fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Várandósság
Ez történik terhesség alatt és szülés után a hasizmokkal

Ez történik terhesség alatt és szülés után a hasizmokkal

Milyen változáson megy keresztül a hasizom várandósság és a szülés során? Mire érdemes odafigyelned a terhesség előtt, alatt és után hasizmaid védelméért?

A terhesség számtalan változást idéz elő egy nő testében. Ezek egy részéért a hormonok felelősek, míg másokért a szülés folyamata. Bizonyos változások egész egyszerűen amiatt a fizikai megterhelés miatt következnek be, amit egy folyamatosan fejlődő magzat 40 hetes kihordása jelent. Ezek közül a nők számára talán egyik legijesztőbb a terhesség és szülés hasizmokra gyakorolt hatása. Cikkünket elolvasva részletes képet kaphatsz arról, pontosan milyen változáson megy keresztül tested ezen része a várandósság során és mire érdemes figyelned.

A növekvő méh által okozott nyomásnak köszönhetően a hasi izmok megnyúlnak, hosszabbak lesznek és meggyengülnek a terhesség alatt. Erről Isa Herrera, a New York-i Renew Physical Therapy intézmény nőgyógyászati fizioterapeutája mesélt részletesebben a SELF című amerikai magazinnak.1 A hasfal elülső részén található egyenes hasizom (rectus abdominis) két oldala kb. ujjnyi távolságra van egymástól, és kötőszövet tartja őket össze. Ahogy a baba növekszik, a méh is egyre nagyobb, ez megnyújtja a szöveteket és a hasizmokat – magyarázza dr. Jacques Moritz szülész-nőgyógyász. A genetikai adottságoktól és a törzsizmok erősségétől függően a nyomás hatására az egyenes hasizmok szétválhatnak. Ennek a neve rectus diastasis, és normálisnál nagyobb – kb. két vagy több ujjnyi – távolságot eredményez az egyenes hasizom két fele között. Látható jelei főként szülés után tűnnek fel, amikor a hasfal előredomborodik a has középső vonalában, főként a köldök környékén.

Az erős és stabil törzsizmok tartják egyben a testet. Amikor a hasizmok megnyúlnak és szétválnak, akkor erejükből is jelentősen veszítenek, ami számos egyéb problémához vezethet. „A gyenge törzs az egyik oka annak, hogy a terhes nőknél derékfájás, inkontinencia, medencenyomás vagy a szervek süllyedése, a szexuális funkciók csökkenése, és idegfájdalmak jelentkeznek” – mondja Herrera. Az erős hasizmok fontosak az erős medencefenék miatt is, egy másik olyan izom, amit a terhesség jelentősen igénybe vesz. „Az egyik kihat a másikra”, magyarázza Herrera, ezért jellemzően mindkettőt edzened, erősítened kell ahhoz, hogy megoldd az egyik gyengeségéből adódó problémákat – és ezért ajánlott Kegel-gyakorlatokat végezni a medencefenék izmainak edzésére, mivel segíthet a terhesség okozta károsodásokat megelőzni.

Herrera szerint az egyik legnagyobb hiba, amit terhes nők elkövetnek, hogy csak szülés után kezdenek el a törzs megerősítésével foglalkozni, ettől pedig hosszabb ideig tarthat a felépülés. „Minél tovább vár az ember, különösen ha a diastasis nagyobbodott, annál nehezebb összehúzni a szétnyílt hasizmokat”, mondja. A törzs folyamatos, megelőző jellegű edzése, illetve a terhesség alatti fizikoterápia nagyon sokat segít abban, hogy minimalizáljuk a hasizmok szétválását és könnyítsük a szülés utáni felépülést. Még extra erőt is adhat a szülés kitolási szakaszában, teszi hozzá Herrera.

Mi a helyzet akkor, ha szüléskor nincs kitolási szakasz? A császármetszés tovább komplikálja a hasizom kérdést. De egy dolog miatt megnyugodhatsz: császármetszéskor a hasizmokat nem vágják át. A szülész-nőgyógyász Moritz szerint ez a világ egyik legnagyobb tévhite.

Egyetlen egy izmot sem vágunk át császármetszés során” - mondja Moritz. Majd elmagyarázza, hogy valójában mi is történik a műtét alatt: „Átvágjuk a bőrt, majd a bőr alatti zsírszövetet, és ezután a fasciát (izompólya), ami maga a kötőszövet, ami mindent összetart belül. Ezen áthaladva egyből látható az egyenes hasizom, a haránt hasizom és a ferde hasizom. Fogjuk az ujjunkat, behelyezzük a két egyenes hasizom közé és széttoljuk őket, két oldalra. Ezután kivesszük a babát.” Az orvos néhány öltéssel visszahúzhatja a hasizmokat a helyükre, de gyakran csak hagyják, hogy maguktól újra összezáruljanak.

A hasizmot tehát nem vágják át, de ne felejtsük el, hogy a kötőszöveteket viszont igen. „A szöveteket valóban átvágjuk és aztán újra összenőnek, idővel regenerálódnak” - magyarázza Moritz. (A kötőszövet természetes módon is elszakadhat terhesség során, sérvet okozva, de ez nagyon ritka.) És mivel az izmokat széttolják, szöveteket pedig átvágnak – és a császármetszés mégis csak komoly műtéti beavatkozás – ezért elengedhetetlen, hogy testedet engedd regenerálódni.

Legyen szó császármetszésről vagy hüvelyi szülésről, a hasizmoknak minden esetben szüksége van egy kis segítségre, hogy szülés után visszanyerjék erejüket. Kérdezd meg az orvosodtól, hogy mikortól szabad edzened (általában 4-8 hét közötti idő után már lehet), és keress egy olyan szakembert, aki kifejezetten nőgyógyászati fizioterápiával foglalkozik. Ne felejtsd: semmi hasprés, semmi felülés, és olyan gyakorlatok is tilosak, ahol egyszerre emeled a két lábad vagy a felsőtestedet és lábaidat. Ezek ronthatnak a diastasis állapotán és csak nehezebbé tehetik a felépülést.

A legfontosabb tanácsunk, hogy ne csak szülés után kezdj neki a hasizmok, a törzs edzésének. A legjobb, ha terhesség előtt, és szakember segítségével a terhesség alatt is végzel az állapotodnak megfelelő gyakorlatokat.

És ismételjük: mindig várd meg orvosod engedélyét, mielőtt a szülés utáni edzésnek nekikezdenél!

 


Hivatkozás:

1 https://www.self.com/story/this-is-what-having-a-baby-does-to-your-abdominal-muscles

Felhasznált irodalom
https://www.self.com/story/this-is-what-having-a-baby-does-to-your-abdominal-muscles
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Ez a 7 legfontosabb tápanyag a terhesség idejére
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér