Az ősz közeledtével kiemelten fontos, hogy immunrendszerünket felkészítsük a nyirkos, szeles, hideg időre és a különböző járványok, szezonális megbetegedések leküzdésére. Ha az időjárásról még nem is az ősz jut eszünkbe, akkor sem árt nekiállni az immunerősítésnek, hiszen időbe telik, mire feltöltődik a szervezet. A következőkben olyan tápanyagokat és ételeket mutatunk be, melyek fokozzák természetes védekezőképességünket.
1. Probiotikumok
A probiotikus jótékony baktériumok a bélrendszerben élnek és segítik az erős immunrendszer fenntartását. A legfrissebb kutatások szerint a probiotikumok akár 42%-kal csökkentik a megfázás kockázatát, illetve lebetegedés esetén 33%-kal csökkenti az antibiotikumok szükségességét. Probiotikumhoz étrendkiegészítés, és táplálékok (savanyú káposzta, joghurt, kefir) útján is hozzájuthatunk.
2. C-vitamin
A C-vitamin talán a legismertebb immunrendszer-erősítő. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Az októbertől áprilisig tartó influenzaszezon idején érdemes megemelt dózisban bevinni a szervezetbe. C-vitaminban különösen gazdagok a citrusfélék, a sötétzöld leveles zöldségek, a brokkoli, a bogyós gyümölcsök, a paradicsom és a borsó.
3. N-acetil-cisztein
Az N-acetil-cisztein a cisztein nevű aminosav stabilabb formája, a glutation előanyaga a szervezetben. A glutation egy erős antioxidáns, ami részt vesz az immunfolyamatokban. Kutatások szerint védelmet biztosíthat a bakteriális fertőzések ellen is. Forrása búzacsíra, zab, fokhagyma, brokkoli, joghurt. Az N-acetil-ciszteint a Netamin Máriatövis Komplex összetevői között is megtalálhatod!
4. Fokhagyma
A fokhagyma fő hatóanyaga az allicin, aminek ízét és illatát is köszönheti. Az allicin bizonyítottan hozzájárul a káros mikroorganizmusokkal (gombák, vírusok, baktériumok) szembeni ellenállóképességhez. Az ajánlott bevitel napi kb. 5 mg allicin, ami két gerezd fokhagymának felel meg. A Netamin Fokhagyma-kapszula szagtalan kivonatból készül és napi adagjában 7,2 mg allicin van.
5. Olajos magvak, diófélék
Az olajos magvak hihetetlenül táplálóak. Gazdagok szelénben, rézben, E-vitaminban és cinkben, sok egyéb tápanyag mellett. Ezek mind szerepet játszanak az egészséges immunrendszer fenntartásában. A legegészségesebbek: mandula, tökmag, szezámmag, lenmag, dió, napraforgómag, fenyőmag.
6. Kurkuma
A kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin nevű vegyület, egy rendkívül erős antioxidáns, ami védelmezi a sejteket a DNS károsodástól. A kurkumin emellett aktiválja a fehérvérsejtek közül a természetes ölősejteket, amelyek megsemmisítik a kórokozókat. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt is figyelmet érdemel, hiszen a krónikus betegségek többségét gyulladás okozza.
7. Kókuszolaj
A kókuszolajat közepes láncú trigliceridek (MCT) alkotják, ezek antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező zsírok. A legnagyobb mennyiségben laurinsav található benne, ami emésztés során egy monolaurin nevű anyaggá alakul át. A laurinsav és a monolaurin egyaránt képes a káros vírusokat, baktériumokat és gombákat elpusztítani. A kókuszolajat könnyedén étrended részévé teheted: használd vaj vagy növényi olaj helyett főzés-sütés során.