg a tavaszi friss gyümölcsök meg nem jelennek a piacon, így az alma, mint természetes vitaminforrás egész évben rendelkezésünkre állhat.
Sokak által nem ismert, hogy kizárólag almán is el lehetne élni hosszú ideig. Több mint 1000 almafajta ismert a világon. Mindegyikben található fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav, pektinek. Magas a foszfor-, a vas-, és C-vitamin-tartalma. 1 közepes alma kb 95 kalória, ráadásul nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, ezért szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfortartalmának köszönhetően főleg azoknak lehet komoly segítség a fogyasztása, akik szellemi munkát végeznek.
Mint bármilyen más gyümölcsöt, főétkezésként is fogyaszthatjuk, sőt, kifejezetten ajánlott lehet havonta 1-1 "almanapot" tartani, méregtelenítés céljából. A gyümölcsök rendszeres fogyasztása általában véve is kiváló hatással van a szervezet méregtelenítői folyamataira, de ez különösen igaz az almára. Segíthet a reuma és a köszvény esetén, mivel sói oldják a húgyköveket, de kíméletesen és hatékonyan segít székrekedés esetén is.
Az édes alma rendszeres fogyasztása ajánlott mindazoknak, akik vérszegények, a savanykásabb mindazok számára, akik esetleg túlsúllyal, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek. Minden fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van.
Az alma fogyasztása terhesség alatt is ajánlott, tapasztalatok szerint még a várandósság alatti hányingert is le lehet küzdeni segítségével.
Lehetőleg csak egészséges, lédús és érett almát együnk, egyszerre mindig azonos fajtákat fogyasztva, ugyanis minden almának más-más a savassági foka. Ne keverjük a különböző fajta almákat egymással. Az almát lehetőleg mindig teljes egészében, héjával együtt fogyasszuk.