fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Női egészség: tudnivalók és tanácsok
Szülés utáni vizelet inkontinencia: mi okozza és hogyan kezelhető?

Szülés utáni vizelet inkontinencia: mi okozza és hogyan kezelhető?

Mitől alakulhat ki terhesség alatt és szülés után vizelet-visszatartási probléma? Mit lehet tenni kismamaként az inkontinencia ellen? Katt!

Szülés utáni vizelet inkontinencia: mi okozza és hogyan kezelhető?Senki sem vitathatja, hogy a várandósság kilenc hónapja és a gyermek születése egy igazi csoda. Ugyanakkor az is tény, hogy ez a folyamat eléggé megviseli a női szervezetet: ennek egyik gyakori jele a szülés utáni vagy más szóval postpartum inkontinencia. Habár statisztikák szerint a szülés utáni nők akár felét is érintheti bizonyos mértékben ez a probléma, mégis kevesen beszélnek róla, sokan szégyellik és tabu témaként gondolnak rá. Ezért nem is egyszerű feladat válaszokat találnia annak, akinek kérdései vannak a témával kapcsolatban. Pedig a szülés utáni inkontinenciára vannak megoldások és egyáltalán nem muszáj heteket, sőt hónapokat szenvedni ettől a problémától!

Mi az a szülés utáni vizelet inkontinencia?

Várandósság során és a szülést követően is nagyon sok nő tapasztalja, hogy nehézségei akadnak a vizelet-visszatartással. Ezt nevezzük vizelet inkontinenciának, amikor a húgyhólyagból akaratlanul távozik a vizelet. A probléma sok nőnél szivárgás vagy csepegés formájában jelentkezik, amikor teli hólyaggal történik valamilyen fizikai aktivitás (pl. futás, ugrás) vagy hirtelen mozdulat (pl. köhögés, tüsszentés).

Háromféle vizelet inkontinencia létezik:

 1. Stressz inkontinencia: Ez akkor fordul elő, ha hirtelen megnövekszik a hasi nyomás, pl. köhögés, nevetés, tüsszentés hatására, illetve fizikai aktivitás, pl. futás, ugrás vagy edzés esetén.
 2. Sürgősségi inkontinencia: Ez olyan hirtelen, uralhatatlan vizelési ingerrel jár, ami általában még a mosdóba érés előtt vizeletvesztést okoz.
 3. Kevert inkontinencia: A stressz és a sürgősségi inkontinencia keveréke.

Mindhárom jelentkezhet szülés után, bár a stressz inkontinencia gyakoribb azoknál a fiatal nőknél, akik nemrég szültek. Azt is fontos tudni, hogy a sürgősségi inkontinencia az életkor előrehaladtával jellemzőbb, és nem feltétlenül van köze a szülés utáni hólyagproblémákhoz.

Mi okozza a szülés utáni vizelet inkontinenciát?

A szülés utáni vizelet inkontinencia háromszor gyakoribb azoknál a nőknél, akik várandósság alatt is tapasztaltak vizelet-visszatartási nehézségeket, illetve 50 százalékkal nagyobb az esélye a természetes úton szülő nőknél, mint a császármetszéssel szülő nőknél.

Emellett egyéb tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában:

 • túlsúly (nagyobb testtömeg-index)
 • többes terhesség
 • korábbi terhesség és szülés
 • fogós szülés
 • vákuumos szülés
 • dohányzás
 • genetikai adottságok

Mi okozza a szülés utáni vizelet inkontinenciát?

Terhesség idején a női szervezet olyan hormonokat termel, amelyek hatására a húgyhólyagot, a beleket és a méhet tartó izmok, illetve szövetek megnyúlnak. Ezen izmok és szövetek csoportját nevezzük medencefenéknek. Szüléskor a baba végighalad a hüvelyen, a medencefenék izomzata pedig megnyúlik és még jó ideig ebben az állapotban is marad.

A hormonok és a megnyúlt izmok kombinációja azt eredményezi, hogy a húgyhólyagot szabályzó izmok meggyengülnek – ez pedig sok esetben akaratlan vizeletvesztéshez vezethet. A szülés utáni vizelet inkontinencia tehát a várandósság hatására bekövetkező izomváltozások következménye, és nem maga a szülés folyamata vagy éppen a szülés során keletkező sérülés okozza.

Milyen lépések segítenek a szülés utáni vizelet inkontinencia leküzdésében?

A legideálisabb az, ha még a várandósság alatt, a medencefenék erősítésével, védelmével igyekszel megelőzni a szülés utáni vizelet inkontinenciát. A medencefenék izmai edzés segítségével ugyanúgy erősebbé és ellenállóbbá tehetőek, mint a test bármelyik másik izma.

Itt egy példa medencefenék-erősítő gyakorlatra:

 1. Végy egy mély levegőt, majd fújd ki.
 2. Húzd össze és felfelé a medencefenék izmait, mintha csak vizeletet akarnál visszatartani.
 3. Tartsd összehúzva az izmokat 10 másodpercig. Közben lélegezz normálisan.
 4. Engedd el az izmokat és pihenj 10 másodpercet.
 5. Ismételd meg az összehúzást és elengedést 10 alkalommal.
 6. Végezd el ezt az edzést naponta háromszor.

Egyéb lépések, amelyek segítik a megelőzést:

 • Keress fel egy gyógytornászt, aki célzottan a medencefenék izmait erősítő gyakorlatokat tud mutatni neked.
 • Beszélj az orvosoddal a medencefenék védelméről, figyelembe véve terhességed menetét, az egyéni adottságaidat és az esetleges kihívásokat is.
 • Mozogj rendszeresen, de kerüld azokat a gyakorlatokat, amelyek a hasizmot megerőltetik és extra nyomást helyeznek a medencefenékre – pl. plank, felülés, nyújtott lábemelés, hasprés oldalra, ugrókötelezés, terpeszugrás.
 • Tartsd erősen a törzsedet a terhesség ideje alatt, például kismama jóga segítségével.

Szülés után ezek a lépések segítik a kezelést:

 • Erősítsd a medencefenék izmait. A megelőzés kapcsán már említett gyakorlat ilyenkor is nagyon hasznos. Emellett a guggolás, a híd, a lábemelés oldalfekvésben és az ellentétes kar- és lábemelés térdelőtámaszban (bird dog) is beiktatható az edzésekbe. Gyógytornászhoz is fordulhatsz, aki segít egyéni medencefenék-tréninget összeállítani számodra.
 • Tornáztasd a hólyagodat. Menj ki a mosdóba 30 percenként – vagyis még azelőtt, hogy az inger jelentkezne – majd minden egyes nap növeld a két mosdólátogatás közti időt. Lassan, de biztosan ezzel elérhetsz egy normális időintervallumot, ami nappal 3-4 óránkénti, éjszaka pedig 4-8 óránkénti vizelést jelent.
 • Fogyassz több rostot. Ez segít elkerülni a szülés utáni székrekedést, így pedig a beleid nem fognak extra nyomást gyakorolni a hólyagodra.
 • Igyál elegendő folyadékot.Igyál elegendő folyadékot. A folyadékbevitel csökkentése nem megoldás az inkontinencia kellemetlen tüneteire, sőt, csak többet árt, mivel fokozza a kiszáradás és a húgyúti fertőzések kockázatát. Habár továbbra is naponta legalább 2 liter vízre van szüksége a szervezetednek, ha éjszakai inkontinenciát tapasztalsz, akkor segíthet az esti folyadékbevitel visszafogása.
 • Kerüld a kávét, a citrusokat, a paradicsomot, az üdítőitalokat és az alkoholt. Ezek mind irritálhatják a hólyagodat, így megnehezíthetik a vizelet visszatartását.
 • Használj szülés utáni betétet. A betét segít felszívni a szivárgó vizeletet (a szülés utáni felépülési időszakban nem szabad tampont használnod – nem állítja meg a vizelet folyását és nem is biztonságos a szülés utáni időszakban).
 • Tartsd az egészséges testsúlyodat. Túlsúly esetén nagyobb a hólyagra helyeződő nyomás, ezért érdemes távol tartani a plusz kilókat.

Mikor ajánlott felkeresned az orvosodat?

A szülés utáni vizelet inkontinencia egyes nőknél néhány hét után elmúlik, másoknál azonban akár hónapokig, sőt, jóval hosszabb ideig is fennállhat. Ha úgy érzed, minden tőled telhetőt megtettél az állapotod javítása érdekében, de még 6 hét elteltével is a vizelet inkontinencia tüneteitől szenvedsz, akkor mindenképp konzultálj az orvosoddal. Ne félj beszélni vele erről, érd el nála, hogy komolyan vegye a problémádat és segítsen közösen megtalálni a hatékony kezelési módszert.

Felhasznált irodalom
urogyn.coloradowomenshealth.com/conditions/bladder/incontinence-after-childbirth.html
verywellfamily.com/postpartum-incontinence-4580237
pregnancybirthbaby.org.au/bladder-weakness-after-birth
healthline.com/health/fitness-exercise/pelvic-floor-exercises
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin UroVitál hölgyeknek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal