Miközben mindenki a legújabb, legkülönlegesebb szuperételeket keresi, feledésbe merülnek olyan zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények, amelyek már a hazai népgyógyászatban is bizonyítottak, és ráadásul tudományos kutatások is alátámasztották, hogy bizony több oldalról támogathatják egészségünket. Ilyen például a kapor - ismerkedjünk meg most ezzel a fűszernövénnyel kicsit közelebbről!
Miért pont a kapor?
A kapor nem egy olyan különlegesség, amelyet több ezer, vagy akár tízezer forintért kell vadásznunk az internetről, ez a közismert gyógy- és fűszernövény minden boltban, piacon és konyhában megtalálható szinte, és bár jótékony hatásait több száz éve felfedezték (régen a fejfájás és a gyomorfájdalmak kezelésére használták elsősorban), manapság mégsem sokan tudják, milyen egészséges.
Mit tartalmaz egy adag kapor?
Egy nagyjából 2,5 dl bögrényi, frissen vágott kapor tartalma:
– 4 kalória
– 0.6 gramm szénhidrát
– 0.3 gramm fehérje
– 0.1 gramm zsír
– 0.2 gramm rost
– 7.4 milligramm C-vitamin (az ajánlott napi beviteli referencia érték 9.3 százaléka)
– 0.1 milligramm mangán (az ajánlott napi beviteli referencia érték 5 százaléka)
– 675 Nemzetközi Egység A-vitamin (az ajánlott napi beviteli referencia érték 25 százaléka)
– 13.1 mikrogramm folsav (az ajánlott napi beviteli referencia érték 6.5 százaléka)
– 0.6 milligramm vas (az ajánlott napi beviteli referencia érték 4.2 százaléka)
Milyen bizonyított jótékony hatásai vannak a rendszeres kapor-fogyasztásnak?
1. Segíthet csökkenteni a menstruációs fájdalmakat
Egy thaiföldi kutatás eredményei alapján arra lehet következtetni, a kapor képes a menstruációs fájdalmak csökkentésére. Bár a kutatás azt mutatta, a gyógynövények nem képesek olyan erősen hatni, mint egy átlagos fájdalomcsillapító, a hatásuk egyértelműen érzékelhető.1
2. Hasznos lehet az alkalmazása depresszió esetén is
Egy Marokkóban végzett, de az Egyesült Államokban, az American Journal of Therapeutics kiadványban publikált kutatás eredményei alapján látványos eredményeket produkál a depresszióval küzdő betegeknél a kaporkivonat, amelynek ráadásul egyetlen káros mellékhatása sincs.2
3. Csökkentheti a koleszterinszintet
A kapor koleszterinszintre gyakorolt hatását hörcsögökön tesztelték, és arra az eredményre jutottak, hogy a kaporból készült kivonat már egy 30 napos kúrával jelentős javulást tud eredményezni a megemelkedett koleszterinszinten.3
4. Elűzi a rovarokat
Bármilyen hihetetlennek hangzik, a kapor még természetes rovarirtóként is hatásos. A szintén az Egyesült Államokban megjelenő Journal of Food Protection kiadványban közölt cikk szerint a kaporból készült olaj bár az emberi szervezet számára nem veszélyes, a bogarak számára halálos, és már az illatanyaga képes elriasztani a rovarokat. 4
5. Epilepszia esetén is vizsgálták
Az epilepszia kezelése önmagában gyógyszerekkel történik, ám a fejletlenebb országokban azonban régóta használnak erre gyógynövényeket, ezen belül pedig a leghatékonyabbnak pont a kaprot nevezték meg. Tudományos vizsgálatok alátámasztották görcsoldó tulajdonságait, amely vélhetően szerepet játszik abban, hogy epilepszia esetén is használják bizonyos helyeken a kaprot. 5
6. Vitalizál, erőt ad
Általánosságban kijelenthető, hogy az emberi szervezet az energiája nagy részét zsírsavakból képzi. A zsírsavak szinte minden ételben megtalálhatóak, ám nem mindegy, ezek hogy hatnak az emésztésre. Egy texasi egyetem kutatása szerint azonban pont a kaporban található meg az egyik legegészségesebb zsírsav a természetben, amely így nemcsak energiát ad, de az emésztésre is jó hatással van.6
7. Felveszi a harcot a baktériumokkal
Kutatásokkal bizonyított tény szintén, hogy a kaporból készült olajkivonat rengeteg különböző baktériumtípus és gomba semlegesítésére alkalmas7, ráadásul szavatossági idő nélkül, ugyanis az egyik kutatásban például egy 35 évig tárolt kivonattal gyógyítottak.7
8. Megvéd a szabadgyököktől
Az emberi szervezetben képződő szabadgyökök rengeteg súlyos betegséget kialakíthatnak, ha nincs, ami „kioltja” őket. Indiában azonban régóta tudják, hogy a gyógynövényekben, így például a kaporban rengeteg az antioxidáns, amely nem csak gyulladáscsökkentő hatással bír, hanem a már említett szabadgyököktől is megvédi a szervezetet!8
Hogyan tárold és fogyaszd?
Mivel a kapor beszerzése nagyon könnyű, érdemes olyan helyen vásárolni, ahol természetes eszközökkel segítették csak a növekedését. Így ugyanis nincs rajta semmilyen káros anyag, és mosás nélkül is fogyasztható – a mosástól ugyanis könnyedén elhervad. Tárolni átlagosan egy hétig, 10 napig lehet, de lefagyasztva akár hónapokig is eláll. Fogyasztani lehet natúr joghurttal, salátában, halételek elkészítéséhez is tökéletes, és persze a tökkel is remekül harmonizál, de akár szendvicsek ízesítéséhez is kipróbálhatjuk - felhasználási lehetőségei szinte végtelenek.
Hivatkozások: