fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Várandósság
Kollagén terhesség, szoptatás alatt: milyen előnyei vannak?

Kollagén terhesség, szoptatás alatt: milyen előnyei vannak?

Milyen előnyei vannak a baba és az anyuka szempontjából a kollagénpótlásnak terhesség alatt? Érdemes szülés után is kollagént fogyasztani? Kattints!

Kollagén terhesség, szoptatás alatt: milyen előnyei vannak?A babavárás egy csodálatos, igazán különleges időszak, amelyben tulajdonképpen minden a baba egészséges növekedése, fejlődése körül forog. És persze maga az anyuka egészsége körül is, hiszen a kettő elválaszthatatlan egymástól. A várandósság idején fontos vitaminokról, ásványi anyagokról gyakran esik szó, ám van egy hasonlóan kritikus tápanyag, amiről sokan megfeledkeznek: ez nem más, mint a kollagén! Pedig a kollagén megfelelő bevitele nemcsak biztonságos, hanem kifejezetten szükséges a várandósság alatti és utáni időszakban egyaránt. Hogy pontosan miért? Hogyan segíti a kollagén az anyai szervezetet és a kisbaba fejlődését is? Erről szól ez a cikk, olvass csak tovább!

Milyen szerepet tölt be a kollagén az anyai szervezetben?

A kollagén az emberi szervezetben legnagyobb arányban előforduló fehérje, amely különösen nagy mennyiségben található meg a kötőszövetekben, bőrben és a csontokban. A testünkben lévő fehérjék kb. 25-35%-a kollagén. Feladata, hogy támassza és erőssé, rugalmassá tegye a különféle szöveteket. Tudósok máig több mint negyven kollagéntípust azonosítottak.

Az inakban, csontokban, bőrben, hajban és tulajdonképpen minden szövetben jelenlevő I-es típusú kollagénrostok egy grammja 5-10-szer erősebb, mint egy gramm acél!

Várandósság során még fontosabbá válik a kollagénbevitel, hiszen ebben az időszakban nemcsak az anya, hanem a hasában növekvő, fejlődő kisbaba szervezetének is alapvető építőköve. Kutatások is kimutatták, hogy a terhes nők kollagénigénye jelentősen megemelkedik, a kollagén hiánya pedig akár fejlődési problémákhoz is vezethet a magzatnál.

A kollagénraktárak kimerülése az anyánál fáradékonyságot, hajhullást, bőrszárazságot, terhességi csíkokat, ízületi kopást és ebből eredő ízületi fájdalmakat okozhat.

Milyen előnyökkel jár a kollagén szedése terhesség alatt?

A kollagén szedése terhesség alatt teljesen biztonságosnak számít, sőt, kifejezetten ajánlott a plusz kollagénbevitel. Ennek ellenére ilyenkor is érvényes az általános javaslat: terhesség esetén mindig konzultálj a kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítő használatába belekezdenél.

1. Elősegíti a baba fejlődését és növekedését

1. Elősegíti a baba fejlődését és növekedésétA kollagén egy fehérje, amely – mint minden fehérje – aminosavakból épül fel, egészen pontosan glicinből, prolinból, hidroxiprolinból és argininből. A fehérje nélkülözhetetlen az összes testszövet növekedéséhez, fenntartásához és újraépítéséhez, terhesség alatt ezért kiemelten fontos a megfelelő bevitele. Csak így biztosítható az anya egészsége és magzata optimális fejlődése, növekedése.

A szükséges fehérjéhez természetesen elsősorban táplálkozás útján érdemes hozzájutni, ám ez nem mindig megy olyan egyszerűen – főleg a terhességgel járó rosszullét, gyomorégés, étvágytalanság fennállása esetén. Ilyenkor rendkívül hasznos az étrend-kiegészítés!

A kollagéntartalmú étrend-kiegészítő használata azért is előnyös, mert a kollagén peptid különösen jó glicin-forrás: kutatások szerint ez az aminosav kritikus szerepet játszik a magzati fejlődésben, valamint terhes nőknél az egészséges vérnyomás és vérkeringés fenntartásában is.

2. Támogatja a bőr és a haj egészségét

Bőrünk viszonylag gyors ütemben tudja követni testünk változásait, de azért megvannak a maga határai. Terhesség során a külső-belső változások elképesztő gyorsan következnek be, és igencsak megviselik a bőrt. A legismertebb probléma a terhességi csíkok, avagy striák kialakulása, amely jellemzően a 13-21. hét közötti időszakban válik észrevehetővé.

Várandós anyukáknál a bőrszárazság is igen gyakori, a hormonális változások és tápanyagraktárak kimerülése pedig néha hajhulláshoz, száraz, töredezett haj kialakulásához is vezethet.

Jó hír, hogy kutatások alapján a kollagénbevitel növelése segíthet a terhesség során tapasztalt bőr- és hajproblémák megelőzésében, csökkentésében. Bőrünk száraz tömegének kb. 80%-át a kollagén adja, ennek köszönheti rugalmasságát, hidratáltságát. Napi 2,5-5 gramm hidrolizált kollagén peptid bevitele már 8 hét alatt jelentősen javíthatja a bőr rugalmasságát, növelheti a bőr víztartalmát.

A kollagén gazdag olyan aminosavakban, amelyek szükségesek a hajat felépítő fő fehérje, a keratin előállításához. Emellett antioxidáns hatásával védelmet nyújthat a hajnak a káros szabad gyökökkel szemben. Több kollagén fogyasztása a hajat erősebbé, dúsabbá és fényesebbé teheti.

3. Erősíti az ízületeket és a csontokat

A magzatnak tápanyagokra, energiára van szüksége a megfelelő fejlődéshez, ezért egy terhes nőnek többet kell ennie. Ez normál kiinduló testsúly esetén kb. 11,5-16 kg súlygyarapodást eredményez. A plusz kilók növelik a terhelést a csontokon, szalagokon, és a csont- és izomrendszer egyéb részein, ami gyulladást, idő előtti porckopást és fájdalmat okozhat.

Ha ez nem lenne elég, a hormonális változások is legyengítik az ízületeket: a szervezet relaxin és progeszteron hormonokat termel, amelyek kritikusak az egészséges terhességhez, de sajnos a szalagok, ízületek ellazulását is okozzák. Emellett terhesség során az anya szervezetében komoly kalciumvesztés is zajlik, ami ronthatja a csontok, fogak állapotát.

Terhesség alatt érdemes mindent megtenni az ízületek egészségéért, így minimalizálható az ízületet, mozgásszerveket érő károsodás. Kutatások alapján a kollagén peptideket tartalmazó készítmények segítik a kollagéntermelés fokozását a kötőszövetekben és gyulladáscsökkentő hatással is bírhatnak. A kialakult porckopásos fájdalmat már napi 2 gramm kollagén is jelentősen csökkentheti.

Kutatások azt is kimutatták, hogy a hidrolizált kollagén bevitele stimulálja a csontépítő sejteket és az optimális kalciumfelszívódást, így segíthet az erős, egészséges csontozat fenntartásában.

Érdemes-e folytatni a kollagén szedését szülés után is?

Érdemes-e folytatni a kollagén szedését szülés után is?A rövid, velős válasz az, hogy egyértelműen! A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlenül fontos a szülés utáni felépülés alatt. Amellett, hogy a hidrolizált kollagén fogyasztása ilyenkor is támogatja a szövetek helyreállítását, a bőr, a haj, az ízületek és a csontok egészségét, még egyéb pozitív hatásai is lehetnek.

Korábban már említettük, hogy a kollagén nagyon jó forrása a glicin nevű aminosavnak – konkrétan ebből található a legtöbb benne. Kutatások kimutatták, hogy a glicin nyugtató hatással van az agyra, megkönnyíti és felgyorsítja az elalvást, növelheti az alvásban töltött időt. A kollagénpótlás így segíthet a szülés után gyakran fellépő alvászavar, álmatlanság leküzdésében.

A kollagén által biztosított aminosavak nemcsak a fehérjék építőkövei, az emésztéshez szükséges enzimek előállításának is alapvető elemei. Éppen ezért – illetve gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuknak köszönhetően is – a kollagént alkotó aminosavak az egészséges emésztést is segítik.

Kollagéntartalmú étrend-kiegészítőt keresel?

A Netamin Halkollagén peptidek por könnyen emészthető, csaknem 100%-ban hasznosuló, hidrolizált kollagént tartalmaz. Egészen pontosan I-es típusú kollagént, mivel a szervezetben található kollagén kb. 90%-a ebbe a típusba tartozik, ezért ez a legfontosabb. A por hideg és meleg folyadékban is gyorsan feloldódik, semleges ízének köszönhetően bármilyen italba belekeverheted. Ha érdekel, hogyan készíthetsz belőle házilag kollagén italt, kattints ide!

Felhasznált irodalom
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1567872/
womenandfamilynutrition.com/collagen-for-pregnancy
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942872/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401342/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30783776/
scielo.br/j/rbgg/a/fk95TfhxB7mPsmqYRDdHH8K/?lang=en
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22486722/
birthfit.com/blog/2018/09/05/7-key-benefits-of-collagen-for-mamas/
sprooslife.com/is-collagen-safe-during-pregnancy-and-breastfeeding/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Halkollagén peptidek 200 g
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér