Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Alig eszem mégis hízom miért van ez

„Miért nem fogyok, ha szinte alig eszek valamit?” Itt a válasz!

Úgy érzed, hogy „szinte semmit” sem eszel, mégsem indul be a fogyás? Sőt, talán a diéta ellenére még híztál is? Ne izgulj, egyáltalán nem vagy egyedül, ugyanis nagyon gyakran fordulnak hozzánk ezzel a problémával. Összegyűjtöttük azokat a gyakori okokat, amelyek miatt sehogy sem akar mozdulni a mérleg nyelve!

Ilyen bonyolult rejtéllyel még a legjobb krimi regényekben is ritkán találkozhatunk: úgy érzed, hogy „szinte semmit” sem eszel, mégsem indul be a fogyás? Sőt, talán a diéta ellenére még híztál is? Frusztráló érzés ez, amire nem vágyik egy fogyókúrázó sem, hiszen a plusz kilóktól amúgy sem könnyű feladat megszabadulni – hát még ha ilyen akadályok is gördülnek elénk.

Ne izgulj, egyáltalán nem vagy egyedül, ugyanis nagyon gyakran fordulnak hozzánk ezzel a problémával. Ezért mi most elhatároztunk, hogy legjobb tudásunk szerint igyekszünk segíteni a „rejtély” megfejtésében. Összegyűjtöttük azokat a gyakori okokat, amelyek miatt sehogy sem akar mozdulni a mérleg nyelve!

1. Koplalsz (vagyis nem eszel eleget)

Igen, látszólag szembemegy mindenféle logikával az, hogy azért nem fogysz, mert nem eszel eleget. Hiszen a fogyás legfontosabb eleme, ami nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen, az a kalóriadeficit (kevesebb kalóriát kell bevinnünk, mint amennyit elégetünk). Ez vitathatatlan tény, ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mértékben csökkented le a kalóriabeviteled. Általánosan elfogadott ökölszabály, hogy SOHA nem szabad nőknek 1200 kalória/nap, férfiaknak pedig 1500 kalória/nap alá menni. A fokozatosság is fontos: kezdetben érdemes csak napi 3-500 kalóriával kevesebbet bevinni, ami heti 0,5-1 kg (havi 3-5 kg) fogyást eredményez. Ha a fogyás leáll, akkor érdemes tovább csökkenteni.

A drasztikus diétázás, azaz a koplalás először hozhat viszonylag gyors súlyvesztést, de csak ideig-óráig tartható fenn, utána még nagyobb falási rohamok gyötörhetnek. A visszahízás (sőt, még több plusz kiló felszedése) lényegében elkerülhetetlen. Ráadásul túlzott koplalás hatására a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol, és pont azokat a funkciókat lassítja le, melyek a sikeres fogyókúrához szükségesek: a pajzsmirigy működése, az anyagcsere és a vérnyomás. Nőknél rendszertelen menstruációhoz is vezethet, ami kihat a hormonháztartásra és hízást eredményezhet.

2. Csak azt HISZED, hogy alig eszel valamit

Valószínűleg ez a leggyakoribb fogyókúrás hiba mind közül. Sokan beleesnek ebbe a hibába, mivel a legtöbb ember NAGYON rosszul méri fel azt, hogy mennyit eszik összesen egy nap folyamán. A megrögzött kalóriaszámolgatás sem egészséges, de a kezdetekben, főleg ha még nem vagy „tapasztalt” fogyókúrázó, érdemes utánanézned és lejegyezned az ételek kalóriatartalmát. A legjobb megoldás, ha étkezési naplót vezetsz.

Az étkezési napló a fogyni vágyók egyik leghatékonyabb fegyvere a fölös kilókkal szembeni harcban. Ha leírod, hogy mit ettél (rögtön, amint megetted), akkor nem lesz semmi rejtegetnivalód magad előtt. Nem fogsz megfeledkezni kisebb étkezésekről, nassolásokról. Nem hagyatkozol emlékfoszlányokra („mit is ettem a reggeli rohanás közben?”). Nem becsülöd alul az ételadagokat. Az étkezési napló nem csak a diétás bakikra vethet fényt, hanem a viselkedéseden is változtat, hosszú távon, ugyanis tudatos döntésekre szoktat rá. Ne feledd: a szó elszáll, az írás megmarad!

3. Türelmetlen vagy

Akárhogy is nézzük, még ha minden tőlünk telhetőt meg is teszünk, csodák nincsenek: a látványos fogyás nem egyik napról a másikra történik. Sokan a kalóriacsökkentés után szinte azonnali, drámai átváltozást várnak – de persze legtöbbször hiába. Ha elmúltál 40 éves, akkor pedig különösképpen nehéz a rapid fogyás, hiszen az életkorral lassul az anyagcsere, a test hormonális és egyéb változásokon esik át, és még a zsírszövetekhez is jobban ragaszkodik, mint korábban.

Megeshet, hogy 4 hét alatt alig 1 kiló súlyfeleslegtől sikerül megszabadulnod, amiből egyből arra következtetsz, hogy valamit nem csinálsz jól, vagy esetleg probléma van az anyagcseréddel. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy ilyesmiről lenne szó. Ne feledd, minden kezdet nehéz: a döcögős indulás még nem jelenti azt, hogy később ne gyorsulhatna fel a fogyásod, és ne tudnál jóval több kilót leadni. A lényeg, hogy ne térj el a tervedtől, tartsd magad a diétához, és légy türelemmel!

4. Hormonzavar akadályoz a fogyásban

Sajnos előfordulhat, hogy azért fogysz nagyon nehezen, mert valamilyen egészségügyi (legtöbbször hormonális eredetű) probléma akadályoz ebben. A leggyakrabban pajzsmirigy-alulműködés áll a háttérben. Ilyenkor az alulműködő mirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, mely fenntartaná a normális anyagcserét. Emiatt a beteg fáradékonyabb, lassabb, aluszékony, fázékony, és jóval könnyebben rakódnak rá a kilók. A pajzsmirigy-alulműködés jól gyógyítható (ebben természetes módszerek is segíthetnek), a hormonszint normalizálása után pedig a felszedett kilóktól is sokkal könnyebb megszabadulni.

Az inzulinrezisztencia, illetve az azzal szoros összefüggésben álló policisztás ovárium szindróma (PCOS) ugyancsak túlsúlyhoz vezethetnek, és rendkívül nehézzé tehetik a fogyást. Sajnos az elhízás, különösen a hasi zsírlerakódás nem csak következménye, de általában kiváltó oka is ezeknek az egészségügyi problémáknak. Helyes életmóddal ugyanakkor ki lehet kerülni ebből az ördögi körből.

A változókor (menopauza, klimax) szintén olyan hormonális változásokhoz vezet (pl. ösztrogénszint csökkenése), melyek az életkor előrehaladásával nagyon megnehezítik a korábbi súly megtartását és a fogyást. Ez azonban nem egyik napról a másikra következik be, lassú, fokozatos folyamat, így az életmód itt is nagyon fontos szerepet játszik, tudatosan ellensúlyozhatóak a változókor negatív hatásai.

Lehet, hogy lassú anyagcserével születtél?

Habár mindenki egyéni anyagcserével rendelkezik, aminek sebessége a genetikai adottságaitól függ, a tudományos kutatások szerint ez a való életben legfeljebb napi plusz/mínusz 2-300 kalória eltérést jelenthet. Tehát még ha extra lassú is az anyagcseréd, a diétának akkor is működnie kell, a legrosszabb esetben valamivel lassabban fogod elérni a célodat. Elcsüggedned ilyenkor sem kell: az anyagcsere-gyorsítás táplálkozással, mozgással és étrend-kiegészítéssel is támogatható.

Felhasznált irodalom
doctorkweightloss.com/i-eat-nothing-and-i-still-cant-lose-weight/ livestrong.com/article/428726-why-am-i-not-losing-weight-if-i-hardly-eat/ nbcnews.com/better/health/i-m-doing-everything-right-i-m-still-not-losing-ncna866376 examine.com/nutrition/does-metabolism-vary-between-two-people/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
A 10 leggyakoribb fogyókúrás hiba – így kerüld el őket!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér