fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyerekek egészségéről felnőtteknek
adható-e spirulina alga gyerekeknek

Spirulina alga: adható-e gyerekeknek? Itt a válasz!

A spirulina egy tápanyagokban hihetetlenül gazdag, kék-zöld algafajta, amit napjainkban a világ egyik legegészségesebb élelmiszereként tartanak számon. A spirulina alga egy igazi szuperétel (superfood). Ha kíváncsi vagy, adható-e gyereknek és ha igen, milyen mennyiségben, olvasd el erről szóló cikkünket!

adható-e spirulina alga gyerekeknekA spirulina egy tápanyagokban hihetetlenül gazdag, kék-zöld algafajta, amit napjainkban a világ egyik legegészségesebb élelmiszereként tartanak számon. Habár nagyon hosszú ideje létezik (kb. 4 milliárd éve, ugyanis a Földön létrejött első élőlények egyike), és az emberiség történelme során többször is felfedezték jótékony hatásait, igazán csak a modern tudomány tudta minden kétséget kizáróan igazolni, hogy a spirulina tökéletes táplálék.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a spirulinát gyerekek is fogyaszthatják-e, egészséges, illetve biztonságos-e számukra. A válasz nagyon röviden: igen, de ha bővebben is érdekel a téma, olvass tovább!

Mit adhat a fejlődő szervezetnek napi 1 adag spirulina alga?

A spirulina rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek a gyermekek fizikai és mentális fejlődéséhez. Íme, csak néhány példa ezekre:

  •  A kalcium szükséges a csontok megfelelő növekedéséhez, a normál izomműködéshez és a véralvadáshoz.
  • A vas megelőzi a vérszegénységet, részt vesz az energiatermelésben, és közvetlenül hat a gyermekek hangulatára és koncentrálóképességére.
  • A béta-karotin (A-vitamin) alapvető szereppel bír a fertőzések elleni helyi védekező mechanizmusok megerősítésében.
  • A magnézium szükséges a szív, az idegek és a bélrendszer megfelelő működéséhez.
  • A B-vitaminok nélkülözhetetlenek a normális bélműködéshez, a zsír-, szénhidrát- és fehérje-anyagcseréhez, illetve energiát szolgáltatnak a testnek.

A spirulina hatása az alultáplált szervezetre

Világszerte sok olyan ország van, ahol a gyermekeket az alultápláltság veszélyezteti. Számukra a tápanyagokban gazdag, vitamin- és ásványi anyag szükségleteiket kielégíteni képes élelmiszerekhez való hozzájutás élet-halál kérdése is lehet.

Számos kutatást végeztek már, olyan országokban, mint Mexikó, Kína, India vagy Togo, melyek bizonyították, hogy a napi rendszerességgel adott spirulina alga javítja a gyermekek egészségét és segíti az éhezés leküzdését.

Egyik ilyen esetben az afrikai Szent József rend apácái spirulina termesztésébe kezdtek, hogy a helyi, súlyos alultápláltságban szenvedő gyerekeken és csecsemőkön segíthessenek. Az eredmények szinte alig várattak magukra, és a gyerekek egészsége és testsúlya is egészen lenyűgöző mértékben javult.

Egy másik tanulmányban csernobili gyerekeken vizsgálták a spirulina hatását, akik a radioaktív talajban termesztett ételek fogyasztása miatt sugármérgezést szenvedtek. Ettől immunhiányosak és vérszegények voltak, valamint szörnyű allergiás tünetekkel küzdöttek. Napi 5 gramm spirulina mindössze hat hét alatt drámai felépülést ért el náluk.

Ezek mellett a spirulina igen hatékonynak bizonyul az A- és B-vitamin-, a cink-, és a vashiány kezelésében is, továbbá több kutatás szerint a veszélyes fertőzések (pl. szem- és bőrfertőzések, hasmenés) megelőzését is segíti.

Spirulinával leküzdhető a tápanyaghiány!

Sajnos a tápanyaghiány egyáltalán nem csak harmadik világbeli országokban probléma. Magyarországon például minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott. Kutatások kimutatták, hogy a túlzott kalóriabevitel ellenére kifejezetten gyakori, hogy a túlsúlyos egyének – így a gyerekek is – vitamin- és ásványi anyag-hiányban szenvednek. Ilyen állapotban még a bevitt vitaminok is rosszul hasznosulnak, ráadásul romlik az immunfunkció és a diabétesz kockázata is megnő.

A spirulina azonban ilyenkor is segít, ugyanis a tudományos vizsgálatok alapján a fehérjéből, szénhidrátokból és zsírból álló sejtfalának köszönhetően a benne lévő tápanyagok biológiai hasznosulása sokkal jobb más élelmi forrásokhoz, különösen a növényekhez képest.

Biztonságos-e a gyermekek számára a spirulina fogyasztása?

A fentebb említett kutatásokból is jól látható, hogy a spirulina fogyasztása nem csak felnőttek, hanem gyerekek számára is rendkívül hasznos, sőt, talán ők az a csoport, akiknek leginkább előnye származhat belőle. A gyermekek szervezete – még alultápláltság vagy betegség esetén is – nehézségek nélkül képes felszívni és hasznosítani a spirulina tápanyagait.

Nagyon fontos viszont az, hogy mindig megbízható forrásból szerezzük be a spirulina tartalmú étrend-kiegészítőket. Sajnos egy részük nehézfémekkel (ólom, higany, kadmium) vagy veszélyes baktériumokkal szennyezett, így csak a laboratóriumban tesztelt készítmény lehet teljesen biztonságos (ilyen a Netamin Spirulina is).

Hogyan, és mennyit fogyaszthatnak spirulinából a gyermekek?

A gyerekeknek is nyugodtan adható tabletta formájában a spirulina – érdemes kisebb méretűt választani (pl. 250 mg-os tabletta) erre a célra. Ha még nem tudnak, vagy épp nem hajlandóak lenyelni tablettákat, akkor azokat porrá törve (pl. egy mozsár segítségével) és a kedvenc ételébe vagy italába (pl. gyümölcslébe) keverve is odaadhatjuk neki.

Az ideális dózis számos tényezőtől függ: fizikai aktivitás, táplálkozás, életmód, stb. Ezért a legjobb, ha először kis adaggal kezdünk (1 tabletta), majd fokozatosan növeljük, míg el nem érjük az optimális mennyiséget.

Életkortól függetlenül, akár napi 2 gramm spirulinát is adhatunk gyerekeknek. A pozitív hatás eléréséhez legalább 6-8 hét folyamatos szedés szükséges.

 

Felhasznált irodalom

  • Parry E.I.D. (India) Limited (2014) Spirulina for Children. Parry Nutraceuticals Division. Dare House, 4th Floor, # 234, N.S.C. Bose Road, Parrys Corner, Chennai – 600001, India. www.parrynutraceuticals.com.

  • spirulina.network/blog/5-good-reasons-to-add-spirulina-to-your-childrens-diet/

  • researchgate.net/publication/273259635_Nutritional_value_of_spirulina_and_its_use_in_the_preparation_of_some_complementary_baby_food_formulas

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Spirulina Alga tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal