Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Mi az a likopin és miért lehet fontos a rendszeres fogyasztása?

Mi az a likopin és miért lehet fontos a rendszeres fogyasztása?

A likopin az a a molekula, mely többek közt a paradicsom piros színét adja - de fontos tudni róla, hogy erős antioxidáns, így csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben pedig véd a káros UV-sugaraktól. Olvass tovább!

Mi az a likopin és miért lehet fontos a rendszeres fogyasztása?A likopin egy karotinoid, amely leginkább onnan ismert, hogy paradicsom piros színét, valamint a grapefruit rózsaszín árnyalatát adja. Ám nem azért fontos róla beszélni, mert a természet színezékként használja – hanem mert rendszeres fogyasztása akár életet is menthet!

A likopinnak rengeteg egészségmegőrző hatása van antioxidáns tulajdonsága miatt. Hogy csak néhány, a tudomány által már megerősített szerepét említsük a hosszú listáról: csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben pedig véd a káros UV-sugaraktól.

Hogy milyen elképesztő eredményeket lehet vele elérni a rák elleni harcban is, azt remekül mutatja egy 2001-es vizsgálat, melyben a kutatók paradicsomalapú likopint építettek be prosztatarákos páciensek étrendjébe. A vizsgált betegek 73 százalékánál csökkent a daganat növekedése a rendszeresen adagolt likopinnak köszönhetően.

Ez azonban még mindig nem minden: a vizsgálatok alapján elmondható, hogy hatékony lehet a vastagbél- és végbélrák elleni harcban, de a tüdőrák, a mellrák és a hasnyálmirigyrák megelőzésében is nagyon fontos szerepet tölthet be a likopin rendszeres fogyasztása. A rákos betegségek megelőzése mellett pedig a szívbetegségek és a szürkehályog kialakulását is gátolhatja.

A likopin a leghatékonyabban a paradicsomból nyerhető ki, a legerősebb koncentrációban pedig a paradicsomszószban, sűrített paradicsomban, ketchupban, valamint a paradicsomlében található meg.

A megfelelő eredmény eléréséhez az ajánlott napi beviteli mennyiség a likopinból minimum 20 milligramm, ám ahhoz, hogy ezt nyers, friss paradicsomból kinyerjük, nagyjából egy kilót kellene ennünk mindennap. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, szokjunk rá a paradicsomlére, ebből ugyanis egy nagy pohár már elég az egész napra, vagy használjunk likopin-tartalmú étrend-kiegészítőt (megjegyzés: a Netamin kínálatában ilyen pl. a ProsztaMix 9 kapszula férfiaknak, vagy a Multivitamin nőknek tabletta).

A likopin ráadásul csak jót tud tenni, túladagolásáról, esetleges mellékhatásairól nincs ismert szakirodalmi adat.

Felhasznált irodalom
encyclopedia.com/medicine/diseases-and-conditions/pathology/lycopene livestrong.com/article/377536-how-much-lycopene-should-i-take-a-day/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Miért érdemes a férfiaknak kurkumát használni? Íme 6 ok!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér