fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
PH diéta - a lúgosítás vaklárma?

PH diéta - a lúgosítás vaklárma?

A pH alapelveiben nagyon hasonlít a lúgosító étrendhez, a köznyelv gyakran emlegeti együtt, illetve szinonimaként őket. De valóban szervezetünk elsavasodása lenne a felelős sok betegségért és az elhízásért? A lúgosítás lenne a megoldás? Utánajártunk a PH-diéta tudományos hátterének.

A DIÉTA ÁLTALÁNOS LEÍRÁSA

VegetablesA pH alapelveiben nagyon hasonlít a lúgosító étrendhez, a köznyelv gyakran emlegeti együtt, illetve szinonimaként őket. A pH diéta – az elnevezése pontosabb pH étrendként – kifejlesztése Dr. Robert Young nevéhez fűződik, akinek az „A pH csoda“ című könyvével tört utat hazánkban ez a teória.

Elmélete szerint egyetlen betegség létezik a világon, ez pedig a test elsavasodása. Erre vezethető vissza minden rossz közérzet, fáradékonyság, civilizációs problémák (szív és érrendszeri, emésztőszervi betegségek, rák) és a különféle szervi bajok. Az egyetlen betegségnek pedig egyetlen ellenszere van, a lúgosítás.

A lúgosító étrendnek nem célja a fogyás. Természetesen örömmel üdvözölt „mellékhatása“ lehet, de azok, akik tudatosan vágnak bele ennek a diétának az alkalmazásába, alapvetően nem azért teszik, hogy fogyjanak. A diéta képviselői szerint „a szervezet harmóniájának helyreállításával, és ezen belül az anyagcsere-folyamatok kiegyensúlyozódásával a test optimális súlya is beáll, megszabadul a mérgektől és a fölöslegesen raktározott zsírtól is”.

A diéta alapja az az elgondolás, hogy az emberi szervezetben létezik egy sav-bázis egyensúly, amely az ideális működéséhez szükséges. Ha sok olyan ételt fogyasztunk, és sok olyan külső hatásnak tesszük ki magunkat, amelynek következtében a savasság felé tolódik el a testünkben a kémhatás, a szervezetünket arra késztetjük, hogy ellensúlyozza az eltolódást és megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt.

ELŐNYEI

A „savasító ételek” a legtöbb esetben pont azok, amelyeket más szemszögből vagy más tulajdonságuk miatt sem tartunk egészségesnek. A szénsavas üdítőitalok, a feldolgozott élelmiszerek, a gyorséttermi ételek, a mesterséges ízesítők és adalékanyagok elkerülése akkor is mindenkinek jót tesz, ha nem a lúgosító étrend keretén belül teszi meg.

A lúgosító diéta nem pusztán a táplálkozásról szól. Állítása szerint savasító hatással bír a stressz, a mozgásszegény életmód, valamint az ember környezetében használt számtalan vegyi anyag. Lúgosítás ide vagy oda, ha ezektől a lehetőségekhez mérten megszabadulunk, garantáltan fellélegzik a szervezetünk.

A lúgosító étrend – kidolgozói és követő szerint – számos egészségügyi panasz megszűnéséhez vezet el. Érdekes, hogy az elmélet kidolgozói sok olyan életmód-tanácsot javasolnak, melyek bizonyítottan jó hatással vannak a szervezetre, de nem „lúgosító” mivoltuk miatt (ez csak a szerzők hipotézise).

HÁTRÁNYAI

A lúgosító étrend a tudomány mérlegén sajnos nem áll meg, habár tényleg nagyon szép, egyszerű elmélet, túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. A szervezet ugyanis nem egy kémcső, amibe ha lúgos adalékot öntünk, akkor az egész oldatot lúgossá teszi. Az emberi szervezet ennél sokkal összetettebb, számos rendszere van arra, hogy bizonyos helyeken a PH értéket állandó szinten tartsa. Valójában a vér PH értéke egy tizedes értéken belül mozoghat csak, tehát már itt elvérzik az elmélet. Az ételek sem a kémhatásukkal befolyásolják a szervezetet, tekintve hogy a gyomorban is nagyjából állandó a PH-érték, és a bekerülő táplálék PH-értéke is eszerint módosul (nem beszélve az emésztés további, szintén meghatározott PH-értéken történő lefolyásáról). A lúgos vizek fogyasztásával csak a gyomrunkat tesszük ki felesleges munkának (mivel ő ha akarjuk, ha nem, bizony minden erejével az erősen savas PH-t fogja visszaállítani, 1-2 közé).

Hogy szinte minden betegséget a savas PH-érték-re vezetnek vissza, ez még az elméletek szintjén sem áll meg, mivel a savas PH már következmény és nem ok (a rák is azért van savas közegben, mert sok cukrot bont le, nem pedig a savas közeg hozza létre). Kétségkívül vannak PH-beli eltérések a szervezetben betegségek esetén, azok sokkal komplexebb folyamatok következményei, melyeket nem lehet lúgos víz locsolásával megoldani.

A diétát kidolgozó Young házaspár hitelességét legjobban az általuk „mikrozyma teóriának” nevezett blöff leplezi le, amely azt állítja, hogy élőlények savas közegben egy másik élőlénnyé át tudnak alakulni. Ezzel mindazokat, akik figyeltek az ötödikes biológia-órán, és gondolkodó emberek, kizárták soraikból…

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Megéri sanyargatni magad? A Candida diéta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér