fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Mennyi vitamin van a friss gyümölcsben?

Frissen, vagy fagyasztva: hogyan egészségesebb?

Melyik tartalmaz több vitamint, a friss vagy a fagyasztott élelmiszer? Érdemes egyáltalán fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt venni, hogyan fagyasztják őket? Utánajártunk!

Mennyi vitamin van a friss gyümölcsben?A friss gyümölcsök és zöldségek az egészséges étrend alappillérei. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Rendszeres fogyasztásuk számos betegség megelőzésében segít, sőt, a hosszabb élettel is összefügg. De vajon van-e különbség a friss és a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök között? Eltérnek-e a tápanyagtartalmukban és ha igen, melyik alternatívát érdemes inkább választanunk? Most választ adunk erre a kérdésre.

Friss gyümölcsök és zöldségek

A friss gyümölcsök és zöldségek többségét azelőtt szedik le, mielőtt teljesen megérnének. Így van idejük, hogy a hosszú szállítás alatt beérjenek és a boltok polcaira már frissen kerüljenek. Sajnos a szállítással, tárolással, a polcon, majd az otthonainkban töltött idővel értékes tápanyagokat és vitaminokat képesek veszíteni magukból.

A leszedés és az elosztóközpontokba, illetve üzletekbe történő kerülés között néhány nap vagy hét, de egyes esetekben akár több hónap is eltelik. Ez idő alatt a zöldségek és gyümölcsök tárolása kontrollált környezetben, megfelelő hűtéssel és speciális kezelési előírások betartásával történik. Az üzletek polcain ezután további 1-3 napot töltenek, majd vásárlás után a konyhában még akár egy hetet, mielőtt elfogyasztásra kerülnek.

Fagyasztott gyümölcsök és zöldségek

A fagyasztott gyümölcsben is van vitaminA lefagyasztásra kerülő gyümölcsök és zöldségek leszedése akkor történik, ha már teljesen megértek, azaz a tápanyagtartalmuk maximális.

Leszedés után a zöldségeket megmossák, felvágják, blansírozzák (gyors forrázás), lefagyasztják és csomagolják. A gyümölcsök esetében a blansírozás legtöbbször kimarad, mivel ez jelentősen megváltoztatná a gyümölcsök állagát. Ehelyett általában aszkorbinsavval vagy hozzáadott cukorral előzik meg azt, hogy megromoljanak.

Fagyasztás előtt a gyümölcsökhöz és zöldségekhez nem szoktak tartósítót vagy egyéb vegyszereket adni.

A fagyasztott élelmiszer is veszít vitamintartalmából

Általánosan elmondható, hogy a fagyasztás megőrzi a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalmát. Ugyanakkor bizonyított az is, hogy az 1 éven túl történő tárolás hatására bizonyos tápanyagok elkezdenek lebomlani.

A már említett blansírozás során is jelentősen csökkenhet a tápanyagtartalom. Ilyenkor rövid ideig, 1-2 percig forró vízbe mártják a zöldségeket, ami elpusztít minden ártalmas baktériumot, miközben megőrzi a zöldség ízét, színét és állagát. Sajnos ez egyúttal olyan vízben oldódó vitaminok csökkenésével is jár, mint a C-vitamin és a B-komplex vitaminok.

A kutatások szerint a fagyasztott zöldségek vitamintartalma a blansírozás következtében átlagosan 50%-kal csökken. A gyümölcsöket viszont nem blansírozzák fagyasztás előtt.

Tárolás során csökken a tápanyagok mennyisége

Bizonyos vitaminok és antioxidáns vegyületek mennyisége a leszedés után azonnal csökkenni kezd.

A frissen szedett zöldségekben a C-vitamin szint egyből zuhanni kezd, és tárolás során tovább folytatódik ez a folyamat. A zöldbab esetében például a szedést követő 24-48 órában a C-vitamin tartalom akár 51%-kal csökkenhet.

A hűtve tárolt vagy házilag lefagyasztott gyümölcs és zöldség sincs biztonságban: kimutatható, hogy az antioxidáns aktivitás lecsökken a tárolás során.

vasarlas_boltban_zoldseg_gyumolcsFriss vagy fagyasztott: melyiket válaszd?

A különböző tudományos vizsgálatok, melyek a friss és a fagyasztott élelmiszerek tápanyagtartalmát hasonlították össze, rendkívül eltérő eredményekre jutottak. Ennek legfőbb oka, hogy a vitaminok és egyéb tápanyagok szintjére számos tényező hatással van: a tárolás hossza, a feldolgozás módja vagy akár a kutatásokban alkalmazott mérési módszerek is.

Összességében mégis elmondható, hogy a friss és fagyasztott gyümölcsök, illetve zöldségek között nincs jelentős különbség tápanyagtartalomban. A fagyasztás megőrzi a fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, a hosszabb tárolás során pedig minimális az elvesztett tápanyag mennyiség.

Egyedül a C-vitamin jelent kivételt: a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek jelentősen többet tartalmaznak ebből a vitaminból, mint az üzletek polcain és otthonunkban napokon át tárolt friss alternatívák.

Ahhoz kétség sem férhet, hogy a legideálisabb eset, ha a frissen szedett gyümölcs és zöldség egyenesen a tányérunkra kerül és egyetlen napot sem hagyjuk állni.

De ha a piacról vagy boltból vásárolunk gyümölcsöt és zöldséget, akkor sem érdemes aggódni az esetleg elvesztett vitaminok miatt. A legjobb, ha változatosan étkezünk; igényeinknek megfelelően friss és fagyasztott élelmiszereket is fogyasztunk, így garantálva a legjobb tápanyagbevitelt.

Felhasznált irodalom
http://authoritynutrition.com/fresh-vs-frozen-fruit-and-vegetables
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Zöldségek, gyümölcsök frissen tartása - tippek és praktikák
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér