Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ízületek, porcok egészsége
Kondroitin, kollagén támogatja az ízületek megfelelő működését

Kondroitin: miért olyan fontos az ízületi porcoknak?

Mi az a kondroitin, hogyan működik, hogyan érdemes használni, mit mondanak róla a tudományos kutatások? Mi a kapcsolat a kondroitin és az ízületek, porcok egészsége közt? Részletes cikkben a válaszok!

Kondroitin támogatja az ízületek megfelelő működésétA kondroitin az egyik legkeresettebb ízület támogató anyag az étrend-kiegészítők piacán, ami annak köszönhető, hogy természetes úton segíti a porcok újjáépítését, valamint fokozza a szövetek regenerációját sérülés vagy edzés után. Gyakran olyan formulákban találkozhatunk vele, melyek glükózamint és MSM-et is tartalmaznak. Az ilyen készítményeket javasolják ízületi fájdalmak, porckopás vagy a porcok életkorral járó természetes kopása, elhasználódása esetén.

Ezeket a hatóanyagokat azért használják gyakran együttesen, mert hasonló mechanizmus révén csökkentik a gyulladást és enyhítik a fájdalmat – ráadásul rendkívül biztonságosak, és nagyon alacsony a mellékhatások kockázata. A kondroitin biztonságosságát és hatékonyságát kutatási eredmények is megerősítik, erre vonatkozóan számos bizonyítékkal szolgálnak.

A Természetes Gyógyszerek Átfogó Adatbázisa (Natural Medicines Comprehensive Database) szerint a kondroitin „valószínűleg hatékony” a térdízületi porckopás tüneteinek kezelésében, és számos egyéb szakértői szervezet is támogatja használatát az ízületi fájdalmak természetes leküzdésére.

Mi az a kondroitin?

A kondroitin az emberi szervezetben természetesen előforduló vegyület (glükózaminoglikán) és az ízületi porcok egyik fő összetevője. Kiváló vízmegkötő képességének köszönhetően „olajozást” és rugalmasságot biztosít a szöveteknek és ízületeknek.

Ha táplálék útján szeretnénk hozzájutni kondroitinhez és glükózaminhoz, akkor valószínűleg a legjobb módszer erre csontleves gyakori fogyasztása.

Ha étrend-kiegészítőt választunk, akkor a kondroitin-szulfát formával fogunk találkozni, ami kondroitin és ásványi sók kombinációja, melyek segítenek javítani a felszívódását.

A kondroitin legfőbb jótékony hatásai

1. Segít a porckopás (artrózis) okozta ízületi fájdalom kezelésében

Ízületi gyulladás, erős térdfájdalom esetén is alkalmazható a hialuronsav és a glükozaminAz artrózis, azaz porckopás az ízületi megbetegedések messze leggyakoribb formája, amely különösen a kézfejet, a térdet és a csípőt érinti. Hazánkban közel 1,5 millió ember szenved a porckopás valamelyik formájában – ennek során a porc elpusztul és fokozott ízületi fájdalom lép fel.

Az eddigi kutatási eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a kondroitin tartalmú készítmények mérsékelten képesek enyhíteni az ízületi fájdalmat több hónapos használatot követően, habár egyesek már ennél hamarabb is észlelik a javulást – különösen, ha más hatóanyagokat is bevetnek, és életmódjukon is változtatnak. A legjobb eredmény érdekében legalább 3 hónapos kondroitin kúrára van szükség.

A Utah Egyetem végezte el az eddigi legnagyobb tanulmányt, ami a kondroitin és glükózamin ízületekre való hatásáról elérhető: több mint 1500 beteg bevonásával vizsgálták meg a kondroitin-szulfát és a glükózamin-hidroklorid szerepét a térdízületi porckopás kezelésében. Megdöbbentő, de a két hatóanyag kombinációja hatásosabban csökkentette az ízületi fájdalmakat a közepes és az enyhe fájdalmat tapasztaló betegek csoportjában, mint egy gyulladáscsökkentő gyógyszer (celecoxib). Fontos megjegyezni, hogy ez egy 6 hónapig tartó, nagyon jó minőségű (randomizált, placebo-kontrollos) kutatás volt.

Egy másik klinikai vizsgálatban 162 kézartrózisban szenvedő betegnek adtak napi 800 mg kondroitin-szulfátot. A kísérleti alanyok 3-6 hónap rendszeres használat után mérsékelt csökkenést tapasztaltak a fájdalomérzetben, a reggeli merevségben és javult az ízületi funkciójuk.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kondroitin a betegek többségénél nem okozott mellékhatást. Ugyanez nem mondható el más fájdalomcsillapító gyógyszerekről, melyek fekélyt, emésztési problémákat, vérnyomás problémákat és egyéb kellemetlen mellékhatásokat válthatnak ki.

2. Segíti a sérülések és edzések utáni regenerációt

Térdfájdalom sportolóknál is gyakoriA kondroitin azok számára is hasznos lehet, akik nem szenvednek ízületi porckopásban: bizonyított, hogy glükózaminnal együtt használva segít megőrizni a porcok épségét, növeli a fizikai funkciót és idősebb korban könnyebbé teszi az önellátást. A kondroitin csökkentheti a fokozott aktivitás (pl. edzés) vagy sérülés okozta ízületi stresszt, mivel segíti a szervezetet a porcképzésben, rugalmasan tartja az ízületeket és szabályozza a test természetes gyulladásos folyamatait.

3. Javíthatja a sebgyógyulás folyamatát és a bőr egészségét

A kondroitint (a glükózaminnal együtt) a sebgyógyulás elősegítésére, bőrproblémák kezelésére, a bőr gyulladásának csökkentésére is alkalmazzák. A kondroitin segíti a szervezet kollagén-termelését, ami nélkülözhetetlen a bőr egészségének fenntartásához, a gyógyuláshoz és a bőröregedés jeleinek leküzdéséhez.

Kondroitin és glükózamin kombinációját gyakran használják sebkötözéskor, még súlyosabb sebek esetén is, emellett horzsolásokra, égési sérülésekre és egyéb bőrsérülésekre is alkalmazzák helyileg, hogy a sebet nedvesen tartsa és felgyorsítsa a bőr regenerációját.

Hogyan is működik pontosan a kondroitin?

A kondroitin az emberi extracelluláris mátrix egyik fő összetevője, amely összekapcsolja a cukor- és fehérje-molekulákat, és fontos szerepet játszik a szövet szerkezeti integritásának fenntartásában. Elsődleges hatásmechanizmusa és előnye, hogy serkenti a porcok regenerálódását, vagyis azt a kötőszövetet, ami kipárnázza a csontok közti területet. Ha a porc elkopik, akkor csontok dörzsölik az ízületek szélét.

A kondroitin belül szorosan együtt lévő szulfátcsoportok alkotnak olyan gátat, amely ellenáll az összenyomásnak, a sokknak és az elektrosztatikus töltéseknek, amelyek károsítják a szövetet. A kondroitin egy összetett szénhidrát, ennek köszönheti sokk- és vízelnyelő képességeit, és emiatt kritikusan fontos ahhoz, hogy az ízület/csont súrlódás nélkül tudjon mozogni. Ezért van, hogy a porcban lévő kondroitin mennyiségének csökkenése az ízületeket degeneráló porckopás (artrózis) egyik fő oka.

A kondroitin a test további részeiben is fontos összetevője a szöveteknek, például a bőrben, a béltraktusban, és az agyban.

Képes-e a kondroitin-szulfát tartalmú étrend-kiegészítő felszívódni?

A kutatások során kérdésessé vált, hogy a szájon át szedett kondroitin-szulfát képes-e egyáltalán közvetlenül beépülni az ízületi porcba. Egyes vélemények szerint a kondroitin-szulfát metabolikus melléktermékei felelnek valójában a klinikai tanulmányokban tapasztalt pozitív eredményekért. Mást mutat azonban az a tanulmány, melyben 20 embernek adtak szájon át szedhető kondroitin-szulfátot, és ennek hatására több mint 200%-kal megemelkedett a kondroitin plazmában mérhető szintje (a csúcsérték a beszedés után 2 órával jelentkezett).

Ebből következően ma már egyértelműen bizonyított, hogy a szájon át szedett kondroitin-szulfát jól felszívódik, és nagy mennyiségben kerül be a porcba, illetve az ízületi folyadékba.

Felhasznált irodalom
https://draxe.com/chondroitin/ http://blog.lifeextension.com/2017/10/the-health-benefits-of-chondroitin.html https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/glucosamine-chondroitin-osteoarthritis.php https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150191/
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér