Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, ezek segítségével ugyanis rengeteg vitamint vihetünk be a szervezetünkbe. Minden gyümölcsben más értékes anyagok vannak, ugyanakkor mindegyik nagyon hasznos a szervezetünk számára. A banán nagyon közkedvelt, ráadásul egész évben hozzá lehet jutni, mivel rengeteget hoznak be belőle az országba a trópusi vidékekről, ahol bőségesen terem.
A banánfa évente 50–70 kilogramm gyümölcsöt terem, ami a leszedés után válik éretté: mikor a fáról lekerül, még zöld, azt a sárga színt, amiben a boltokban pompázik, csak később szerzi meg. Érdekesség, hogy a banán vadon termő változata nagy, kemény magokkal van teli, csak az a változat magtalan, amit fogyasztás céljából termesztenek, így ennek termesztése mesterséges úton történik. A legtöbb banán napjainkban Ecuadorban terem, ez az ország a legnagyobb banánimportőr.
A banán tápanyag-tartalma ( 1 csészényi = 225 gramm nyers, pépesített banán):1
A-vitamin 144 IU C-vitamin 19,6 mg E-vitamin 0,2 mg K-vitamin 1,1 mcg B1-vitamin 0,1 mg B2-vitamin 0,2 mg B3-vitamin 1,5 mg B6-vitamin 0,8 mg Folát 45 mcg Kalcium 11,3 mg Vas 0,6 mg Magnézium 60,8 mg Foszfor 49,5 mg Kálium 806 mg Cink 0,3 mg Mangán 0,6 mg Szelén 2,3 mcg Réz 0,2 mg
A banán egyik legjobb tulajdonsága, hogy igen könnyen emészthető, így gyomorbetegek és kisbabák is fogyaszthatják, hiszen kevesebb, mint két óra alatt távozik. A gyomorra, bélműködésre gyakorolt jótékony hatása leginkább magas rosttartalmának köszönhető:
- nagy mennyiségben tartalmaz pektint, amely egy vízben oldódó rost: segíti a megfelelő emésztést és növeli a jóllakottság érzését.
- magas a rezisztens keményítő tartalma is. A rezisztens keményítők tulajdonsága, hogy nem emésztődnek meg a gyomorban és nem szívódnak fel a vékonybélben, hanem továbbjutnak a vastagbélbe, ahol táplálékul szolgálnak az ott található jótékony baktériumoknak, amelyek a belek egészségét szolgálják. Ezen tulajdonsága miatt úgy gondolják, hatékonyan segíthet a vastagbélrák megelőzésében is.2
Mindezzel kapcsolatban külön érdekesség, hogyan változik ez a tulajdonsága az érés során: az éretlenebb, zöldes színű banán a leggazdagabb rostban és rezisztens keményítőben, az érés során pedig folyamatosan csökken.
A banán éppen azért, mert könnyen emészthető, ugyanakkor hamar eltelít és tápanyagokban is gazdag, gyomorfekélyben szenvedőknek is kimondottan jó lehet.
Hivatkozások:
1 http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2
2 https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-bananas/