fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
A vízivás az egészséges testsúlyhoz is fontos

Hogyan segít a víz a fogyásban?

Gondolnád, hogy a testsúlyodat az is befolyásolja, mennyi tiszta vizet iszol egy nap? Bizony, a megfelelő mennyiségű víz a fogyásodat is segítheti! Tudd meg, hogyan!

A vízivás az egészséges testsúlyhoz is fontosA folyadékbevitel növelése alapköve minden fogyókúrás étrendnek és alapjában véve az egészséges életnek. Egy felmérés szerint az amerikai felnőttek közel 60%-a több vizet iszik, ha fogyni szeretne. A kutatási eredmények is azt mutatják, hogy a vízivás segíthet a fogyásban. De mi a magyarázat erre a jelenségre, és mégis mennyi vizet kell innunk a sikeres fogyás érdekében? Olvass tovább, ha tudni szeretnéd!

A vízivás segít több kalóriát égetni

Az életfolyamatok fenntartása folyamatosan energiát igényel. Az emberi szervezet a nap 24 órájában dolgozik és energiát használ fel – akkor is, amikor nyugalmi állapotban van. Kutatások szerint a vízivás hatására a szervezet több kalóriát éget el nyugalmi állapotban.

Felnőttek esetében fél liter hideg víz elfogyasztásától akár 24-30%-kal is megemelkedhet az elégetett kalóriamennyiség. A hatás pedig legalább 60 percig tart.

Egy amerikai vizsgálatban azok a túlsúlyos nők, akik napi 1 liter felé emelték a vízfogyasztásukat, többet fogytak egységnyi (12 hónapos) periódus alatt, mint azok, akik naponta 1 liternél kevesebbet ittak.

Ha megiszol fél liter hideg vizet, az 23 extra kalória elégetését eredményezi. Ez éves szinten kb. 17 ezer kalóriát jelent, vagyis több mint 2 kiló zsírtól való megszabadulást.

Számos tanulmány támasztja alá, hogy naponta legalább 1-1,5 liter víz megivása jelentős mértékben hozzájárul a testsúly, a BMI, a derékbőség és a testzsír csökkenéséhez.

Az étkezés előtti vízivás csökkenti az étvágyat

Egy 2010-ben publikált virginiai kutatás szerint, ha minden étkezés előtt 2 pohár vizet megiszunk, akkor nagyjából 2 kg feleslegtől szabadulhatunk meg. Ez 44%-kal több fogyást jelentett egy 12 hetes időszak alatt, azokhoz képest, akik nem ittak több vizet.

Egy másik, 2008-as kísérlet eredménye szerint a reggeli előtti vízivás 13%-kal csökkentette a reggelire elfogyasztott kalóriamennyiséget.

Van egy hátulütő is: a módszer a kutatások alapján csak középkorú és idősebb emberek esetében működik, a fiatalabbakon végzett vizsgálatok nem mutattak hasonlóan lenyűgöző eredményeket.

A vízivástól csökken az elhízás kockázata

Támogasd fogyókúrád vízivássalMivel a víz teljesen kalóriamentes, ezért a megnövelt vízfogyasztás általában alacsonyabb kalóriabevitellel is jár.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a sok vizet ivó emberek a cukros, magas kalóriatartalmú üdítőitalok helyett isznak vizet, ásványvizet.

Felmérések szerint azoknak, akik folyadékbevitelük nagy részét vízzel fedezik, átlagosan 9 százalékkal (vagy 200 kalóriával) kisebb a kalóriabevitelük.

A vízivás megelőzheti a hosszú távú súlygyarapodást is. A statisztikák szerint egy átlagos ember 4 évente másfél kilót hízik. Ez megelőzhető, ha a napi vízfogyasztást 1 pohárral megnöveled, vagy a cukros üdítőitalokat vízzel helyettesíted.

A gyerekek esetében különösen fontos, hogy elegendő vizet igyanak. Egy új felmérés szerint azokban az iskolákban, ahol a tanulókat vízivásra ösztönözték, 31%-kal csökkent a túlsúly kockázata.

Mennyi vizet kell inni?

A leggyakrabban hallott ajánlás a napi 2-2,5 liter (8 pohár) víz fogyasztása. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb: a folyadékszükséglet egyéntől függ. Azoknak, akik sokat izzadnak, sportolnak, vagy meleg környezetben dolgoznak, több vízre van szükségük. Az idősebb embereknek és a szoptató anyukáknak szintén jobban kell figyelniük a folyadékbevitelre.

Ha fáj a fejed, rossz a közérzeted, folyton éhes vagy és nem megy a koncentrálás, akkor lehet, hogy vízre van szüksége a szervezetednek.

A kutatások alapján már napi 2 liter víz segít a fogyásban – de ne felejtsd, hogy ez csak általános iránymutatás, mindenkinek mások az egyéni igényei, így neked is érdemes a saját testedre hallgatnod!

Felhasznált irodalom
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17519319 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18787524 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661958 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18589036 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16421349 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19336356
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin TRITAN™ Palack 5 dl – BPA-mentes
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér