fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Erre nagyon figyelj! 7 jel, hogy túl kevés vizet iszol

Erre nagyon figyelj! 7 jel, hogy túl kevés vizet iszol

Tudtad, hogy a szomjúság már egy komoly figyelmeztetés arra, hogy túl kevés vizet iszol? Mik a dehidratáltság tünetei és veszélyei? Mennyi vízre van naponta szükséged?

A víz az egyik legfontosabb szükségletünk, hiszen testünk több mint hatvan százaléka ebből áll. Mégis sokan megfeledkeznek arról, mennyire fontos a megfelelő vízbevitel. Íme, hét jel, hogy Te is túl kevés vizet fogyasztasz!

1. Szomjas vagy!

A legkézenfekvőbb jelnek tűnik, ám sokan nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget. Pedig a szervezetünk nem véletlenül jelez soha, semmit. Ha úgy érzed, szomjas vagy, annak oka van, azért szól a hang belülről, mert nem kap elég folyadékot.

Ahogy azonban a testünk öregszik, egyre lassabban és ritkábban tud csak jelezni, hogy szüksége van valamire. Épp ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban ne csak akkor igyunk, ha megszomjazunk, hanem folyamatosan gondoskodjunk a testsúlyunk alapján ideális bevitelhez.

Valamint, ha valami olyan történik, ami megviseli a szervezetünket – láz, betegség, hasmenés, hányás, vagy épp csak nagyon meleg van, esetleg sokat edzünk és izzadunk –, még fontosabb a víz nagy mennyiségű fogyasztása!

2. Valami nem stimmel a WC-n...

Ami a mellékhelyiségben történik, arról senki nem beszél szívesen, ám könnyen lehet, hogy a vizeletünk színe vagy épp mennyisége árulkodik arról, túl kevés a víz a szervezetünkben.

Ha minden stimmel, a vizeletünknek világos színűnek, szinte szagtalannak kell lennie, ha azonban sötét, akár mézszínű, vagy nagyon erőteljes szaga van, kezdjünk gyanakodni, hogy több vizet kellene innunk.

3. Állandó fáradtság, álmosság

Győzd le a tavaszi fáradtságot természetes módszerekkelTermészetesen a fáradtságnak és álmosságnak rengeteg oka lehet, ám az egyik, amire sokan nem is gondolnak, az pont a vízhiány.

Rengeteg tanulmány készült az utóbbi években, amik egyértelmű összefüggéseket mutatnak ki a vízbevitel mennyisége és a fizikai gyengeség között.1 Épp ezért mondják, hogy ha tornázol vagy edzel, gondoskodj a megfelelő folyadékról, különben nagyon gyorsan elfáradsz, vagy begörcsölhetnek az izmaid, ami szintén a vízhiány tünete.

Ha a tested súlyának egyetlen százalékával kevesebb a víz a szervezetedben, annak már érezhető hatása van, ami pont a fáradtságban és álmosságban mutatkozhat meg. Így ha gyakran érzed ezeket a tüneteket, próbálj meg jobban odafigyelni arra, mennyit iszol egy nap, könnyen lehet ugyanis, hogy ilyen egyszerű a megoldás a problémára!

4. Elbuksz a "bőrteszten"

Bizony, a nem megfelelő vízbevitel könnyen hatással lehet a bőrünk rugalmasságára és kinézetére is.

Mivel az emberi bőr 30 százaléka vízből áll, ha megvonjuk ezt a létfontosságú elemet, annak következményei lesznek.

Tesztelni nagyon könnyű, nálunk jelen van-e a probléma. Csípjük meg a karunkon a bőrt a hüvelyk- és mutatóujjunkkal, majd engedjük el. Ha a bőr azonnal visszaugrik, minden rendben, ha azonban már egy fél másodpercre, vagy akár többre van szüksége, hogy visszaálljon, megint csak kezdjünk el gyanakodni: kevés vizet iszunk!

5. Fejfájás

Manapság egyre gyakoribb a kiszámíthatatlan időjárás, ezért mindenki szereti a fejfájást a fronthatásra fogni, pedig könnyen lehet, itt is a víz a „hibás”.

Visszatérve az előző példához, ha a testsúlyod 1.4 százalékának megfelelő vízmennyiséggel kevesebb található a szervezetedben, tanulmányok szerint azonnali következménye lehet a fejfájás a legegészségesebb alanyoknál is.2

Szerencsére ezt könnyen lehet kezelni, méghozzá erős fejfájáscsillapítók nélkül is, a megoldás csak annyi, igyunk sok vizet és legyünk türelmesek, amint helyreáll a szint, a fejfájás megszűnik magától.

6. Gondok a vérnyomással

Mindenkivel előfordult már, hogy mikor felült az ágyban, megszédült egy pillanatra. Ez is egyértelmű jele annak, túl kevés vizet iszol.

A víz ugyanis nagy szerepet tölt be a vérnyomásunk beállításában is, ha kevés a folyadék, gyorsabban és erősebben kell pumpálnia a szívednek, hogy mindenhova megfelelő mennyiségű vér jusson.

Ezzel különösen vigyázni kell, ugyanis, ha állandóvá válik a szervezetben az alacsony szint, komoly betegségek is kialakulhatnak az alacsony vérnyomás miatt.

7. Lassan fog az agyad, vagy gyakran vagy ideges

A felsoroltakból már talán mindenkinek látszik, milyen fontos a víz, épp ezért az sem lehet meglepő, hogy az agyunk működésében is óriási szerepet játszik.

Ha kevés a víz, sokkal keményebben kell dolgoznia az agyunknak, ami vezethet idegességhez, vagy ahhoz, hogy egyszerűen lassabban értünk meg dolgokat, mert „késik” az agy működése.

Az idősebbeknél ez megint különösen fontos, hiszen a korral természetszerűleg nehezebben működnek az alapvető folyamatok a testünkben, így ha erre még rárakunk egy lapáttal a vízhiánnyal, ijesztő tüneteket tud produkálni az agy.

De mennyi az annyi?

Az általános adatok alapján egy 65 kg-os, 30 éves nőnek nagyjából két liter vízre van szüksége egy nap. Nem kávéra, szénsavas üdítőre vagy teára, hanem csapvízre vagy ásványvízre!

Ez a szám azonban sok mindentől függhet, a kor és a testsúly mellett a szervezet terhelésének mértéke és az időjárás is befolyásolhatja, ám az biztos, minimum napi két liter vízre mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a szervezete megfelelően működjön.

Így érdemes akár kulaccsal vagy zárható pohárral járni egy ideig mindenhova, vagy akár ébresztőt állítani a telefonunkon, amíg nem szokjuk meg, hogy ennyi vizet igyunk! Az eredmény nagyon gyorsan érezhető lesz…

 


Hivatkozások:

1 Cheuvront SN, Kenefick RW.: Dehydration: physiology, assessment, and performance effects., Compr Physiol. 2014 Jan;4(1):257-85. doi: 10.1002/cphy.c130017.

2 Lawrence E. Armstrong, Matthew S. Ganio, Douglas J. Casa, Elaine C. Lee, Brendon P. McDermott, Jennifer F. Klau, Liliana Jimenez, Laurent Le Bellego, Emmanuel Chevillotte, and Harris R. Lieberman: Mild Dehydration Affects Mood in Healthy Young Women, 2012 American Society for Nutrition

Felhasznált irodalom
https://authoritynutrition.com/dehydration-signs-symptoms/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Hogyan segít a víz a fogyásban?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér