fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
A vízivás az egészséges testsúlyhoz is fontos

Hogyan segít a víz a fogyásban?

Gondolnád, hogy a testsúlyodat az is befolyásolja, mennyi tiszta vizet iszol egy nap? Bizony, a megfelelő mennyiségű víz a fogyásodat is segítheti! Tudd meg, hogyan!

A vízivás az egészséges testsúlyhoz is fontosA folyadékbevitel növelése alapköve minden fogyókúrás étrendnek és alapjában véve az egészséges életnek. Egy felmérés szerint az amerikai felnőttek közel 60%-a több vizet iszik, ha fogyni szeretne. A kutatási eredmények is azt mutatják, hogy a vízivás segíthet a fogyásban. De mi a magyarázat erre a jelenségre, és mégis mennyi vizet kell innunk a sikeres fogyás érdekében? Olvass tovább, ha tudni szeretnéd!

A vízivás segít több kalóriát égetni

Az életfolyamatok fenntartása folyamatosan energiát igényel. Az emberi szervezet a nap 24 órájában dolgozik és energiát használ fel – akkor is, amikor nyugalmi állapotban van. Kutatások szerint a vízivás hatására a szervezet több kalóriát éget el nyugalmi állapotban.

Felnőttek esetében fél liter hideg víz elfogyasztásától akár 24-30%-kal is megemelkedhet az elégetett kalóriamennyiség. A hatás pedig legalább 60 percig tart.

Egy amerikai vizsgálatban azok a túlsúlyos nők, akik napi 1 liter felé emelték a vízfogyasztásukat, többet fogytak egységnyi (12 hónapos) periódus alatt, mint azok, akik naponta 1 liternél kevesebbet ittak.

Ha megiszol fél liter hideg vizet, az 23 extra kalória elégetését eredményezi. Ez éves szinten kb. 17 ezer kalóriát jelent, vagyis több mint 2 kiló zsírtól való megszabadulást.

Számos tanulmány támasztja alá, hogy naponta legalább 1-1,5 liter víz megivása jelentős mértékben hozzájárul a testsúly, a BMI, a derékbőség és a testzsír csökkenéséhez.

Az étkezés előtti vízivás csökkenti az étvágyat

Egy 2010-ben publikált virginiai kutatás szerint, ha minden étkezés előtt 2 pohár vizet megiszunk, akkor nagyjából 2 kg feleslegtől szabadulhatunk meg. Ez 44%-kal több fogyást jelentett egy 12 hetes időszak alatt, azokhoz képest, akik nem ittak több vizet.

Egy másik, 2008-as kísérlet eredménye szerint a reggeli előtti vízivás 13%-kal csökkentette a reggelire elfogyasztott kalóriamennyiséget.

Van egy hátulütő is: a módszer a kutatások alapján csak középkorú és idősebb emberek esetében működik, a fiatalabbakon végzett vizsgálatok nem mutattak hasonlóan lenyűgöző eredményeket.

A vízivástól csökken az elhízás kockázata

Támogasd fogyókúrád vízivássalMivel a víz teljesen kalóriamentes, ezért a megnövelt vízfogyasztás általában alacsonyabb kalóriabevitellel is jár.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a sok vizet ivó emberek a cukros, magas kalóriatartalmú üdítőitalok helyett isznak vizet, ásványvizet.

Felmérések szerint azoknak, akik folyadékbevitelük nagy részét vízzel fedezik, átlagosan 9 százalékkal (vagy 200 kalóriával) kisebb a kalóriabevitelük.

A vízivás megelőzheti a hosszú távú súlygyarapodást is. A statisztikák szerint egy átlagos ember 4 évente másfél kilót hízik. Ez megelőzhető, ha a napi vízfogyasztást 1 pohárral megnöveled, vagy a cukros üdítőitalokat vízzel helyettesíted.

A gyerekek esetében különösen fontos, hogy elegendő vizet igyanak. Egy új felmérés szerint azokban az iskolákban, ahol a tanulókat vízivásra ösztönözték, 31%-kal csökkent a túlsúly kockázata.

Mennyi vizet kell inni?

A leggyakrabban hallott ajánlás a napi 2-2,5 liter (8 pohár) víz fogyasztása. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb: a folyadékszükséglet egyéntől függ. Azoknak, akik sokat izzadnak, sportolnak, vagy meleg környezetben dolgoznak, több vízre van szükségük. Az idősebb embereknek és a szoptató anyukáknak szintén jobban kell figyelniük a folyadékbevitelre.

Ha fáj a fejed, rossz a közérzeted, folyton éhes vagy és nem megy a koncentrálás, akkor lehet, hogy vízre van szüksége a szervezetednek.

A kutatások alapján már napi 2 liter víz segít a fogyásban – de ne felejtsd, hogy ez csak általános iránymutatás, mindenkinek mások az egyéni igényei, így neked is érdemes a saját testedre hallgatnod!

Felhasznált irodalom
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17519319 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18787524 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661958 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18589036 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16421349 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19336356
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér