fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Nyári egészségvédelem
Tippek a nyári szünetre szülőknek

Együtt, aktívan: tippek a nyári szünet közös eltöltéséhez, szülőknek

Tippek a nyári szünetre szülőknekSzülőként kihívást jelenthet a nyári szünetben elég inger gazdag programot kitalálni az óvodai/iskolai nyüzsgéshez szokott kisgyerekeknek, hogy ne az unatkozós nyafogás legyen napirenden. Ha így nyár közepére elfogyott volna a lendületed, olvasd el tippjeinket és próbáld ki azt, amelyik szimpatikus és számodra hasznos lehet a gyerekek korától, számától függően!

Alapelvek az otthon lét alatt

Van pár dolog, amit érdemes tartani egy átlagos otthoni napon - el lehet térni időnként, de hosszú távon nem érdemes.

Egyik ilyen az elegendő alvás - itt az alkalom, hogy mindenki behozzon egy kis lemaradást. Végre nem kell hajnalban kelni, rohanva reggelizni/csomagolni - elvégre azért van a nyári szünet többek között, hogy kipihenje magát az ember. Ne tervezz kora reggel induló programokat, inkább élvezd ki te is, ha épp tovább lustálkodnak a gyerekek is ilyenkor.

Elegendő testmozgás - lehet mesét nézni időnként, olvasni, rajzolni, de általában az egész nap jól elvolt üldögélésből lesznek estére a meghibbant ördögfiókák. Ha pedig te is hosszú órákat töltesz egy helyben az irodában az év többi részében, neked sem fog megártani az aktív pihenés.

Elegendő pihenés - fontos az egyensúly, mozgás pihenés nélkül ugyan úgy ártalmas, mint a mozgás nélküli életmód. Ne görcsölj rá, hogy mindent bele tudj egy napba suvasztani, van, hogy a kevesebb több!

Rendes ételek - lehet, hogy van, aki nem érzi magán több napi lángos/virsli/fagyi ebéd után sem, hogy megárt neki, de azért valljuk be, nem ez a kulinária és egészséges táplálkozás csúcsa. Nem kell konfitált lazacfilét spenóthabbal rittyenteni minden nap ebédre, de érdemes odafigyelni ilyenkor is, mit eszünk. Komfortérzetünk is meghálálja, a növésben lévő szervezetnek pedig különösen fontos, hogy milyen bevitt tápanyagokból tud építkezni.

Legyen B-terv, ha az időjárás közbe szólna! Az idei nyár elég szeszélyes, ne csak kánikulára legyenek terveid! Ha úgy alakul, hogy hosszú nadrágban sem sül meg az ember, akkor csináld azt, amiről az előző heti kánikula alatt ábrándoztál és a forróság miatt nem csináltad!

És akkor jöjjenek a tippek:

Tippek a nyári szünetre szülőknekFőzés és házimunka

Biztos nem erre számítottál, mikor a cikk címét olvastad, de ha épp nincs konkrét program, akkor sok mindenbe bele lehet vonni a gyereket, ha eddig nem tetted. A kicsik nagyon büszkék tudnak lenni magukra, ha valami felnőtteset csinálhatnak. Lehet te utálsz port törölni, de ne öld ki a gyerekből a lelkesedést, ha ő pont erre vágyik. Sokszor az ember lerázza a lábatlankodó ajánlkozó segítséget - persze gyorsabb és szebb/precízebb/finomabb akár amit felnőttként megcsinálsz, de ne mindig ez legyen a szempont. Később pedig hajlamosak vagyunk panaszkodni, ha egyedül ránk marad minden házimunka. A konyhában rengeteg dolog van, amit rá lehet bízni a gyerekekre - kortól függően oszthatsz rá reszelést, aprítást, gyúrást, mérést, adogatást. Lényeg, hogy ne azt lássa, hogy ki van zárva, nem elég ügyes, hogy rá bízz valamit és ne is csak azt, hogy te mártírként végigszenveded gyorsan a kötelességeket egyedül. Ki tudja, nem a te lányod/fiad lesz-e a következő generáció Michelin csillagos séfje? Válasszatok ki együtt valamilyen egészséges receptet - akár desszertet és készítsétek el együtt. Ilyenkor van idő a reggeli szendvicseknek is vicces arcokat csinálni zöldségből, olajbogyóból.

Pancsolás

Ha meleg, akkor pancsolás. Azon szerencsések, akiknek van kertje, egész vízi játszóteret berendezhetnek maguknak - gyerekfantáziával már egy locsoló és egy felfújható medence is izgalmas tud lenni. Lehet kreatívkodással egybe kötve a bedobált szórólapokból egész hajóflottát építeni. A műanyag játékok nagy része is alkalmas a fürdetésre, műanyag kupakokból és egyebekből pedig mindenféle úszó tutaj vagy víztároló válhat. Akinek csak erkélye van, oda is lehet lavórban kihelyezni luxusmedencét vagy tavat a műanyag állatkáknak.

Kertészkedés

Kertészkedj a gyerekkel, vegyetek saját palántát, virágot neki, amiről neki kell gondoskodni. Itt megint a kertes házban lakóknak van előnye, de az erkélyen vagy a gyerekszoba ablakában is lehet nevelgetni valamit. Ha ehető növénnyel bíbelődtök, akkor azt is megtanítod a gyereknek, hogy mennyi törődést igényel akár egy kis ízt adó fűszer is. Ez segíthet neki megérteni később, milyen fontos a környezettudatos vásárlás és élet, hogy ne pazaroljunk és legyen alapvetés, hogy a boltok polcai roskadoznak - abban valakinek rengeteg munkája és ideje benne van.. Az pedig külön öröm, mikor a saját termesztésű bazsalikom van a tésztán, vagy az ablakból tépjük együtt a limonádéhoz a mentalevelet - jobb étvággyal fogy az étel. Ha egyébként nem vagy nagy növényszakértő, vásárlásnál kérj segítséget az eladótól, mi érezné jól magát az adott fényviszonyok közt és milyen föld, mennyi víz kell a növénynek - ne kudarcélmény legyen a projectből. Lehet külön program együtt elmenni egy kertészetbe és választani - némelyik bolt olyan, mint egy mini paradicsom, csupa illat, szín és nyugalom.

Ha önmagában a locsolgatás és gyomlálás nem elég izgalmas a csemetédnek, készíthettek közösen tündér vagy manókertet. Tegyél egy lapos cserépbe földet, szórjatok bele fűmagot. Ahova kisházat, utat vagy egyebet szeretnétek, azt a részt hagyjátok ki. Lefordított cserépből, műanyag dobozkából (akár üres vitamintartóból, amiről leszedted a címkét) egy alkoholos filc segítségével készítsetek házikót vagy összekötözött botokból indiánsátor alakú bungalót. Kis kavicsokból rakhattok ki utat, hurkapácából és papírból csinálhattok napernyőt a "lakóknak". Ha kész, locsolgassátok minden nap, egy hét múlva már vadregényes miniatűr kertetek lehet. Beletűzhettek napelemes lámpát, legelhetnek benne a játék pónik - ne fogjátok vissza a fantáziátokat!

Mezítlábazás/mezítlábas park

Mezítlábazzatok! Akinek kertje van, valószínűleg amúgy is ezt csinálja. De izgalmasabbá lehet tenni a dolgot úgy, ha mezítlábas ösvényt építetek. Lehet tálcákban egymás mellé kitenni kavicsot, homokot, mulcsot, nagyobb köveket, vagy akár mohát és azon végigmenni - vállalkozó szelleműek csukott szemmel is próbálkozhatnak :). Ha pedig erre nincs lehetőségetek, menjetek el egy szimpatikus árnyékos játszótérre, és te is vedd le a cipőd. Az ember felnőttként hajlamos elfelejteni, milyen jó érzés a talpunknak a szabadság, amikor nyomot hagyhatunk a homokban, érezhetjük a talaj egyenetlenségét. Azt tudtad, hogy a gyógytornászok is elsőként ezt javasolják a talpboltozat problémáira? Minél többet jártok egyenetlen talajon mezítláb, annál egészségesebb lesz a lábatok. Szóval ne szólj rá a gyerekre, hogy koszos lesz a talpa, dobd le te is a szandálod! Betonon viszont semmi egészségügyi haszna nincs a mezítlábazásnak, úgyhogy ha megtetszett a dolog, inkább nézz utána, hogy a környéken van-e mezítlábas ösvény vagy park!

Sátrazás/bunkerépítés

Minden gyerek szeret bunkert építeni és elbújni. Külön izgalmas lehet a kertben sátorban aludni, mégis biztonságos, mert félig otthon van az ember. Sátorban fekve este sokkal izgalmasabb beszélgetni is a sejtelmes zajokban. Kert nélkül is lehet sátrazni. Vegyél elő egy popup strandsátrat, béleld ki kényelmes díszpárnákkal, vagy tedd bele a gyerekágy matracát. Ha van karácsonyról maradt elemes fényfüzéred, akkor varázslatos kis búvóhelyet tudtok berendezni, ahol elemlámpával lehet olvasni vagy könyvet nézegetni este.

Kalandpark

Aktív, kimozdulós programnak jó lehet egy kalandparkot felkeresni. Jó levegőn tudja a gyerek kimozogni magát, ha nagyobbacska már, akkor akár együtt is mászhattok. A biztosítás használata miatt pedig felelősséget és egészséges fegyelmet is tanul közben.

Tippek a nyári szünetre szülőknekTestmozgás

Sportoljatok együtt! Meglepően jól együtt lehet működni egy futóbiciklis gyerekkel is. Kérd meg, hogy kísérjen el bicajjal, korival, futóbiciklivel amíg te futsz. Ha nagyobb gyerekről van szó, akkor már lehet együtt tekerni is. Ha nem szeretsz kocogni, akkor menjetek ki egy parkba és tollasozzatok, frizbizzetek vagy csak labdázzatok! Ez lehet akár napi rutin a szünidő alatt. Ha túl meleg van, vagy esik az eső, kipróbálhattok benti sportokat is - menjetek el közösen úszni vagy falat mászni például, a legtöbb hely fel van készülve egész kicsikre is.

Legyél turista egy napra

Turistáskodj a saját városodban! Gondold át, mit néznél meg ha külföldiként csöppennél a lakhelyedre. Sétáljatok a belvárosban, üljetek be egy limonádéra egy kellemes teraszra, fotózz, menjetek múzeumot látogatni. Ha van egy kimustrált fényképezőgéped amit nem féltesz és nem kell sok mindent állítgatni rajta, egy nagyobb ovisnak már odaadhatod, ha érdekli a dolog. Egész más nézőpontból fogod látni a dolgokat, ha visszanézed a képeit. Beszéljétek át, mi tetszett neki a legjobban, mi volt így más, hogy nem csak mentek a megszokott dolgokat intézni, másnak látta-e így a környéket.

Tippek a nyári szünetre szülőknekKézműveskedjetek

Egy nagy bicajozás, játszótéren ugrálás vagy futkározás után jól jön, ha van valamilyen pihentető program tipped is a nap hátralevő részére. Megszámlálhatatlan mennyiségű ötletet találhattok a neten, ha szerettek alkotni. Lehet gyöngyöt fűzni, origamizni, karkötőt szőni, festeni, kosarat fonni régi papírokból vagy akár varrógéppel együtt varrni - kinek mihez van kedve és mennyi pénzt akar áldozni az alapanyagokra. Keressetek együtt videót, inspirálódjatok, aztán álljatok neki a munkának!

Társasozzatok

Szintén pihenős délutáni program lehet nem csak otthon, de akár egy piknikpléden a strandon társasozni. Ha olyan típus vagy, akinek még az egész gyerekszobája meg van a pincében összecsomagolva, akkor túrd elő a régi kedvenceidet. Ha megtalálod az igazi régi retro Gazdálkodj okosan!-t, akkor játék közben mesélhetsz gyerekkorodról és az akkori életérzésről.

Tippek a nyári szünetre szülőknekNaplemente/csillagnézés

Keressetek egy jó helyet a közelben, ahol lehet naplementét nézni - sőt, akár maradhattok csillagnézésre is. Ha egyébként korán kell feküdni, akkor már az is izgalmas önmagában, hogy tovább lehet kivételesen fenn maradni. Egy pléden összebújva jó alkalom lehet hullócsillag várás közben átbeszélni, mit kívánna, ha bármit lehetne.

Igazából mindegy mit csináltok, csak legyetek tényleg együtt, beszélgessetek, hallgasd meg akkor is, ha sokáig mondja és valami olyat ami a te világodtól egészen távol áll :). Lazuljatok, töltődjetek és te is próbálj egy kicsit kiszakadni a megszokott rohanásból és felébreszteni a benned lakó gyereket, akinek az egész világ egy nagy kaland!

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Gyerekek egészségre nevelése: tedd játékossá!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér