Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Erre nagyon figyelj! 7 jel, hogy túl kevés vizet iszol

Erre nagyon figyelj! 7 jel, hogy túl kevés vizet iszol

Tudtad, hogy a szomjúság már egy komoly figyelmeztetés arra, hogy túl kevés vizet iszol? Mik a dehidratáltság tünetei és veszélyei? Mennyi vízre van naponta szükséged?

A víz az egyik legfontosabb szükségletünk, hiszen testünk több mint hatvan százaléka ebből áll. Mégis sokan megfeledkeznek arról, mennyire fontos a megfelelő vízbevitel. Íme, hét jel, hogy Te is túl kevés vizet fogyasztasz!

1. Szomjas vagy!

A legkézenfekvőbb jelnek tűnik, ám sokan nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget. Pedig a szervezetünk nem véletlenül jelez soha, semmit. Ha úgy érzed, szomjas vagy, annak oka van, azért szól a hang belülről, mert nem kap elég folyadékot.

Ahogy azonban a testünk öregszik, egyre lassabban és ritkábban tud csak jelezni, hogy szüksége van valamire. Épp ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban ne csak akkor igyunk, ha megszomjazunk, hanem folyamatosan gondoskodjunk a testsúlyunk alapján ideális bevitelhez.

Valamint, ha valami olyan történik, ami megviseli a szervezetünket – láz, betegség, hasmenés, hányás, vagy épp csak nagyon meleg van, esetleg sokat edzünk és izzadunk –, még fontosabb a víz nagy mennyiségű fogyasztása!

2. Valami nem stimmel a WC-n...

Ami a mellékhelyiségben történik, arról senki nem beszél szívesen, ám könnyen lehet, hogy a vizeletünk színe vagy épp mennyisége árulkodik arról, túl kevés a víz a szervezetünkben.

Ha minden stimmel, a vizeletünknek világos színűnek, szinte szagtalannak kell lennie, ha azonban sötét, akár mézszínű, vagy nagyon erőteljes szaga van, kezdjünk gyanakodni, hogy több vizet kellene innunk.

3. Állandó fáradtság, álmosság

Győzd le a tavaszi fáradtságot természetes módszerekkelTermészetesen a fáradtságnak és álmosságnak rengeteg oka lehet, ám az egyik, amire sokan nem is gondolnak, az pont a vízhiány.

Rengeteg tanulmány készült az utóbbi években, amik egyértelmű összefüggéseket mutatnak ki a vízbevitel mennyisége és a fizikai gyengeség között.1 Épp ezért mondják, hogy ha tornázol vagy edzel, gondoskodj a megfelelő folyadékról, különben nagyon gyorsan elfáradsz, vagy begörcsölhetnek az izmaid, ami szintén a vízhiány tünete.

Ha a tested súlyának egyetlen százalékával kevesebb a víz a szervezetedben, annak már érezhető hatása van, ami pont a fáradtságban és álmosságban mutatkozhat meg. Így ha gyakran érzed ezeket a tüneteket, próbálj meg jobban odafigyelni arra, mennyit iszol egy nap, könnyen lehet ugyanis, hogy ilyen egyszerű a megoldás a problémára!

4. Elbuksz a "bőrteszten"

Bizony, a nem megfelelő vízbevitel könnyen hatással lehet a bőrünk rugalmasságára és kinézetére is.

Mivel az emberi bőr 30 százaléka vízből áll, ha megvonjuk ezt a létfontosságú elemet, annak következményei lesznek.

Tesztelni nagyon könnyű, nálunk jelen van-e a probléma. Csípjük meg a karunkon a bőrt a hüvelyk- és mutatóujjunkkal, majd engedjük el. Ha a bőr azonnal visszaugrik, minden rendben, ha azonban már egy fél másodpercre, vagy akár többre van szüksége, hogy visszaálljon, megint csak kezdjünk el gyanakodni: kevés vizet iszunk!

5. Fejfájás

Manapság egyre gyakoribb a kiszámíthatatlan időjárás, ezért mindenki szereti a fejfájást a fronthatásra fogni, pedig könnyen lehet, itt is a víz a „hibás”.

Visszatérve az előző példához, ha a testsúlyod 1.4 százalékának megfelelő vízmennyiséggel kevesebb található a szervezetedben, tanulmányok szerint azonnali következménye lehet a fejfájás a legegészségesebb alanyoknál is.2

Szerencsére ezt könnyen lehet kezelni, méghozzá erős fejfájáscsillapítók nélkül is, a megoldás csak annyi, igyunk sok vizet és legyünk türelmesek, amint helyreáll a szint, a fejfájás megszűnik magától.

6. Gondok a vérnyomással

Mindenkivel előfordult már, hogy mikor felült az ágyban, megszédült egy pillanatra. Ez is egyértelmű jele annak, túl kevés vizet iszol.

A víz ugyanis nagy szerepet tölt be a vérnyomásunk beállításában is, ha kevés a folyadék, gyorsabban és erősebben kell pumpálnia a szívednek, hogy mindenhova megfelelő mennyiségű vér jusson.

Ezzel különösen vigyázni kell, ugyanis, ha állandóvá válik a szervezetben az alacsony szint, komoly betegségek is kialakulhatnak az alacsony vérnyomás miatt.

7. Lassan fog az agyad, vagy gyakran vagy ideges

A felsoroltakból már talán mindenkinek látszik, milyen fontos a víz, épp ezért az sem lehet meglepő, hogy az agyunk működésében is óriási szerepet játszik.

Ha kevés a víz, sokkal keményebben kell dolgoznia az agyunknak, ami vezethet idegességhez, vagy ahhoz, hogy egyszerűen lassabban értünk meg dolgokat, mert „késik” az agy működése.

Az idősebbeknél ez megint különösen fontos, hiszen a korral természetszerűleg nehezebben működnek az alapvető folyamatok a testünkben, így ha erre még rárakunk egy lapáttal a vízhiánnyal, ijesztő tüneteket tud produkálni az agy.

De mennyi az annyi?

Az általános adatok alapján egy 65 kg-os, 30 éves nőnek nagyjából két liter vízre van szüksége egy nap. Nem kávéra, szénsavas üdítőre vagy teára, hanem csapvízre vagy ásványvízre!

Ez a szám azonban sok mindentől függhet, a kor és a testsúly mellett a szervezet terhelésének mértéke és az időjárás is befolyásolhatja, ám az biztos, minimum napi két liter vízre mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a szervezete megfelelően működjön.

Így érdemes akár kulaccsal vagy zárható pohárral járni egy ideig mindenhova, vagy akár ébresztőt állítani a telefonunkon, amíg nem szokjuk meg, hogy ennyi vizet igyunk! Az eredmény nagyon gyorsan érezhető lesz…

 


Hivatkozások:

1 Cheuvront SN, Kenefick RW.: Dehydration: physiology, assessment, and performance effects., Compr Physiol. 2014 Jan;4(1):257-85. doi: 10.1002/cphy.c130017.

2 Lawrence E. Armstrong, Matthew S. Ganio, Douglas J. Casa, Elaine C. Lee, Brendon P. McDermott, Jennifer F. Klau, Liliana Jimenez, Laurent Le Bellego, Emmanuel Chevillotte, and Harris R. Lieberman: Mild Dehydration Affects Mood in Healthy Young Women, 2012 American Society for Nutrition

Felhasznált irodalom
https://authoritynutrition.com/dehydration-signs-symptoms/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Hogyan segít a víz a fogyásban?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér