Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
A gyomorbetegségekre is jó hatással lehet a banán

A gyomorbetegségekre is jó hatással lehet a banán

A banánról az van a köztudatban, hogy magas a cukortartalma, ezért sokan óvakodnak a fogyasztásától. Pedig gyomorbántalmak esetén kifejezetten hasznos is lehet!

120955_banan05Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, ezek segítségével ugyanis rengeteg vitamint vihetünk be a szervezetünkbe. Minden gyümölcsben más értékes anyagok vannak, ugyanakkor mindegyik nagyon hasznos a szervezetünk számára. A banán nagyon közkedvelt, ráadásul egész évben hozzá lehet jutni, mivel rengeteget hoznak be belőle az országba a trópusi vidékekről, ahol bőségesen terem.

A banánfa évente 50–70 kilogramm gyümölcsöt terem, ami a leszedés után válik éretté: mikor a fáról lekerül, még zöld, azt a sárga színt, amiben a boltokban pompázik, csak később szerzi meg. Érdekesség, hogy a banán vadon termő változata nagy, kemény magokkal van teli, csak az a változat magtalan, amit fogyasztás céljából termesztenek, így ennek termesztése mesterséges úton történik. A legtöbb banán napjainkban Ecuadorban terem, ez az ország a legnagyobb banánimportőr.

A banán tápanyag-tartalma ( 1 csészényi = 225 gramm nyers, pépesített banán):1

A-vitamin144 IU
C-vitamin19,6 mg
E-vitamin0,2 mg
K-vitamin1,1 mcg
B1-vitamin0,1 mg
B2-vitamin0,2 mg
B3-vitamin1,5 mg
B6-vitamin0,8 mg
Folát45 mcg
Kalcium11,3 mg
Vas0,6 mg
Magnézium60,8 mg
Foszfor49,5 mg
Kálium806 mg
Cink0,3 mg
Mangán0,6 mg
Szelén2,3 mcg
Réz0,2 mg

A banán egyik legjobb tulajdonsága, hogy igen könnyen emészthető, így gyomorbetegek és kisbabák is fogyaszthatják, hiszen kevesebb, mint két óra alatt távozik. A gyomorra, bélműködésre gyakorolt jótékony hatása leginkább magas rosttartalmának köszönhető:

Mindezzel kapcsolatban külön érdekesség, hogyan változik ez a tulajdonsága az érés során: az éretlenebb, zöldes színű banán a leggazdagabb rostban és rezisztens keményítőben, az érés során pedig folyamatosan csökken.

A banán éppen azért, mert könnyen emészthető, ugyanakkor hamar eltelít és tápanyagokban is gazdag, gyomorfekélyben szenvedőknek is kimondottan jó lehet.


Hivatkozások:

1 http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2

2 https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-bananas/

Ezt láttad már?
Mi köze az almapektinnek a fogyáshoz és az emésztéshez?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér