fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Kedvenc gombócunk sztárja: a szilva. Ismerd meg jobban!

Közeledik az ősz, hát hull a szilva a fáról! Mit érdemes tudni erről a gyümölcsről? Milyen a tápanyagtartalma, kiknek kifejezetten érdemes belőle rendszeresen fogyasztani és hogyan érdemes enni?

plumsHa az őszre gondolok az első képek között megjelenik előttem a szilva is. Fogyaszthatjuk bátran nyersen, lekvárban vagy aszalva, a szilva ugyanis mindenhogy jótékony hatással van az emésztésünkre, vérnyomásunkra. Vitaminokban gazdag és persze ne feledkezzünk meg a jó öreg szilvás gombócról. Ó-ó-ó-ó.

A szilva eredete sajnos a homályba vész, de azért van néhány információnk az előéletéről. Már az ókorban is értékes gyümölcsnek tartották, nem is bizonyítja ezt jobban, hogy a fáraók múmiái mellé aszalt szilvát helyeztek piramisbeli nyughelyükbe. Ezt szánták ugyanis uralkodóik étekének a túlvilág felé vezető útra. Emellett több mint egy tucat szilvafajtáról találunk etruszk és római feljegyzéseket. Úgy tartják mindenesetre, hogy Európában 2000 éve van jelen, és a Kaszpi-tenger környékéről terjedhetett el. A tengeren túlra csak a 17. században jutott el.

A szilva egyébként egy elég furcsa családba tartozik, rokonságban áll az őszibarackkal és a nektarinnal, de még különleges nagybácsinak ott van a mandula is, akivel szintén közös családfán osztoznak. Jelenleg körülbelül 2000 szilvafajta létezik, amelyeknek nem csak az alakjuk, színük, de méretük és ízük is különbözik.

A szilva tápanyagtartalma

A szilva kiválóan beilleszthető többféle diétába is, mivel alacsony a kalóriatartalma és a glikémiás indexe is (GI=39). 1 szem szilva energiatartalma 12 kcal, szénhidráttartalma 3,1 gramm.

De ez még nem minden! A szilva rendkívül gazdag ún. polifenol-antioxidánsokban (egyes források szerint kétszer annyi van benne mint mondjuk a jóval népszerűbb barackban, vagy nektarinban). A polifenolok általában véve rendkívül hasznosak a szervezet számára, támogatják többek között a szív egészségét, de vizsgálatok szerint a szilvában található polifenoloknak mindemellett erős gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van.

Vitamin-és tápanyag-tartalma is figyelemreméltó: A-, K-, B2-, B3-, és B6-vitaminok mellett réz, mangán, magnézium, foszfor és kálium is található benne.

Szilva székrekedés ellen: tényleg jó?

Ha valaki székrekedéssel küzd egész biztos, hogy a tanácsok sorában ott lesz az is, fogyasszon szilvát, vagy szilvalevet. Nos, ez nem csak "népi hiedelem", valóban nagy segítség lehet szorult helyzetben. A szilva magas rosttartalma révén segít lazítani a  székletet, emellett természetes forrása a szorbitol nevű anyagnak, amely enyhe hashajtó hatással bír.  Az aszalt szilva és a szilvalé is alkalmazható ebben az esetben, viszont utóbbinál figyeljünk arra, hogy csak 100%-os változatot vásároljunk.

De várjunk, akkor most az ne is egyen szilvát, akinek nincs gond az emésztésével?! De, bátran, csak mértékkel! Napi 45-85 gramm szilva fogyasztásával csak a jótékony hatásait tapasztalhatjuk, afölött viszont valóban jelentkezhet némi nem kívánt hasmenés is.

Hogyan fogyasszuk a szilvát?

A szilvát magában a legérdemesebb fogyasztani, hisz így nem vesznek el azok a hasznos tápanyagok és vitaminok, amiket nagy mennyiségben tartalmaz. Egy a fontos: mindig alaposan mossuk meg!

Aszalt változatát ehetjük édességként is dió, mandula és egyéb magvak kíséretében. Egyébként remek alapja lehet süteményeknek, lekvároknak is, de ami nem maradhat ki a sorból, az a magyar gasztronómia klasszikus ételének számító szilvás gombóc.

Valami mást is kipróbálnál szilvából? Akkor kattints és nézd meg, hogyan készül a mandulás meggyes szilvás pitetorta!

Felhasznált irodalom
healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér