fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyerekek egészségéről felnőtteknek
Mennyi omega-3-ra van szüksége egy 7 év alatti gyermeknek

Omega-3 zsírsavak 7 éves kor alatt – miért, miből, mennyit?

Csecsemők és kisgyermekek esetében kiemelt fontosságú az omega-3 szerepe a táplálkozásban, hiszen az agyi, idegrendszeri, immunrendszeri fejlődésben is nagy szerepük van az omega-3 zsírsavaknak. De hogyan építsük be gyermekünk étrendjébe az omega-3-at? Mennyire van szükség 7 éves kor alatt? Ezt mondják a kutatások!

Mennyi omega-3-ra van szüksége egy 7 év alatti gyermeknekAz omega-3 zsírsavakról, illetve azok étrendi jelentőségéről nagyon sokat hallhatunk manapság, ezeknek a többszörösen telítetlen zsírsavaknak ugyanis számos pozitív tulajdonsága van, melyekről a folyamatosan bővülő kutatások révén egyre többet tudunk meg. A megfelelő omega-3 bevitel alapvető fontosságú az emberi egészséghez és fejlődéshez – ebből következően csecsemők és kisgyermekek esetében kiemelt figyelmet érdemel, hiszen ez a fejlődés legintenzívebb időszaka. Ebben a cikkben a 7 éves kor alatti gyermekekre fókuszálva mutatjuk be az omega-3 zsírsavak jelentőségét.

Az omega-3 zsírsavak fontossága a csecsemők és gyerekek táplálkozásában

Az omega-3 zsírsavaknak három fő típusa létezik: ALA (alfa-linolénsav), EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav). Szigorú értelemben véve csak az ALA számít esszenciális omega-3 zsírsavnak, mivel az emberi szervezet nem képes magától előállítani. Ugyanakkor az ALA átalakítása EPA-vá és DHA-vá a szervezetben igen kis hatásfokú (például vizsgálatok szerint az ALA kb. 4%-a tud átalakulni DHA-vá), ebből következően mindenképp szükség van EPA és DHA fogyasztására is.

Az omega-3 zsírsavak a sejtmembránok nélkülözhetetlen alkotóelemei, a sejtek „kenőanyagaként” funkcionálnak, vagyis javítják a sejtek rugalmasságát, a sejtek közötti kommunikációt, illetve támogatják a sejtanyagcserét és a génkifejeződést. Az EPA és DHA a szervezetbe jutva prosztaglandinná alakul át: ez egy hormonszerű anyag, ami a sejtaktivitást és az egészséges szív-érrendszeri funkciót szabályozza. EPA-ra és DHA-ra az egészséges immunrendszer kialakulásához és fenntartásához is szükségünk van.

Az agy, az idegrendszer és a szemek rendkívül gazdagok omega-3 zsírsavakban, melyek ezekben a szövetekben a magzati lét késői, illetve az újszülött lét korai szakaszában halmozódnak fel. Ebből a szempontból különösen a DHA nagyon fontos, ugyanis az agyban található omega-3 zsírsavak nagyjából 97%-át, míg a retinában található omega-3 zsírsavak 93%-át teszi ki a DHA.

Omega-3 zsírsavak 7 éves kor alatt – a kutatások tükrében

Az agy a születéstől kb. 3 éves korig tartó időszakban növekedik a legnagyobb ütemben, habár a fejlődés a gyermekkoron és serdülőkoron át tovább is folytatódik.

Számos tudományos kutatás kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tápszerrel etetett babák mentális fejlődése jobb, mint az omega-3-mentes tápszerekkel etetett babáké. Ezek az előnyök jócskán a tápszeres etetés végezte után is megmutatkoznak, és gyermekkorig folytatódnak. Például, a DHA-val kiegészített tápszert kapó csecsemők kognitív, motoros és viselkedési fejlődése 18 hónaposan, illetve látásélessége és IQ eredménye 4 évesen jobb, mint a DHA-t nem tartalmazó tápszert fogyasztó babáké. A 9-12 hónapos kortól omega-3 kiegészítést kapó babák a gyermekkor során jobb figyelemről és gazdagabb szókincsről tesznek tanúbizonyságot.

Egy 2008-as randomizált, placebo-kontrollos, kettős vak vizsgálat során egészséges 4 éves gyermekek egy csoportjának adtak napi 400 mg DHA-t, míg egy másik csoportnak hatóanyagmentes placebót. Ezután különböző tesztekkel megvizsgálták a kognitív funkcióikat (pl. figyelem-teszt, szókincs-teszt, stb.). A kutatók pozitív összefüggést találtak a vér DHA-szintje és a szókincsvizsgáló Peabody-teszten elért magasabb pontszámok között.

Kutatási eredmények arra is utalnak, hogy az EPA és DHA bevitele iskoláskor előtt jótékony szerepet játszhat a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) megelőzésében. Egy egyesült királyságbeli tanulmány 20 hónapos és 3 éves kor közötti gyerekeken vizsgálta meg egy magas koncentrációjú EPA/DHA kiegészítő hatását: az omega-3 zsírsavak drámai javulást értek el a tanulási képességek, az IQ és a szókincs terén is. Egyes gyerekek tanulási képességek terén 6 hónapos lemaradásban voltak kortársaiktól, de az omega-3 kiegészítés segítségével 3 hónap alatt teljesen normális szintre jutottak el.

2018-ban a BMC Medicine című orvosi szaklapban publikáltak egy tanulmányt, amely azt vizsgálta meg, hogy a zsíros halak megnövelt fogyasztása javítja-e a 4-6 éves gyermekek kognitív funkcióját. A kutatásban 232 gyermek vett részt, akiket két csoportba osztottak: egyik csoport ebédre zsíros halat (hering, makréla) kapott, míg a másik húst (csirke/bárány/marha), hetente 3 alkalommal, 16 héten át. A halat fogyasztó gyerekek vérében jelentős mértékben nőtt az omega-3 zsírsavak szintje, emellett a különböző kognitív teszteken is jobban teljesítettek, mint a húsfogyasztó gyerekek.

A csecsemőknek, akiket szoptatás után DHA-t tartalmazó tápszerrel etettek, tisztább volt a látásuk, mint azoknak, akiket szoptatás után DHA-t nem tartalmazó tápszerrel etettek.

Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy a korai DHA-bevitel csökkentheti a később előforduló szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A DHA omega-3 zsírsavat tartalmazó formulával etetett csecsemőknél a légzőszervi betegségek és hasmenés előfordulása jelentős mértékben csökkent az élet első 12 hónapjában, összehasonlítva azokkal a csecsemőkkel, akik DHA-t nem tartalmazó tápszert kaptak. Sőt, további kutatások alapján a DHA-t tartalmazó tápszer hatására egészen 3 éves korig csökkent a felső légúti megbetegedések, illetve az allergia előfordulása. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a kisgyermekek megnövelt DHA-bevitele javíthatja az immunfunkciót és -fejlődést, beleértve a légzőszervi egészséget.

Mennyi omega-3-ra van szüksége egy 7 év alatti gyereknek?

Az alacsony omega-3 bevitelnek számos nemkívánatos következménye lehet, ugyanakkor a túlzott bevitel sem tesz jót, például megváltoztathatja a szervezet immunfunkcióját, ami rendellenes immunválaszhoz, vírusos vagy bakteriális fertőzés kialakulásához vezethet. Éppen ezért fontos tisztában lenni az életkornak megfelelően ajánlott omega-3 adagolással. Az amerikai Nemzeti Orvosi Akadémia (National Academy of Medicine) szerint ezek az alábbiak:

fontos információk a dha-ról• 0-tól 12 hónapos korig: 0,5 gramm omega-3/nap

• 1-től 3 éves korig: 0,7 gramm omega-3/nap

• 4-től 8 éves korig: 0,9 gramm omega-3/nap

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) ajánlása:

• 7-24 hónapos korig: 100 mg DHA/nap

• 2-18 éves korig: 250 mg EPA+DHA/nap

Milyen forrásból származzon a gyerekek omega-3 bevitele?

A magzat az anyaméhben az anya szervezetéből kapja a DHA-t, születése után pedig az anyatejből, de ennek mennyisége függ az anya DHA-szintjétől. Az omega-3 zsírsavak jelentőségéről a várandósság, illetve szoptatás alatt részletesen olvashatsz korábbi cikkünkben, ide kattintva.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Felügyelet (FDA) heti 2-3 adag hal fogyasztását javasolja, az egészen fiatal gyermekek számára is (6 hónapos kor felett). 6 éves kor alatt 1 adag nagyjából 75 grammnak felel meg. A halat összetörve vagy pürésítve adhatjuk már 6 hónapos kortól.

Az FDA szakemberei azt tanácsolják, hogy az alacsony higanytartalmú halakat fogyasszuk, például tonhal, garnéla, lazac, tőkehal, harcsa, hering, tilápia, rák. A DHA, illetve egyéb omega-3 zsírsavak szintjét ugyanakkor az étrendi változtatások mellett nehézfémektől és egyéb mérgező anyagoktól mentes étrend-kiegészítőkkel is elérhetjük. A gyerekeknek is készült omega-3 kapszulákat általában 4 éves kortól adhatjuk, vagy amikortól már tud kapszulát nyelni a gyermek, vagy a kapszulát elvágva, annak olajos tartalmát belekeverhetjük ételbe. (Az állati eredetű, glükóz-szirupból készült gumicukor formát sem omega-3, sem egyéb vitamintartalmú kiegészítők esetében nem ajánljuk. Erről korábbi írásunkat ide kattintva érheted el.)

Felhasznált irodalom
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/11/17/Omega3-Benefits-Baby-Brains-and-Eyes.aspx dsm.com/content/dam/dsm/foodandbeverages/en_US/documents/hnh/Essentials-for-infants-and-young-children.pdf omegathreebenefits.com/giving-children-omega-3-fish-oil/ ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/ ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5417803/ ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3262608/ ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18180340 nutriadvanced.co.uk/news/top-10-reasons-to-give-your-kids-omega-3/ kinat.com/pdf/Kids%27-Omega%20-%20En.pdf goedomega3.com/index.php/files/download/304 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5417803/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal