fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
A gyomorbetegségekre is jó hatással lehet a banán

A gyomorbetegségekre is jó hatással lehet a banán

A banánról az van a köztudatban, hogy magas a cukortartalma, ezért sokan óvakodnak a fogyasztásától. Pedig gyomorbántalmak esetén kifejezetten hasznos is lehet!

120955_banan05Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, ezek segítségével ugyanis rengeteg vitamint vihetünk be a szervezetünkbe. Minden gyümölcsben más értékes anyagok vannak, ugyanakkor mindegyik nagyon hasznos a szervezetünk számára. A banán nagyon közkedvelt, ráadásul egész évben hozzá lehet jutni, mivel rengeteget hoznak be belőle az országba a trópusi vidékekről, ahol bőségesen terem.

A banánfa évente 50–70 kilogramm gyümölcsöt terem, ami a leszedés után válik éretté: mikor a fáról lekerül, még zöld, azt a sárga színt, amiben a boltokban pompázik, csak később szerzi meg. Érdekesség, hogy a banán vadon termő változata nagy, kemény magokkal van teli, csak az a változat magtalan, amit fogyasztás céljából termesztenek, így ennek termesztése mesterséges úton történik. A legtöbb banán napjainkban Ecuadorban terem, ez az ország a legnagyobb banánimportőr.

A banán tápanyag-tartalma ( 1 csészényi = 225 gramm nyers, pépesített banán):1

A-vitamin144 IU
C-vitamin19,6 mg
E-vitamin0,2 mg
K-vitamin1,1 mcg
B1-vitamin0,1 mg
B2-vitamin0,2 mg
B3-vitamin1,5 mg
B6-vitamin0,8 mg
Folát45 mcg
Kalcium11,3 mg
Vas0,6 mg
Magnézium60,8 mg
Foszfor49,5 mg
Kálium806 mg
Cink0,3 mg
Mangán0,6 mg
Szelén2,3 mcg
Réz0,2 mg

A banán egyik legjobb tulajdonsága, hogy igen könnyen emészthető, így gyomorbetegek és kisbabák is fogyaszthatják, hiszen kevesebb, mint két óra alatt távozik. A gyomorra, bélműködésre gyakorolt jótékony hatása leginkább magas rosttartalmának köszönhető:

Mindezzel kapcsolatban külön érdekesség, hogyan változik ez a tulajdonsága az érés során: az éretlenebb, zöldes színű banán a leggazdagabb rostban és rezisztens keményítőben, az érés során pedig folyamatosan csökken.

A banán éppen azért, mert könnyen emészthető, ugyanakkor hamar eltelít és tápanyagokban is gazdag, gyomorfekélyben szenvedőknek is kimondottan jó lehet.


Hivatkozások:

1 http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2

2 https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-bananas/

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Mi köze az almapektinnek a fogyáshoz és az emésztéshez?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér