fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ízületek, porcok egészsége
Időjárás-változás és ízületi fájdalmak: miért történik, mi segíthet?

Időjárás-változás és ízületi fájdalmak: miért történik, mi segíthet?

Hogyan hatnak a frontok az ízületekre? Miért fájhat a térd, csukló, csípő jobban, ha nyirkos, hideg idő jön? Mit tehetsz az időjárás-változások okozta ízületi fájdalom ellen? Tudományos magyarázat és tippek a fájdalom enyhítésére a cikkben!

Időjárás-változás és ízületi fájdalmak: miért történik, mi segíthet?A tudósok évtizedek óta keresik a választ a kérdésre: "Tényleg képesek a sajgó ízületek megjósolni az időjárás-változásokat?" Biztosan neked is van olyan – idősebb vagy akár fiatalabb – ismerősöd, aki állítja, ha fájnak az ízületei, akkor eső vagy jelentősebb lehűlés közeledik. Lehet te magad is rendszeresen tapasztalod ezt a különös jelenséget. De vajon tényleg összefüggés van a frontátvonulás és az ízületi fájdalmak felerősödése között? És ha igen, akkor pontosan mi az oka? Megelőzhető, enyhíthető a fájdalom? Válaszok a cikkben!

Mit mondanak a kutatások a frontok okozta ízületi fájdalmakról?

Egy 1997-ben, az International Journal of Biometeorology című tudományos folyóirat lapjain közzétett tanulmány a gyulladásos ízületi betegségekkel járó fájdalom és merevség és az időjárási változók (hőmérséklet, relatív páratartalom, légnyomás, szélerősség és csapadék) közötti kapcsolatot vizsgálta meg.

A tanulmány azt találta, hogy mind a hőmérséklet csökkenése, mind a relatív páratartalom növekedése szoros, egyéb tényezőktől független összefüggésben áll a fájdalom és merevség növekedésével az ízületi gyulladásban szenvedőknél. Ugyanakkor érdekes módon az azóta elvégzett kisebb tanulmányok egyszer sem tudták ismételten igazolni ezeket az eredményeket.

2017-ben, a PLoS One című folyóiratban egy tanulmány azt vizsgálta meg, hogy a helyi időjárás-változások összefüggésben állnak-e a térdfájdalommal, csípőfájdalommal és ízületi gyulladással kapcsolatos online keresésekkel. A tudósok 5 évnyi, a kontinentális Egyesült Államok 50 legnépesebb városára vonatkozó online keresési adatot elemeztek ki.

A kereséseket összevetették a megfelelő helyi időjárási adatokkal, úgy mint hőmérséklet, relatív páratartalom, légnyomás és csapadék. Azt találták, hogy a helyi időjárási viszonyok jelentős mértékben összefüggnek a különböző ízületi fájdalmakkal kapcsolatos keresések mennyiségi változásával.

A nagyobb tudományos kutatások mellett természetesen az anekdotikus bizonyítékok, a betegek és a velük foglalkozó szakorvosok tapasztalatai is megerősítik: az időjárás-változást magukkal hozó hirtelen légköri változások, vagyis a frontok valóban hatással lehetnek az ízületi fájdalomra.

Időjárás-változás és ízületi fájdalmak: miért történik, mi segíthet?Miért okoznak ízületi fájdalmakat a frontok?

A tudósok között nincs egyetértés abban, hogy az időjárás miért okoz fájdalmat, de többféle elmélet is létezik. Alapvetően nem egyszerű feladat ezt a kérdést tudományosan vizsgálni, hiszen az időjárás változásával a betegek viselkedése is változik, emiatt nehéz megállapítani az ízületi fájdalmak valódi okát.

Az egyik elmélet szerint a légköri nyomás, illetve a páratartalom változása az oka mindennek. Az időjárás-változás ugyanis nem csak a hőmérséklet csökkenését vagy emelkedését jelenti, a légköri frontok közeledésekor a légnyomás süllyed, a levegő páratartalma pedig megemelkedik. Amikor a légnyomás csökken, az ízületeket körülvevő érzékeny szövetekre ható erő is csökken, ami lehetőséget biztosít számukra a kitágulásra. A kitágult szövetek az egyébként is gyulladt vagy sérült ízületekre nyomást gyakorolnak és ez fokozottabb fájdalomérzetet okozhat.

Természetesen a hidegebb időjárás sem segít, a hidegben ugyanis sűrűbbé válik az ízületekben lévő folyadék, amitől az ízületek merevebbnek érződnek. Emellett az alacsonyabb hőmérséklettől az izmok és inak is merevebbek és több fájdalmat okozhatnak.

Egy másik magyarázat szerint mivel a légköri változások miatt a nyomás megnövekszik, a csontszövet egy többlépcsős gyulladásos folyamatot hoz létre azáltal, hogy többet kezd el termelni olyan gyulladáskeltő vegyületekből, mint például a TNF-alfa vagy az IL-6.

Ha azt hinnéd, hogy azok szerencsésebbek, akik kevésbé változékony időjárással megáldott helyeken laknak, hát tévedsz. A tudósok szerint az éghajlat nem igazán számít ebből a szempontból. Egy tanulmány szerint az enyhe, mérsékelt időjárású San Diego városában élő emberek is megtapasztalják a frontok okozta ízületi fájdalmakat. Sőt, több fájdalomról számoltak be, mint a hidegebb városok, pl. Boston lakosai. A krónikus fájdalom nem válogat lakhely alapján, a légnyomás és a páratartalom ugyanis a világon mindenhol változik.

Időjárás-változás és ízületi fájdalmak: miért történik, mi segíthet?Milyen időjárás a legrosszabb az ízületek számára?

A betegek gyakran panaszkodnak arra, hogy izmaik, ínszalagjaik és ízületeik merevebbek és jobban fájnak a nyirkos, hideg időjárásban, és hogy jobban érzik magukat, tüneteik enyhülnek a meleg, száraz időjárásban. A hideg és nedves időjárás hatással van arra is, hogy az emberek milyen gyakran mozognak és pihennek, ami negatívan befolyásolhatja az ízületek állapotát.

Időjárás-változás esetén azonban lényegében mindegy, milyen irányba indul el a hőmérő higanyszála: a kellemetlen ízületi panaszok hideg- és melegfront hatására egyaránt súlyosbodhatnak.

Időjárás-változás és ízületi fájdalmak: miért történik, mi segíthet?Hogyan tudod az ízületi fájdalmat enyhíteni?

Az időjárás-változást nem tudod elkerülni, de az általa okozott ízületi fájdalmakat tudatos lépésekkel csökkentheted. Íme, néhány tipp:

Őrizd meg a hajlékonyságodat. Jól teszed, ha minden reggel nyújtózkodással kezded a napot! A rendszeres nyújtás és a jógázás kiváló módjai az ízületi hajlékonyság növelésének és az ízületi egészség megőrzésének.

Mozogj rendszeresen. A rendszeres testmozgás az ízületi fájdalmak megelőzésében és kezelésében egyaránt kiemelt szerepet tölt be. A rendszeresen megmozgatott ízületek megőrzik erejüket és mozgékonyságukat. Legjobb a személyre szabott gyógytorna, de kitűnő a séta, a biciklizés és az ízületeket tehermentesítő víz alatti torna is.

Szedj zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminokat. A megfelelő tápanyagbevitel elengedhetetlenül fontos, és a zsírban oldódó vitaminokra érdemes külön figyelmet fordítani. Egy tanulmány szerint a D-vitamin hiánya gyakoribb az ízületi betegségekben szenvedők körében. Az E-vitamin csökkenti az ízületeket romboló oxidatív stresszt és gyulladást. Az A- és K-vitamin ugyancsak erős antioxidánsok. Az optimális felszívódás érdekében ezeket a vitaminokat célszerű zsírral együtt bevinni (például többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakkal).

Használj kurkumát. A kurkuma egy rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő gyógynövény – ezt a tulajdonságát aktív hatóanyagának, a kurkuminnak köszönheti. Számos vizsgálati adat jelzi, hogy a kurkuma csökkentheti az ízületi fájdalmakat, az ízületek gyulladását és merevségét. Rendszeres fogyasztásával segítheted az ízületek védelmét, az ízületek rugalmasságának és mozgathatóságának megőrzését.

Tartsd melegen az ízületeket, ha hidegebbre fordul az idő. Vegyél meleg zuhanyokat vagy fürdőket, nappal öltözz rétegesen (viselj kesztyűt és meleg zoknit), este pedig használj elektromos takarót, vagy tekerd fel a fűtést a lakásban.

Felhasznált irodalom
health.clevelandclinic.org/yes-joints-can-predict-weather/ wexnermedical.osu.edu/blog/can-joints-predict-weather breakingmuscle.com/fitness/joint-pain-and-weather-4-tips-to-ease-discomfort eastsidechirocenter.com/the-effects-of-weather-on-joint-pain-theres-a-reason-there-are-remedies/ webmd.com/pain-management/weather-and-joint-pain
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér