Kevesen ismerik, ám igen hasznos és ízletes a karob, amit a szentjánoskenyérfa terméséből állítanak elő. A karobot már a bibliai időkben is ismerték, akkor azonban még csak édesítésre használták. Ma már számos egyéb felhasználási módja is lehetséges, ennek ellenére az emberek többsége nem ismeri ezt a növényfélét. Amit felhasználunk, az tulajdonképpen a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén jön létre, az így keletkezett terméket hívják karobpornak.
Miért jó a karob?
A karobpor kiválóan alkalmas a mindennapi életben például a kakaópor helyettesítésére. A hagyományos kakaónál sokkal egészségesebb, ugyanis nem tartalmaz teobromint, amely egy ugyanolyan serkentő hatású anyag, mint a koffein, ráadásul igen gyakran okoz asztmát és allergiát. A karob ráadásul nem tartalmaz glutént és laktózt, valamint koleszterint és még nátriumszegény is, ezért gyerekek számára is nyugodtan fogyasztható, nem lesznek olyan mellékhatásai, mint a kakaónak. Azoknak is bátran ajánlható, akik lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, köszvényesek, illetve csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvednek. A karobnak semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert!
Karob felhasználása az élelmiszeriparban
Főként a kakó és a csokoládé helyettesítésére használják napjainkban, így csoki és kakaó ízesítésű sütemények, torták készülnek belőle. Használják sűrítésre is, például különböző gyümölcsleveket is sűrítenek vele, de habarásra is alkalmas, így azok, akik gluténérzékenyek, használhatják erre a célra is. Nagyobb babák is kaphatják tápszer formájában. A kutyák köztudottan érzékenyek a csokira és a kakaóra, sajnos azonban nagyon szeretik azt. Hogy ne kelljen lemondaniuk az édességről, a kutyaeledel-gyártók karobból készítenek kimondottan kutyáknak szánt édességeket, hogy a gazdik kedvükre kényeztethessék kedvencüket.
Ha kakaópor helyettesítésére használjuk a karobot, figyeljünk arra, hogy kevésbé erős, mint a kakaó, ezért nagyjából másfélszeres mennyiségre van belőle szükség ahhoz, hogy ugyanolyan szintű édesítést érjünk el vele. Nyugat-Európában többféle pörkölési szintű karobhoz lehet hozzájutni, ami a minőségét is befolyásolja. A szakértők egyöntetű véleménye szerint a világos karob a legjobb minőségű.