Ha valami, hát a karácsony nem a fogyásról és a diéta betartásáról szól. A kalóriákra megszállottan figyelők is elengedik ilyenkor egy kicsit magukat, elvégre egy ilyen ünnep van az évben, és a fa mellett azért illik jóllakni. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a karácsonyi csalónapokon nem tehetünk semmit azért, hogy egészségesebbé tegyük a menüt! Ezzel a cikkel ebben segítünk.
1. Cserélj ki néhány összetevőt!
A receptek, amelyek a családban vannak évtizedek óta, garantáltan nem figyelnek a kalóriákra, de ezeket is átalakíthatod egészségesebbé úgy, hogy lecserélsz néhány összetevőt.
Mikor a süteményeknél a recept azt írja, használj vajat, azt (részben, vagy egészben) leválthatod almaszószra, banánpürére vagy épp sütőtökpürére is – ezzel párhuzamosan már eleve édesítened is kevesebbet kell. A cukor helyett használhatsz olyan kalóriaszegény édesítőt, mint például a stevia, az ízesítéshez használt vaníliás cukrot pedig leválthatod vanília-kivonatra.
A főzésnél szintén helyettesíthető a főzőtejszín például zsírszegény tejjel, a majonéz és tejföl pedig kiváltható például joghurttal.
Szintén hasznos tanács, hogy amennyire csak lehet, kerüljük az olajban sütést, inkább próbáljunk a sütőben sütni, főzni vagy párolni, amit csak lehet. Akár rántott ételek is készülhetnek sütőben: kattints ide sütőben sült rántott hal receptünkért.
2. Növeld a fehérjebevitelt!
A karácsonyi menüre jellemző, hogy bár szénhidrátban gazdag, fehérjében nagyon szegény. A fehérje pedig nagyon fontos még ilyenkor is, hiszen ez segít a teltségérzet kialakításában, és így december végén is gondoskodik arról, hogy ne szedjünk fel extra kilókat.
Nagy mennyiségű fehérje található például halakban, vagy például a babban, csicseriborsóban, spárgában, brokkoliban, így nem árt gondoskodni arról, hogy a recepteknél ezeket is használjuk. Fehérjeport is bevethetünk és dúsíthatjuk ezzel akár desszertjeinket is.
3. Gondoskodj a rostokról!
A fehérjedús mellett magas a rosttartalmú ételek sem gyakoriak egy átlagos karácsonyi vacsora során az asztalon. Pedig a rostok szintén gondoskodnak arról, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt, és így ne mutasson többet a mérleg az újévben sem. Jól lehet trükközni például a köretekkel: ide kattintva találsz erre egy izgalmas példát.
A lényeg, hogy próbálj meg figyelni arra, hogy a karácsonyi menü tartalmazzon rostokban gazdag ételeket, vagyis zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát is, kiegyensúlyozott mennyiségben. Ehhez is találsz javaslatokat oldalunkon: gránátalmás karácsonyi receptek ide, komplett ünnepi menü-ajánlatunk pedig ide kattintva látható.
4. Csak egy desszertet készíts!
A karácsony garantáltan nem telhet el nassolás nélkül.
Ha azonban csak egyféle süteményt készítesz, legalább azt eléred, hogy a vendégeid, családtagjaid ne menjenek végig a teljes menün, hogy mindent végigkóstoljanak, és így máris sikerülhet egy kicsit lefaragnod a cukorbevitelből. Próbáld ki tönkölylisztes reformbejglinket – kattints ide a receptért!
5. Figyelj arra is, mit isztok!
Ha vendégek jönnek, a legtöbb helyen garantáltan az asztalra kerül legalább kétféle szénsavas üdítő, alkohol és cukros innivaló. Ha azonban ezeket helyettesíted akár szénszavas, akár szénsavmentes vízzel, máris egy hatalmas mennyiségű cukorbeviteltől óvod meg vendégeidet és önmagadat is.