fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Várandósság
Ez történik terhesség alatt és szülés után a hasizmokkal

Ez történik terhesség alatt és szülés után a hasizmokkal

Milyen változáson megy keresztül a hasizom várandósság és a szülés során? Mire érdemes odafigyelned a terhesség előtt, alatt és után hasizmaid védelméért?

A terhesség számtalan változást idéz elő egy nő testében. Ezek egy részéért a hormonok felelősek, míg másokért a szülés folyamata. Bizonyos változások egész egyszerűen amiatt a fizikai megterhelés miatt következnek be, amit egy folyamatosan fejlődő magzat 40 hetes kihordása jelent. Ezek közül a nők számára talán egyik legijesztőbb a terhesség és szülés hasizmokra gyakorolt hatása. Cikkünket elolvasva részletes képet kaphatsz arról, pontosan milyen változáson megy keresztül tested ezen része a várandósság során és mire érdemes figyelned.

A növekvő méh által okozott nyomásnak köszönhetően a hasi izmok megnyúlnak, hosszabbak lesznek és meggyengülnek a terhesség alatt. Erről Isa Herrera, a New York-i Renew Physical Therapy intézmény nőgyógyászati fizioterapeutája mesélt részletesebben a SELF című amerikai magazinnak.1 A hasfal elülső részén található egyenes hasizom (rectus abdominis) két oldala kb. ujjnyi távolságra van egymástól, és kötőszövet tartja őket össze. Ahogy a baba növekszik, a méh is egyre nagyobb, ez megnyújtja a szöveteket és a hasizmokat – magyarázza dr. Jacques Moritz szülész-nőgyógyász. A genetikai adottságoktól és a törzsizmok erősségétől függően a nyomás hatására az egyenes hasizmok szétválhatnak. Ennek a neve rectus diastasis, és normálisnál nagyobb – kb. két vagy több ujjnyi – távolságot eredményez az egyenes hasizom két fele között. Látható jelei főként szülés után tűnnek fel, amikor a hasfal előredomborodik a has középső vonalában, főként a köldök környékén.

Az erős és stabil törzsizmok tartják egyben a testet. Amikor a hasizmok megnyúlnak és szétválnak, akkor erejükből is jelentősen veszítenek, ami számos egyéb problémához vezethet. „A gyenge törzs az egyik oka annak, hogy a terhes nőknél derékfájás, inkontinencia, medencenyomás vagy a szervek süllyedése, a szexuális funkciók csökkenése, és idegfájdalmak jelentkeznek” – mondja Herrera. Az erős hasizmok fontosak az erős medencefenék miatt is, egy másik olyan izom, amit a terhesség jelentősen igénybe vesz. „Az egyik kihat a másikra”, magyarázza Herrera, ezért jellemzően mindkettőt edzened, erősítened kell ahhoz, hogy megoldd az egyik gyengeségéből adódó problémákat – és ezért ajánlott Kegel-gyakorlatokat végezni a medencefenék izmainak edzésére, mivel segíthet a terhesség okozta károsodásokat megelőzni.

Herrera szerint az egyik legnagyobb hiba, amit terhes nők elkövetnek, hogy csak szülés után kezdenek el a törzs megerősítésével foglalkozni, ettől pedig hosszabb ideig tarthat a felépülés. „Minél tovább vár az ember, különösen ha a diastasis nagyobbodott, annál nehezebb összehúzni a szétnyílt hasizmokat”, mondja. A törzs folyamatos, megelőző jellegű edzése, illetve a terhesség alatti fizikoterápia nagyon sokat segít abban, hogy minimalizáljuk a hasizmok szétválását és könnyítsük a szülés utáni felépülést. Még extra erőt is adhat a szülés kitolási szakaszában, teszi hozzá Herrera.

Mi a helyzet akkor, ha szüléskor nincs kitolási szakasz? A császármetszés tovább komplikálja a hasizom kérdést. De egy dolog miatt megnyugodhatsz: császármetszéskor a hasizmokat nem vágják át. A szülész-nőgyógyász Moritz szerint ez a világ egyik legnagyobb tévhite.

Egyetlen egy izmot sem vágunk át császármetszés során” - mondja Moritz. Majd elmagyarázza, hogy valójában mi is történik a műtét alatt: „Átvágjuk a bőrt, majd a bőr alatti zsírszövetet, és ezután a fasciát (izompólya), ami maga a kötőszövet, ami mindent összetart belül. Ezen áthaladva egyből látható az egyenes hasizom, a haránt hasizom és a ferde hasizom. Fogjuk az ujjunkat, behelyezzük a két egyenes hasizom közé és széttoljuk őket, két oldalra. Ezután kivesszük a babát.” Az orvos néhány öltéssel visszahúzhatja a hasizmokat a helyükre, de gyakran csak hagyják, hogy maguktól újra összezáruljanak.

A hasizmot tehát nem vágják át, de ne felejtsük el, hogy a kötőszöveteket viszont igen. „A szöveteket valóban átvágjuk és aztán újra összenőnek, idővel regenerálódnak” - magyarázza Moritz. (A kötőszövet természetes módon is elszakadhat terhesség során, sérvet okozva, de ez nagyon ritka.) És mivel az izmokat széttolják, szöveteket pedig átvágnak – és a császármetszés mégis csak komoly műtéti beavatkozás – ezért elengedhetetlen, hogy testedet engedd regenerálódni.

Legyen szó császármetszésről vagy hüvelyi szülésről, a hasizmoknak minden esetben szüksége van egy kis segítségre, hogy szülés után visszanyerjék erejüket. Kérdezd meg az orvosodtól, hogy mikortól szabad edzened (általában 4-8 hét közötti idő után már lehet), és keress egy olyan szakembert, aki kifejezetten nőgyógyászati fizioterápiával foglalkozik. Ne felejtsd: semmi hasprés, semmi felülés, és olyan gyakorlatok is tilosak, ahol egyszerre emeled a két lábad vagy a felsőtestedet és lábaidat. Ezek ronthatnak a diastasis állapotán és csak nehezebbé tehetik a felépülést.

A legfontosabb tanácsunk, hogy ne csak szülés után kezdj neki a hasizmok, a törzs edzésének. A legjobb, ha terhesség előtt, és szakember segítségével a terhesség alatt is végzel az állapotodnak megfelelő gyakorlatokat.

És ismételjük: mindig várd meg orvosod engedélyét, mielőtt a szülés utáni edzésnek nekikezdenél!

 


Hivatkozás:

1 https://www.self.com/story/this-is-what-having-a-baby-does-to-your-abdominal-muscles

Felhasznált irodalom
https://www.self.com/story/this-is-what-having-a-baby-does-to-your-abdominal-muscles
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin POCAKLAKÓ vitamincsomag terhesvitaminnal
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér