Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fáradtság, depresszió
Természetes segítség szorongás, depresszió, pánikbetegség esetén

Egyszerű trükkök szorongás ellen

Mi állhat a szorongás hátterében? Milyen tünetek alapján ismerheted fel a problémát? Cikkünkből megtudhatod, szorongás ellen milyen természetes módszereket alkalmazhatsz.

scared woman

A szorongás a modern kor népbetegségének is tekinthető, hiszen a fojtogató érzés, a különböző szorongásos zavarok egyre többeket érintenek. Mint a legtöbb mentális betegség esetében, így a szorongással kapcsolatban is korlátozott a tudásunk. Bizonyos tényezők ugyan elősegítik a szorongás kialakulását, de nem minden szorongással küzdő embernél állapítható meg valamilyen külső körülmény. Melyek a leggyakoribb szorongásos tünetek? Hogyan érdemes kezelni ezeket a helyzeteket? Cikkünkben ehhez nyújtunk tanácsokat.

Mit is jelent pontosan a szorongás?

A szorongás nem azonos a félelemmel, a rémülettel, még ha sokan úgy is gondolják. Az alapvető különbség, hogy míg a félelem esetében meg tudjuk nevezni a félelem tárgyát, a szorongás esetében nem. Éppen ezért míg az előbbi esetben sokszor nő az adrenalinszintünk, és keressük a menekülési útvonalat, addig az utóbbinál nyugtalanságot, bizonytalanságot érzünk, és nem tudjuk hogyan reagáljunk a helyzetre, hiszen alapvetően azt sem tudjuk, mi miatt is szorongunk.

Ismerd meg a szorongás tüneteit

A szorongás leggyakoribb testi tünetei közé a gyors szívverést, az izzadást sorolhatjuk, illetve azt az érzést, amikor görcsbe rándul a gyomrunk. Emellett előfordulhat idegesség, szédülés, szájszárazság, étvágytalanság

A szorongás típusai

A szorongásnak is több fajtája is létezik, általában kettőt szoktak megnevezni, a generalizált szorongást és a szociális szorongást.

A generalizált szorongás egy krónikus betegségnek számít, amelynek során legalább 6 hónapja fennállnak a folyamatos szorongás testi tünetei is. Ez esetben mindenképpen érdemes pszichiáterhez fordulni, hiszen egyedül nem lehet kezelni a problémát.

A szociális szorongás a leggyakoribb típus, és ha nem kezelik időben, akkor depresszióhoz, alkoholizmushoz vezethet. Ez azt az érzést takarja, amikor rettegünk bármilyen társas szituációtól, összejöveteltől, sőt még a közlekedési eszközökre sem merünk felszállni.

Ezek az okok vezethetnek szorongáshoz

 • Genetikai hajlam: ha a családban van olyan személy, aki generalizált szorongásos betegségben szenvedett, akkor a hajlam másoknál is fennállhat.
 • Személyiségtípusok: A borderline személyiségzavar is generalizált szorongásos betegséghez vezethet, de a pszichés okok - ami egy bántalmazó kapcsolat, vagy éppen szülés velejárója - másoknál is kockázati tényezőt jelentenek.
 • Stressz: A folyamatos stresszhelyzet (munkahelyi, pénzügyi stb.) számos betegség létrejöttéért tehető felelőssé, a szorongás is ide tartozik.
 • Betegségek: egy súlyos betegség is szorongáshoz vezethet, de egy baleset is előidézheti ezt.

10 módszer a szorongás ellen

1. Szorongásoldó testmozgás

A fizikai aktivitás a stressz levezetésének leghatékonyabb módszere, így egyre nyilvánvalóbb, hogy aki ezt nem így teszi, az belül szenved. A testmozgás kétféleképpen vezeti le a stresszt.

Egyrészről teljesen egyenes csatornát biztosít a felgyülemlett energiánknak. Amikor fel vagyunk húzva, jó érzés kiengedni a gőzt és nagyon gyorsan futni, vagy nehéz súlyokat emelni, vagy csak egy stressz-labdát jól összenyomni. Ebben az esetben a testmozgás terápiás.

Másrészről testmozgáskor olyan kemikáliák szabadulnak fel a testünkben, amik segítenek leküzdeni a stresszt. Ilyen például az endorfin, ami bizonyítottan segít a szorongás és a depresszió érzetének csökkentésében. A testmozgás tehát a leghatékonyabb módja a szorongás leküzdésének. Melyik testmozgás számít a leghatékonyabbnak a szorongás leküzdésében?

 • A szabadban végzett edzés mindenképp előnyösebb, hiszen a természet közelsége is megnyugtat minket.
 • Előnyösebb az olyan edzés, amely felgyorsítja a szívverésünket.
 • Ha egyedül nem lelkesedünk a sportért, akkor csoportosan, barátokkal együtt jóval nagyobb lendülettel vethetjük bele magunkat

2. Szociális interakció

Az ember társas lény, éppen ezért egy másik emberrel való beszélgetés egy nagyon egyszerű, de hatékony módja a hangulat javításának, illetve a stressz csökkentésének. Ez azonban nem mindenkinél megy ilyen egyszerűen: mivel a szorongás többnyire depresszió mellett jelenik meg, így akik elszigetelten élnek, és csak ritkán lépnek kapcsolatba más emberekkel, nehezen veszik rá magukat erre a lépésre.

A beszélgetés azonban jótékonyan hat, megkönnyebbülést jelenthet, ha az aggodalmainkat egy barátnak vagy egy ismerősnek kiadjuk. De nem csak az ilyenfajta beszélgetés tud segíteni. Önmagában az, hogy társalgunk valakivel, erőteljesen kihat a mentális és a fizikai egészségünkre, attól függetlenül, hogy mi a beszélgetés tárgya. Megvizsgálták például, hogy azok az idős emberek, akik elszigetelten élnek, korábban halnak meg, attól függetlenül, hogy magányosnak érezték-e magukat vagy sem.

Ha nincs kivel beszélgetni szemtől szembe, akkor itt van korunk nagyszerű találmánya, az internet: számos fórum és cset-szoba létezik, akár kifejezetten mentális egészségügyi problémákkal küzdők számára is.

3. Meditáció

A meditációt a pszichológia is használja, nem véletlenül. A meditációt otthonunkban is elkezdhetjük, számos applikáció létezik, illetve az internet is tele van meditációs zenékkel.

4. Jóga

A mély lélegzetvétel és a jóga is segíthet a szorongás csökkentésében. A mély lélegzetvétel lassítja az anyagcserét, csökken a vérnyomásunk, az agyunk több oxigénhez jut, azaz segít lenyugodnunk.

A jóga középpontjában is a mély lélegzetvétel áll, ezért ideális szorongás esetén. Segít saját magunkra koncentrálni, a gondolatainkat rendezni.

5. Óvatosan a koffeinnel és alkohollal

A kávé szinte hozzátartozik mindennapjainkhoz, ám érdemes ezt az áldozatot meghozni. A koffein ugyanis növeli a szorongást, mivel felgyorsítja a véráramlást, és emeli a vérben a stresszhormonok jelenlétét.

Az alkoholfogyasztás is növeli a szorongást, és ezzel együtt erősíti a depresszióra való hajlamot, ezért ezt is kerülni kell. Emellett a dohányzást is ajánlott mellőzni, mégha egy stresszes pillanatban úgy éreznénk, hogy más nem segít rajtunk.

6. Elegendő alvás

Ha nem alszunk eleget, az is szorongást idézhet elő, miután az agyunk nem tud megfelelően koncentrálni. A megfelelő pihenéshez az is hozzátartozik, hogy ne nézzünk tévét lefekvés előtt, kerüljük az okoseszközök használatát, illetve mellőzzük a zsíros és fűszeres ételek fogyasztását vacsorára.

7. Body scanning

Kipróbálhatjuk a “body scanning” technikát, vagyis a test-vizsgálatot. Amilyen egyszerű a gyakorlat, olyan nyugtató. Üljünk le, csukjuk be a szemünket, és koncentráljunk arra, hogyan érezzük magunkat a testünkben. Kezdjük a lábujjal, és haladjunk felfelé. Lazítsuk el testünk minden egyes pontját, ahol épp gondolatban járunk. Amikor elérjük a fejünket, már sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, a negatív gondolatokat elfelejtjük.

8. Vitaminok bevitele

 • Több vitamin is jótékonyan hat a szorongás ellen. Ilyen a szelén, amely nélkülözhetetlen az agy megfelelő működéséhez, és néhány szem brazil dió bevitelével ezt pótolhatjuk.
 • A B-komplex vitamin-tablettát is érdemes szedni, ez az első vitamin ugyanis, ami elhasználódik a szervezetben szorongáskor. A B-vitaminok csoportjába 8 különféle vitamin tartozik, amelyek közülük fontos a B1-, a B6- és a B12-vitamin az idegrendszer optimális működése szempontjából.
 • A D-vitamin is jótékonyan hat az idegekre, valamint az agy működésére.
 • A magnézium hiánya is növelheti a szorongás kialakulásának kockázatát, ezért érdemes pótolni.
 • Az omega-3 zsírsavak is sikeresen alkalmazhatóak a szorongás kezelésében. Ezt táplálék bevitelével (tengeri állatok), illetve táplálékkiegészítőkkel, halolajkapszulákkal tudjuk biztosítani.

9. Gyógyteák 

A központi idegrendszer megnyugtatásához ideális az orbáncfűből és citromfűből készült tea. Emellett szorongás oldására használható a komlótobozból, a levendulából, a kamillából, illetve a valerianából (macskagyökér) készült tea.

10. Illóolajak

A levendula és a vanília illatának belélegzése kutatások szerint jobban működik, mint a szorongásra felírt gyógyszerek. Az illóolajok közül a jázmin, macskagyökér, jatamansi, szent bazsalikom (tulsi), édes bazsalikom, rózsa, tömjén, muskotályzsálya,citromfű, majoránna is használható erre a célra.

Ha pedig egy pihentető fürdővel oldanánk a szorongásunkat, akkor kamilla, édeskömény, levendula olajat kell fürdővizünkbe cseppenteni.

Milyen esetben érdemes orvoshoz fordulni?

Ha a szorongás gyakran jelentkezik, vagy állandósul, akkor mindenképp érdemes segítséget kérnünk. Ha nem kezeljük megfelelően, akkor depresszióhoz, pánikrohamokhoz, súlyosabb esetben alkoholizmushoz, droghasználathoz vezethet. Ugyancsak a következmények között szerepelhetnek az ér-, és szívrendszeri problémák, az alvászavar állandósulása, a koncentrációképesség mérséklődése.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Citromfű Komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér