fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Karácsony
Mi a legfontosabb? - Gondolataim 2020 karácsonyára

Mi a legfontosabb? - Gondolataim 2020 karácsonyára

Mit taníthat ez a kifordult világ, amit a járványidőszak miatt élünk? Mi a legfontosabb az életben? Benkovics Péter karácsonyi és évzáró gondolatai.

Mi a legfontosabb? - Gondolataim 2020 karácsonyáraSokéves hagyománynak mondható most már, hogy év végén néhány személyes gondolatot osztok meg a Netaminos közösséggel. Az idei év, a koronavírus miatt feje tetejére állt élet nem hagyott választást afelől, hogy miről írjak. Mikor a körülöttünk lévő világ biztosnak vélt alapjai meginognak, joggal teszi fel a kérdést magának az ember: mi az, ami a legfontosabb az életben?

A koronavírus-járvány olyan dolgokat kérdőjelezett meg az életünkben, melyeket biztos dolgoknak véltünk korábban. Egy baráti kézfogás, egy szeretetteli ölelés, látogatás a nagymamánál, egy rég várt utazás: mind hirtelen elérhetetlenné váltak. Mikor pedig értékeink elvesztése fenyeget, akkor tudnunk kell, mit kell a legjobban óvnunk, mihez kell a legjobban ragaszkodnunk. Mi a legfontosabb érték az életünkben?

A koronavírus mindenki életébe hozott nehézségeket, ezért mindenek előtt szót kell ejtenünk a nehézségek szerepéről az életünkben. Idén jelent meg új könyvem, a 60 óra küzdelem, melyben az élet nehézségeiről és az azokhoz való viszonyomról írtam. Nehézségeinket nem választhatjuk, de hogy hogyan tekintünk rájuk, az már választás kérdése. Victor Frankl holokauszt-túlélő így foglalta össze: „nem az a lényeg, hogy mi mit várunk az élettől, hanem hogy az élet mit vár tőlünk”! Aki az élet elkerülhetetlen nehézségeire sorscsapásként, magára pedig áldozatként tekint, annak az élete keserű lesz. Aki viszont tanítómesterként tekint az élet által ránk mért, sokszor valóban lesújtó megpróbáltatásokra, az célt és értéket talál az életben. Frankl szavai élet és halál, boldogság és boldogtalanság között tesznek különbséget. A választás pedig a miénk, hogy mi hogyan viszonyulunk életünk nehézségeihez.

Hiszem, hogy mint minden megpróbáltatás, a koronavírus-járvány is keserű, de végül gyümölcsöt termő tanulságokat hordoz azok számára, akik nyitottak magukat és elgondolásaikat akár alapjaiban átformálni. Szerettek elvesztése mindenképp tragédia, a hegek megmaradnak, de szorongattatásunk mélyén kincset találhatunk.

Úgy gondolom, a koronavírus-járvány pont arra mutatott leginkább rá, hogy az emberiség jó része, talán mi magunk is érték-válságban élünk. A valójában fontos dolgokkal sokszor nem törődünk, és mellékes dolgokat istenítünk helyettük. A pénz, a hírnév és az élvezetek a legtöbb ember legfontosabb értékei, de értéktelenségük azonnal lelepleződik akkor, mikor emberi kapcsolataink elmúlásának lehetőségével kell szembe néznünk.

Kutatások bizonyítják: életük végén az emberek sosem bánják azt, hogy nem dolgoztak többet, hogy nem lettek híresebbek, hogy nem merültek el jobban a gyönyörökben. Szinte kivétel nélkül mindenki azt bánja, hogy nem fordított elég figyelmet a kapcsolataira. A koronavírus-járvány most elénk hozta ezt a dilemmát. És ez lehetőség a változtatásra.

Mikor alapvető emberi kapcsolataink is veszélybe kerülnek, akkor szembesülünk azzal a csendes, de hatalmas igazsággal, hogy életünk egyetlen valóságos értéke: a kapcsolataink. Kapcsolatunk szeretteinkkel, barátainkkal, embertársainkkal és kapcsolatunk az egyéni meggyőződésünk szerinti természetfelettivel, az élet forrásával és értelmével. Talán éppen azért történik ez az egész őrület a világban, hogy az emberiség rádöbbenjen erre. Hogy lehulljon a lepel és meglássuk: miközben hajtjuk a pénzt, az elismerést, az élvezeteket, közben elhanyagoljuk és tönkretesszük azt, ami a legfontosabb: a kapcsolatainkat.

A koronavírus-járvány miatt megtapasztaljuk, hogy elveszíthetjük kapcsolatainkat. És rájövünk, hogy azok nélkül üres az élet. Ez a tragikus tapasztalat azonban virágba boríthatja az előttünk álló jövőt, mivel megláthatjuk pótolhatatlan értékét az életnek. Most látjuk meg igazán az értékét a még meglévő és az előttünk álló kapcsolatainknak szeretteinkkel, barátainkkal, Istenünkkel. Mit számít pénz, hírnév, gyönyör? Végső soron semmit. Kapcsolataink és az azokon keresztül oda- és visszaáramló szeretet az egyetlen valóság ebben az életben. Minden más füst csupán.

Sajnálom, hogy idén nem írhattam mézeskalács-illatú karácsonyi köszöntőt. De sokszor nem az a szükséges, ami kívánatos. Sokszor a keserű gyógyír terem egészséget, örömöt és boldogságot. Az egészséges életmód is erről szól: áldozatot hozni a jelenben egy nagyobb jóért a jövőben.

A 2020-as karácsony alkalmából kívánom neked, hogy mostantól az igazán fontos dolgokat helyezd első helyre: a kapcsolataidat! A múlt már elmúlt, az elkövetett hibákat hátra kell hagyni, de a jövő a te kezedben van! Hogy milyen értékekre helyezed a hangsúlyt ettől a perctől fogva a tetteiddel: ez csak rajtad múlik! Éppen most valakinek a te segítségedre van szüksége. Keresd meg őt. Add meg neki. Ha kell, tettekkel, ha kell, hallgatással és csenddel. Boldogság és békesség vár.

A Netaminnál mi arra tettük fel az életünket, hogy segítsünk egészségesebben és boldogabban élni mindenkinek, aki erre nyitott. 2021-ben is mindent megteszünk majd, hogy jó testi és lelki egészségben tudjál kapcsolataidban élni, a kapcsolataidat ápolni és azokban kiteljesedve - boldogságra találj!

Szeretettel:

Benkovics Péter

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Ünnep - átéled vagy csak ott vagy?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal