Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Női egészség: tudnivalók és tanácsok
A rendszeres testmozgással sok időskori probléma tünetei, cukorbetegség, demencia enyhíthetőek.

Hatékony gyakorlatok inkontinencia ellen nőknek

Az inkontinencia, azaz vizelet-visszatartási probléma nem csak idős korban jelentkezhet. Néhány gyakorlattal sokat tehetünk a megelőzésért, kezelésért. Részletek a cikkben!

A rendszeres testmozgással sok időskori probléma tünetei, cukorbetegség, demencia enyhíthetőek.Az inkontinencia, azaz az akarattól független vizeletvesztés a legtöbbek szemében kényes témának számít, pedig egyáltalán nem kéne annak lennie. Az inkontinencia bárkit érinthet – legyen, idős vagy éppen fiatal. A várandós nők és kismamák közel 72 százaléka tapasztal vizeletvesztéses tüneteket. Enyhe esetben például nevetés vagy tüsszentés esetén távozik egy-két csepp vizelet, súlyosabb esetben olyan hirtelen jelentkezik a sürgető vizeletürítési kényszer, hogy nincs már idő eljutni a mosdóba. Az inkontinencia az életminőséget nagymértékben ronthatja, ezért fontos tenni ellene. Az alábbiakban ehhez írtunk többoldalú segítséget.

A Kegel-gyakorlatokról

Az inkontinencia kezelésére leggyakrabban az úgynevezett Kegel-gyakorlatokat ajánlják. Minden esetben fekve végezzük ezt a gyakorlatot! Kezdésként egyszerűen képzeld el azt a helyzetet, amikor vizeletürítés közben egy pillanatra megállsz és visszatartod a vizeletet. Ha nem sikerül így, akkor próbáld ki „éles” helyzetben, azaz vizelés közben valóban szakítsd meg egy pillanatra a folyamatot, hogy érezd, milyen izmokat veszel ilyenkor igénybe, de később csak üres hólyaggal végezd ezt a gyakorlatot. Ezzel a mozdulattal hatékonyan erősítheted a medencefenék izmait.

Feküdj a hátadra, lazíts el minden izmodat és próbáld meg a hasizmok és egyéb izmok használata nélkül, csak ezt, a vizelet-megszakítás során alkalmazott izmot megfeszíteni, majd lassan elengedni. Érdemes naponta háromszor 10-15 ismétlést végezni. Ezután ugyanebben a helyzetben húzd össze a farizmaidat, majd engedd el őket – ezt szintén ismételd 10-15-ször.

A Kegel torna és egyéb, szakoktatók segítséget elsajátítható intimtorna gyakorlatok valóban kiválóan erősítik az inkontinencia leküzdésében legfontosabb szerepet betöltő medencefenéki izmokat. Néha azonban a Kegel izmokkal ellentétesen működő (más szóval antagonista) izmokra kell több figyelmet fordítani. A következőkben bemutatunk 8 olyan gyakorlatot, amellyel ezeket az izmokat is erősebbé teheted.

Az inkontinencia elleni gyakorlatok minden életkorban hasznosak, hiszen a probléma előfordulása nők körében már 30 éves kor alatt is 40%, 50 éves kor felett pedig csaknem 70%. A természetes vagy császáros szülés ugyancsak fokozza az inkontinencia esélyét. A gyakorlatok javasoltak nem csak kezelésre, de megelőzésre is.

További gyakorlatok inkontinencia ellen 50 éves kor alatt

1. A csípőhajlító izom nyújtása

Ereszkedj a jobb térdedre, majd a térd helyzetváltoztatása nélkül nyomd a csípőt a talaj irányába, miközben a lábak és térdek előre néznek! Tartsd a mozdulatot 15-30 mp-ig, majd ismételd meg a másik lábbal is!

2. Kitörés oldalra

Lépj ki oldalra egy nagyot a bal lábaddal, közben a jobb láb maradjon nyújtva. A bal lábfej 45 fokos szögben kifelé nézzen! A kilépő láb térdét hajlítsd be addig, amíg a térd nem éri túl a boka felfelé meghosszabbított vonalát! Kilépéskor a törzs maradjon stabil, egyenes! Lökd vissza magad bal lábbal a kiinduló helyzetbe és ismételd meg a mozdulatot a másik oldalra is! 10 ismétlés minden lábra.

3. Guggolás

Állj vállszélességű terpeszben, kezek a test előtt. Engedd le a feneked addig, hogy a lábszár és comb derékszöget zárjon be. Arra figyelj, hogy guggolásnál a térd ne menjen a boka vonala elé, mert az nagyon megterheli a térd ízületeit. Végezhető saját testsúllyal, de haladók rúddal is csinálhatják. 3 szett, sorozatonként 10 ismétléssel.

4. Háromirányú kitörés

Először előre lépj ki, egyik, majd másik lábbal, ezt követően következzen az oldal irányú kitörés mindkét oldalra, majd hátra lépj ki, szintén mindkét lábbal. 10 ismétlést végezz mindhárom irányban, összesen pedig 3 sorozatot. Haladóként növelheted a sebességet vagy a szettek számát.

5. Plank

Vedd fel a fekvőtámasz helyzetet és támaszkodj az alkarokon és a lábujjakon 30-60 másodpercig. A hasad végig legyen behúzva, a tested egy egyenes vonalat alkot a lábujjaktól a fejed búbjáig. Kezdd 15-20 másodperces plankkel, és ismételd meg 3-szor. Később fokozatosan növelheted az időtartamot.

Gyakorlatok inkontinencia ellen 50 éves kor felett (és alatt is!)

Labda összenyomás combbal

Ülj le egy székre egyenes háttal, felemelt fejjel, úgy, hogy az állad a talajjal párhuzamos legyen, a vállad pedig egy vonalban a csípőddel. Helyezz egy fitnesz labdát (vagy ha nincs, egy keményebb párnát) a combjaid közé. Nyomd össze a labdát és tartsd összenyomva 10 másodpercig. Ismételd meg 10-szer. Ha kihívásra vágysz, ülj úgy, hogy a hátadat nem támasztja a szék, ez segít megerősíteni a belső combokat és a hasizmokat, melyek összefonódnak a medencefenék izmaival és hozzájárulnak a jobb hólyagkontrollhoz.

Medencefenék aktiváló gyakorlat

Ülj le egy székre és köss egy fitneszszalagot a lábaid köré térdmagasságban, zárt lábbal. Nyisd szét a térdeidet, majd zárd össze őket. Feszítsd meg a belső combizmaidat és farizmaidat, amikor összezárod a térdeidet. Végezz három, 20 ismétlésből álló sorozatot, a sorozatok között 10 másodperces pihenővel, heti 5 alkalommal. Ha nincs fitneszszalagod, akkor harisnyát is használhatsz.

Hasizom-összehúzódás C alakban

A szék szélén ülve húzd be a hasizmaidat a gerinced irányába, miközben C alakba görbülsz, kinyújtott karokkal. Ezután egyenesítsd ki a hátad és ügyelj a helyes testtartásra. Végezz 3 sorozatot, sorozatonként 10 ismétléssel.

+Életmód-tippek! Tornán kívül mit tehetsz még az inkontinencia ellen?

Hagyd abba a dohányzást

A dohányzás irritálja a hólyagot, illetve a köhögés növeli a medencefenék izmaira nehezedő nyomást, stressz inkontinenciát eredményezve. A cigiről való leszokáshoz itt találsz bevált tanácsokat! 

Kerüld el az emelgetést

Az emelés megterheli a medencefenék izmait, ezért amikor csak lehet, kerüld el. Ha fel kell emelned valamit, például kisgyereket vagy bevásárlószatyrokat, feszítsd meg a medencefenék izmaidat az emelés előtt és közben.

Szabadulj meg a túlsúlytól

Az elhízás meggyengítheti a medencefenéki izmokat és inkontinenciát okozhat, a zsírszövet által a hólyagra nehezedő nyomás miatt. Ha megszabadulsz a túlsúlytól, az javíthat a tüneteken vagy akár teljesen meg is szüntetheti azokat. A fogyáshoz itt találsz segítséget.

Csökkentsd a koffeinfogyasztást

A koffein irritálja a húgyhólyagot és ronthat az inkontinencián. A kávénak van a legnagyobb hatása, ezért érdemes abbahagynod az ivását vagy koffeinmentesre váltanod. Emellett a szénsavas üdítőitalok, a tea, a zöld tea, az energiaitalok és a forró csoki is tartalmaz koffeint, ezeket is igyekezz kerülni és helyettük igyál tiszta vizet és gyógynövényből vagy gyümölcsből készült teát.

Ne igyál alkoholt

Az alkohol vízhajtó hatású, vagyis gyakori vizelési ingert vált ki. Az alkohol elhagyása segíthet enyhíteni az inkontinencia tüneteit.

Igyál sok vizet

Igyál napi 2 liter vizet (de sokkal többet ne), ha az orvosod nem javasol ettől eltérő mennyiséget. Sok inkontinenciában szenvedő ember igyekszik kevesebbet inni, azt gondolva, hogy ezzel el tudják kerülni a problémákat. Valójában a folyadékbevitel csökkentése rontja az inkontinenciát, ugyanis csökkenti a hólyag kapacitását. Fontos, hogy a napi folyadékbevitel lehetőleg tényleg csak tiszta vízből álljon.

Ügyelj arra, hogy mit eszel

Kerüld a nagyon csípős és savanyú ételeket, a citrusgyümölcsöket, mivel ezek irritálhatják a húgyhólyagot és ronthatják az inkontinencia tüneteit. Ugyancsak érdemes kerülni a vízhajtó ételeket, mint pl. ananász, dinnye, spárga, káposzta, nyers répa.

Szedj étrend-kiegészítőt

A tökmagról és a szójáról számos klinikai tanulmány igazolja, hogy kitűnő hatással vannak a húgyhólyagfunkcióra és támogatják a húgyhólyag egészségét. A pozitív hatás eléréséhez elegendő mennyiséget kell napi rendszerességgel a szervezetbe juttatni ezekből, ami igazán csak étrend-kiegészítéssel lehetséges.

A tökmag- és szójacsíra-kivonat kombinációját 2001-ben japán kutatók tesztelték: 6 hét elteltével az inkontinens epizódok napi száma átlagosan 79%-kal, a nappali vizelés 16%-kal, az éjszakai vizelés 39%-kal csökkent! Egy másik kutatásban a kombináció bámulatos 67%-kal csökkentette a stressz-inkontinens epizódok számát!

Éppen emiatt és további, hasonló kutatási eredmények miatt jutottunk arra, hogy ezt a két összetevőt elérhetővé kell tennünk a Netamin vásárlók számára is - így született meg a Netamin UroVitál kapszula hölgyek részére.

Netamin UroVitál kapszula hölgyeknek inkontinencia ellen


Inkontinencia probléma természetesen férfiakat is érinthet, amely általában szoros kapcsolatban áll a prosztata problémáival. A Netamin webáruházban ehhez is kínálunk segítséget - a prosztata egészségét támogató termékeinket ide kattintva találod.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin UroVitál hölgyeknek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér